1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Ce noutati a adus pandemia ...

VIDEO: Ce noutati a adus pandemia in cazul asigurarilor pentru manageri si profesionisti

In cea mai recenta emisiune Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, Carmina Sandra LEBRUN, Manager Centru de Competenta, Raspunderi & Linii financiare, GrECo Romania, ne-a explicat ce asigurari le sunt utile managerilor si profesionistilor.

In cazul acestor doua categorii vorbim de Raspunderea civila a directorilor si administratorilor (Directors and Officers) si Raspunderea civila profesionala (Professional indemnity sau Errors and omissions).

"Din punct de vedere legislativ, managerii - adica persoanele numite in conducerea societatilor pe actiuni - trebuie sa incheie o asigurare pentru raspundere profesionala. Aceasta polita actioneaza ca o plasa de siguranta in cazul in care sunt luate unele deciziile eronate, care produc pagube. De asemenea, si profesionistii, fie ca vorbim de medici sau contabili, constructori, avocati si altii, isi pot incheia o asigurare de raspundere civila profesionala", a precizat Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.

Traim vremuri provocatoare pentru business-uri. Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, cele mai mari provocari ale unui manager sau ale unui profesionist?

"Sa fi manager astazi eu nu cred ca este usor, si nici profesionist. Pe langa provocarile unui director de a conduce o companie, de a asigura business performant, de a atrage noi clienti, de a avea angajati talentati, s-a ivit si aceasta noua pandemie. Acest lucru inseamna riscuri suplimentare pentru un manager si pentru un profesionist. Deciziile au trebuit luate cu celeritate poate mai mult ca oricand si ele au privit atat businessul, cat si angajatii, telemunca, implementarea unor noi proceduri sau controlul acestora. Deci, practic, as spune ca s-a cam marit munca managerilor si a profesionistilor", a raspuns Carmina Sandra LEBRUN.

Ce asigurari sunt utile acestor manageri si profesionisti si ce riscuri acopera?

"Daca vorbim de directori si de administratori sau Directors and Officers Liability - raspunderea civila profesionala a directorilor, administratorilor sau a managerilor cum o numesc unii - ne referim la functie. Practic, orice manager poate fi si un profesionist si orice profesionist poate fi un manager, dar cand vorbim de raspundere profesionala, ne referim la riscurile profesiei. Cand vorbim de raspundere manageriala a directorilor, ne referim la functie si protejam functia, pentru ca directorul are un mandat si trebuie sa il indeplineasca cat mai bine, dar nu este din pacate lipsit de riscurile de a gresit sau de a omite ceva, mai ales atunci cand avem o situatie speciala ca astazi. Deci, le-ar fi utila o raspundere civila a directorilor si a administratorilor pentru a se proteja pe ei insisi, dar si pe urmasi sau pe mostenitorii lor, sau pe averea personala in anumite cazuri. De asemenea, daca suntem profesionisti, indiferent de domeniul si industria in care activam, avem riscul de a gresi, de a comite o omisiune, de a omite ceva si atunci de asemenea ne trebuie raspundere civila profesionala", a explicat invitata.

Ea a subliniat ca polita D&O protejeaza directorul in functia lui. "Deci, acesta are un mandat pe care si-l indeplineste cat de bine poate si la un moment pot aparea erori. Cu alte cuvinte, acoperim erorile din deciziile pe care acesta le ia. Nu vom acoperi niciodata printr-un asemenea produse intentia. Daca intentia lui a fost de a face ceva rau in companie, fie o frauda, fie doar a intentionat sa faca rau, fara a face neaparat un furt, o fraudare, acele lucruri nu sunt acoperite printr-o asigurare. Daca vrem insa sa fim siguri ca o eroare pe care o putem face se poate transfera intr-o asigurare si sa fim mai linistiti noaptea, atunci ne incheiem o asigurare de D&O. Aceasta este incheiata de companie, care isi protejeaza directorii si se protejeaza si pe ea, pentru ca directorii sunt linistiti si acoperiti si isi pot face mandatul in liniste. Pentru ca ei trebuie sa atraga business, sa se ocupe de altceva si pot gresi".

"Iar un profesionist, de asemenea, poate face erori vizavi de clientii sai, presteaza niste servicii profesionale, fie ele de arhitecti, fie de medici, fie de consultanti in diferite domenii, avocati, si atunci si el trebuie sa doarma linistit pentru ca poate gresi si poate omite ceva si in decizia aceasta e implicat un client. La final un client are un prejudiciu si imi doresc ca acesta sa fie multumit si eu acoperit. Aceste polite acopera doar eroarea sau omisiunea, nu intentia", a mai spus Carmina Sandra LEBRUN.

Totodata, aceasta perioada de COVID-19 a influentat mult activitatea companiilor si a profesionistilor. Ce noutati a adus acesta perioada pentru asigurarile de raspundere civila a directorilor si pentru profesionisti?

"Pentru subscrierea riscului de director si administrator, a aparut chiar un chestionar in plus, este chestionarul Covid, cu intrebari Covid. Aceste intrebari nu sunt grele, nu sunt atat de multe, dar privesc atat businessul, cat si angajatii, telemunca si alte proceduri din companie. Acest lucru era necesar pentru ca s-au schimbat putin si companiile, care peste noapte au fost nevoite sa implementeze business continuity plan, planul de criza, si sa vada cum continua de azi pe maine, trimitand oamenii sa lucreze acasa, fiind pregatite sau nu imediat pentru acest lucru, sa implementeze proceduri noi sau, din contra, sa ii cheme la birou, pentru ca nu au avut de ales. Toate astea au fost provocari noi si pe langa ele a venit si riscul cibernetic care e mai mare, pentru ca toti au fost online, cel putin pentru a o anumita perioada, cand a fost starea de urgenta sau ulterior, in perioadele de telemunca. A insemnat un control al companiei asupra activitatii mai mare, dar in acelasi timp si niste resurse pe care trebuia sa le dedici si atunci asiguratorii se asteapta chiar la mai multe reclamatii sau daune in viitor, tocmai pentru ca lucrurile uneori au fost implementate repede si toti putem gresi si toti putem omite ceva si avem si aceasta pandemie peste, deci e clar ca riscurile sunt mai mari. In rest nu s-a schimbat altceva, decat poate apetitul onora de a discuta mai mult despre aceasta asigurare si de a constientiza mai bine. La fel la raspunderea profesionala. Si profesionistii au fost afectati mai mult pentru ca au lucrat mai mult online, cu mai multe riscuri. Toate aceasta perioada a adus riscuri mai mari si a fost mai multa munca si pentru manageri si profesionisti", a declarat Carmina Sandra LEBRUN.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 10 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!