1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Conferinta Anuala UNSAR: ...

VIDEO: Conferinta Anuala UNSAR: Principalele declaratii! UPDATE

5 min. / 1.540 cuvinte
Conferinta Anuala a UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare Romania, editia 2020 - "Provocarile Lumii Noi: O Economie Pregatita pentru Neprevazut", organizata joi, online, a adus in dezbatere teme de actualitate, impreuna cu toti actorii relevanti. Urmariti principalele declaratii!

PROMO


Evenimentul, organizat impreuna cu DIGI24, s-a desfasurat dupa un format special, o dezbatere TV, transmisa exclusiv online. Conferinta a fost  disponibila pentru publicul larg si a fost urmarita pe site-urile digi24.ro si unsar.ro, dar si pe pagina de Facebook a XPRIMM.

Impactul global al pandemiei de COVID-19 a fost puternic resimtit la nivelul economiei mondiale, iar aceasta perioada a fost in acelasi timp un catalizator pentru schimbari remarcabile in toate industriile.

Principalele teme de dezbatere au fost:
- COVID-19: o noua manifestare a neprevazutului in economie. Impactul asupra industriei de asigurari si asupra pietelor financiare in general
- Ce poate face piata financiara pentru a veni in sprijinul economiei si al societatii?
- Digitalizarea - riscuri si oportunitati pentru un viitor post-pandemic
- Tendinte in comportamentul consumatorilor si al clientilor
- Educatie financiara in era COVID-19.

Invitatii, decidenti de top din industria financiar-bancara, dar si jurnalisti si specialisti din institutii europene, au fost prezenti atat in studioul Digi24, cat si remote.PRINCIPALELE DECLARATII:

Michaela KOLLER, Director General, Insurance Europe
- Ne putem mandri de modul in care asigurarile din toata Europa, dar si din Romania, au reusit sa ramana puternice in timpul pandemiei COVID-19. Si pot sa va dau 3 motive pentru asta. In primul rand, acest domeniu a reusit sa asigure continuitatea afacerilor si au onorat promisiunile fata de clienti. In al doilea rand, au facut acest lucru pastrandu-si angajatii in siguranta. Si, in al treilea rand, au mentinut un raport de solvabilitate foarte solid.
- Asigurarile in Europa au excelat si in timpul pandemiei prin acte de bunavointa si prin lansarea unor masuri exceptionale pentru a-si sprijini clientii. Iar in Insurance Europe avem o serie lunga de actiuni prin care am dat dovada de bunavointa, ce includ exemple din Romania prin care unele companii au decis sa isi extinda acoperirea pentru pandemie in politele lor de asigurari de viata si de sanatate.
- In pandemie a fost important sa reusim sa ne mutam operatiunile in online si ne asteptam ca pandemia sa accelereze si mai mult digitalizarea mediului nostru de lucru sau a mediului de viata.

Nicu MARCU, Presedinte, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara
- Sunteti o asociatie (UNSAR) puternica. Apreciez munca pe care o faceti [ca industrie], avand in vedere ca sunteti parte a economiei romanesti, sunteti un angajator destul destul de puternic al economiei si contribuiti la cresterea PIB-ului Romaniei. Nu pot sa nu apreciez ca UNSAR a acceptat propunerea facuta sa avem intalniri permanente astfel incat nelamuririle, reglementarile sa fie parte a dezbaterilor intre noi (ASF) si piata. In fiecare luna avem intalniri permanente cu reprezentantii UNSAR si acestea s-au concretizat in legislatia interna si in legislatie care este in curs de avizare in Parlament sau la Guvern.
- In ceea ce priveste educatia financiara, la nivelul ASF se pune un accent deosebit pe acest segment. ISF impreuna cu autoritatea, cu dumneavoastra (jucatorii din piata - n.red.), ne-am propus ca in urmatorii ani sa avem un program amplu de educatie financiara, astfel incat sa reusim sa constientizam populatia 
de importanta educatiei, de importanta cumpararii unei asigurari.
- Ieri am avut o conferinta de lansare a Raportului privind stabilitatea pietelor financiare nebancare - semestrul II 2020 si vedem ca societatile de asigurari au suportat destul de bine socul pandemiei, s-au adaptat destul de bine la conditiile actuale, inclusiv o mai buna digitalizare.
-Chiar daca efectul pandemiei a fost destul de dur pe unele domenii de activitate, la nivelul pietei de asigurari, in primele 9 luni din 2020, avem o crestere a valoarii activelor in PIB la 2,3% (2,19% anul trecut). 
- In primele 9 luni, asiguratorii au subscris prime brute de 8,51 miliarde de lei, in crestere cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru asigurarile generale, primele brute subscrise sunt de 6,8 miliarde de lei, in crestere cu 6,3%. Pentru asigurarile de viata, primele sunt in suma de 1,6 miliarde de lei, in scadere de 1,3%. La asigurarile de sanatate, subscrierile sunt in suma de 351 milioane de lei, in crestere cu 18%.
- Ceea ce ne determina sa fim putin atenti si prudenti este gradul de concentrare al celor 5 societati de asigurare, care detin 80% din totalul primelor brute subscrise.

Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR
- Aceasta pandemie ne-a indepartat doar fizic de cei din jurul nostru. Continuam sa fim conectati si sa comunicam, doar ca intr-un format diferit.
- Dintre tendite doresc sa precizez: industria se digitalizeaza in ritm accelerat; produsele au fost ajustate, iar altele noi au fost lansate (unele dedicate COVID-19); asiguratorii au pus la dispozitia clientilor instrumente online in toate punctele de contact: subscriere, achizitie, daune (de la inspectii , constatari pana la plati), precum si in fluxurile operationale.
- Industria a actionat in aceasta perioada de incercare pentru economie, prin 3 piloni principali: sprijin pentru clienti, grija pentru angajati si implicare in comunitate.
- In 2021, intensificam campaniile dedicate consumatorilor, pentru ca un consumator educat este si unul responsabil. Astfel, pe langa noi editii ale campaniilor desfasurate, adresam segmente noi cu alte initiative. Continuam cercetarile sociologice, de piata (sondaje de opinie), acceleram cu white papers, prin care vrem sa discutam despre rolul asigurarilor in economie, extindem Carta Activitatilor de CSR derulate de companiile membre UNSAR.
- Contextul pandemic actual ne-a facut sa regandim unele aspecte si sa ne ajustam prioritatile. Dar principalul obiectiv al nostru pentru 2021 ramane acela de a veni in intampinarea nevoii de protectie a oamenilor si companiilor din Romania. Pentru toate acestea, industria are nevoie de stabilitate si predictibilitate legislativa si de un cadru proprice, inainte de toate.
- Industria noastra precum si intreaga industrie a serviciilor financiare este focusata pe oameni. Daca anul trecut discutam despre provocari, acum vorbim despre neprevazut. Iar asigurarile sunt o cale sigura de a ne proteja de neprevazut.
- Indiferent ce ne rezerva viitorul, credem ca avem cateva noi cuvinte cheie pe care i le putem atribui: umanitate, adaptabilitate si rezilienta.

Larisa DRAGOMIR, Deputy Head of Insurance & Pensions Unit, DG FISMA, Comisia Europeana
-Trecem printr-o perioada de mari incercari, in primul rand din cauza impactului dramatic al pandemiei asupra vietii noastre, dar si datorita transformarilor profundeale lumii in care traim - ma refer in principal la mediu si la digitalizare. In acest context, prioritatea majora a CE este gestionarea actualei crize.
- Suntem determinati sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a evita ca aceasta criza sanitara si economica sa se transforme intr-o criza sociala. 
Poate actuala criza ne ofera si oportunitati. Spre exemplu, de a progresa pe calea dublei tranzitii verzi si digitale. 
Mesajul meu catre dumneavoastra, astazi, este unul de solicitare, rugaminte de implicare. Este unul prin care vreau sa va transmit convingerea Comisiei ca sectorul asigurarilor joaca un rol esential in indeplinirea obiectivelor. 
- Comisia a propus o serie de masuri si investitii publice in vederea finantarii relansarii si redresarii economiei europene, dar suntem cu totii constienti ca o redresare durabila va trebui sa fie refinantata si de o piata de capital profunda si dinamica. Devine tot mai necesar sa facem progrese in ceea ce priveste uniunea pietelor de capital. In aceasta privinta, contributia sectorului financiar privat va fi esentiala. Companiile de (re)asigurari ocupa deja o pozitie cheie intre investitorii pe piata de capital si sunt extrem de bine plasate pentru a contribui la eforturile colective de redresare economica.
- In contextul viitoarei revizuiri a legislatiei Solvency II, planificata pentru T3 2021, Comisia si-a propus sa reevalueze tratamentul prudential aplicat investitiilor pe termen lung din partea asiguratorilor. Vom analiza si o serie de alte aspecte ale actualului regim, inclusiv volatilitatea asociata actualelor cerinte de capital, precum si aspecte legate de proportionalitate, de supraveghere a grupurilor de asiguratori si de schemele de garantare a asigurarilor.
- Reevaluarea actualei legislatii europene va avea in vedere nu numai nevoia de a crea un cadru legislativ solid, capabil sa asigure protectia celor asigurati, dar si nevoia de a stimula sectorul (re)asiguratorilor de a sprijini eforturile de redresare, precum si de a finanta tranzitia verde si digitala.
- Doresc sa transmit si un mesaj de multumire sectorului asigurarilor pentru eforturile depuse in contextul pandemiei. Felicit si UNSAR pentru campania lansata in aceasta privinta. 
- Este important ca sectorul asigurarilor sa contribuie si, pe cat posibil, sa intensifice eforturile de a-i ajuta pe cei afectati.

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR
- Anul 2020 a fost un an interesant, un an al schimbarilor, un an al adaptarilor rapide. Sistemul de asigurari a trebuit sa sa se adapteze, sa faca fata noilor provocari. 
- Am constatat ca viitorul se intampla acum, nu mai trebuie sa-l asteptam. Sectorul asigurarilor a luat masurile necesare si a facut ca sistemul sa reziste la aceste schimbari, la aceste noi provocari. 
- UNSICAR, ca asociatie a distribuitorilor de asigurari, s-a implicat activ in noua realitate. Ne-am implicat atat in procesul legislativ, am reusit ca impreuna cu colegii nostri sa facem ca domeniul nostru de activitate sa fie eligibil in programele de sustinere a domeniului economic; am reusit ca brokerii de asigurari sa fi eligibili in programele IMM Invest si Competitivitate.
- Brokerii de asigurari reprezinta un factor important al economiei si al societatii in general. Pe langa faptul ca ei reprezinta un catalizator de concurenta, reprezinta si un factor de crestere a educatiei financiare a populatiei. 
- Cu ocazia conferintei UNSICAR, pe care am organizat-o recent, Uniunea a realizat un studiu care a relevat faptul ca brokerii de asigurare beneficiaza de un grad ridicat de incredere. Persoanele intervievate percep serviciile oferite de brokeri ca un factor care fluidizeaza si usureaza decizia de a cumpara o asigurare si contribuie foarte mult la gestionarea portofoliilor de asigurari, mai ales in situatia in care se intampla un eveniment neprevazut.

Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte, PRBAR
- Brokerii de asigurare s-au adaptat extraordinar de bine in conditiile pandemiei. Am dezvoltat din timp mijloace de comunicare la distanata, am investit mult in tehnologia informatiei pentru a gestiona procese si fluxuri de documente si de bani. Insa, trecerea de la munca de la birou la telemunca intr-un timp foarte scurt - si aici pot sa spun ca cei mai multi dintre colegii mei, inclusiv eu, am trecut la munca de acasa in doua zile, inainte de declansarea starii de urgenta. In doua zile am reusit sa inchidem birourile, dar sa ne pastram eficacitatea.
- In 2020 s-au schimbat niste paradigme. Munca de la birou de la 9 la 5 a trecut acasa. Casa a devenit nu doar locul de stat cu familia, dar si birou, si sala de clasa, si loc de relaxare si de entertainment. Poate si din aceasta cauza vedem si o crestere pe asigurarea de locuinte, ceea ce este benefic.
- Noi, brokerii de asigurare, am reusit sa depasim un paradox - in ciuda distantarii fizice, am reusit sa fim mai aproape de clienti. Sa nu uitam ca relatia dintre un broker si un client se bazeaza pe transferul de incredere, care este foarte greu de facut la distanta, cu atat mai mult in domeniul asigurarilor de sanatate si de viata, unde avem nevoie si de empatie. 
- Distribuitorii sunt cea mai mare forta de vanzare din Romania, avem aproape 40.000 de persoane, care au facut ca aceasta industrie sa fie inca pe creste dupa primele 9 luni din 2020. Oamenii care lucreaza in aceasta industrie s-au autodepasit in aceasta sitatie de pandemi. Au fost mai aproape de clienti ca niciodata, intelegand sensibilitatea, atata a clientilor persoane juridice, cat si  a persoanelor fizice.
- Ne uitam la 2021 cu speranta si cu siguranta va insemna sfarsitul acestei situatii medicale speciale, dar am tras niste invataminte importante - ca se poate, ca noi brokerii am fost mereu cu un pas inainte in a rezolva anumite probleme si reusim sa oferim servicii de calitate consumatorilor.

Virgil SONCUTEAN, Membru board UNSAR
- Suntem inca in mijlocul bataliei cu acest COVID si 1 ianuarie 2021 nu va insemna finalul acestei pandemii. Ca industrie, prin natura activitatii nostre, suntem conectati la toate sectoarele economiei si nu putem fi imuni la ceea ce se intampla in jurul nostru, de aceea resimtim efectele, spre exemplu, scaderii turismului sau industriei HoReCa, dar vedem si o schimbare in prioritatile clientilor si o reasezare  a interesului care asigurarile de locuinte, viata si sanatate.
- Consider ca 2020 este un an de resetare si chiar daca toate eforturile noastre se concentreaza pe a gestiona aceasta criza si de a iesi cat mai bine din ea, eu cred ca va activa si cateva schimbari ireversibile. - De unele lucruri ne este dor si vrem sa ne intoarcem la ele, dar unele lucruri vor ramane as acum le setam acum din perspectiva adoptarii tehnologiei, a digitalizarii, a modului de lucru. Cred ca realitatea dupa aceasta criza va fi o realitate hybrid, nu ne vom intoarce la ceea ce a fost, dar ne vom readuce in viata noastra lucruri care ne lipsesc acum - de la interactiunea cu clientii lucrurile esentiale, umane, vor ramane, dar orice altceva se va digitaliza si vedem asta si in comportamentul de consum al clientilor nostri. 
- Este o industrie care continua sa creasca in ciuda contextului.
- Exemplul Lemonade este un exemplu fantastic. Cred ca avem nevoie sa acceleram aceste procese, sa ne resetam modul de a face business astfel incat sa fie mult mai simplu si intuitiv pentru consumatorii de asigurari si asta cred ca va ajuta in a creste prezenta si penetrarea industriei asigurarilor in toate sectoarele economiei.

Mihai TECAU, Membru board UNSAR
- 2020, pentru noi asiguratorii, nu a insemnat in niciun moment stoparea preluarii sau separarea riscurilor pe care le avem in gestiune. Si 2021 va fi la fel. O sa trecem din 2020 in 2021 foarte rapid si vom si aceeasi gestionari de riscuri si va trebui sa fim acolo prezenti, sa muncim in aceasta zona, sa aratam stabilitate, continuitate. Este nevoie de stabilitate si trebuie sa demonstram ca ceea ce am preluat ca riscuri de la clientii nostri le si deservim. 
- Trecerea la mediul online a venit ca o chestie normala, a venit din necesitatea de a arata clientilor acea stabilitate; e un lucru simplu care trebuie facut si, din fericire, il avem la dispozitie in momentul de fata, ca daca ne prindea in alta perioada poate ca nu ne puteam adapta atat de repede. 
- Suntem pe crestere la noua luni, dar asta nu inseamna ca ne-am depasit standardele. Suntem la momentul in care putem sa livram ceea ce putem pune in fata clientului nostru.

Valentin IONESCU, Presedinte, ISF - Institutul de Studii Financiare
- Anul acesta, mai multe institutii - Ministerul Finantelor, BNR. ARB si ASF, care este membru fondator la ISF - au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea unei strategii nationale pe educatie finnaciara. Documentul ar trebui finalizat in 2021 - 2022, in functie de circumstante, urmand sa avem o strategie coerenta pe zona de educatie financiara.
- Datorita Institutului de Studii Financiare si a colegilor din Autoritatea de Supraveghere Financiara, avem un manual de educatie financiara pentru clasa a opta. Am avut si un program "train the trainers", prin care noi, Institutul, impreuna cu colegii de la autoritate, avem peste 50 de voluntari din ASF, ISF, dar si din piata - pentru a pregati profesorii care ar trebui sa prezinte elevilor acest manual.
- Avem programe "tailor made" - avem programe pentru clasele foarte mici de la clasa I la clasa a IV-a: start to learn si start to play prin care interactionam cu copiii prin jocuri. Din 2015 si pana in 2020 am avut 157.000 de copii pe care i-am vizitat. Avem alte cursuri pentru clasele mai mari sau studenti; ele sunt adaptate varstei. Copiii sunt foarte receptivi la exemplele practice si personale.

Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR
- [In ceea ce priveste educatia financiara] cred ca suntem mult mai departe decat eram acum cativa ani, dar calea este foarte lunga. Cred ca industria de asigurari din Romania are foarte mult de invatat, in continuare, din practica altor piete europene, si nu numai. Dar s-au facut multi pasi in ultmii ani.
- Avem foarte multe de facut, chiar daca anul trecut am facut 3 campanii de comunicare si awareness, totul este in mediul digital, online, adresat tinerilor, si anul acesta am realizat 5 campanii si bineinteles ca avem planuri mari pentru anul viitor. 
- Cred ca ar trebui sa ne uitam putin la discrepanta dintre teorie si practica. Noi suntem invatati sa memoram niste fraze si apoi sa le recitam. Teoria spune ca educatia financiara este cheia de bolta a dezvoltarii unei economii. Practica spune ca noi insine trebuie sa invatam mult mai multe despre ce inseamna educatie financiara si sa ne ducem catre oameni si sa incercam sa le explicam ce face piata financiara bancara, non-bancara si, bineinteles, ce face piata de asigurari. 
- Am inceput sa coboram dintr-un turn de fildes si sa ne apropiem de oameni, sa invatam cum putem comunica mai bine cu ei, cum putem comunica mai bine cu tinerii, cum sa vorbim pe limba lor si cum sa ne ajustam produsele ca sa venim in intampinarea nevoilor lor.2.825 accesari