1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Ce faci in cazul unui ...

VIDEO: Ce faci in cazul unui accident auto in strainatate?

5 min. / 1.540 cuvinte
Despre cum folosim asigurarea masinii in strainatate, mai ales in cazul unui accident, ce este Cartea Verde, si nu numai, am discutat cu Sorin GRECEANU, Director General, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.

PROMO


"Iata ca vorbim din nou de vacante si nu doar pentru ca este sezonul lor, ci si pentru faptul ca le-am asteptat cu mare dor. Am vazut ca tot mai multe persoane au decis anul acesta sa calatoreasca in masinile proprii in aceasta vara, poate si din motive de siguranta tinand cont de pandemia de COVID. In aceasta situatie, pe langa toate celelalte documente necesare calatoriei, turistii nu ar trebui sa uite sa isi verifice asigurarile auto, respectiv politele RCA cu Carte Verde, dar si pe cele facultative CASCO, de asistenta rutiera sau de accidente persoane. De asemenea, cred ca soferii ar trebui sa se documenteze putin si in ceea ce priveste pasii ce trebuie urmati in cazul unui accident auto in afara tarii si aici ne va da mai multe detalii domnul GRECEANU", a precizat Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.Ce este aceasta Carte Verde si in ce tari este ea valabila?

"Polita Carte Verde este un RCA valabil in tot sistemul Cartea Verde, in principiu. Sunt anumiti asiguratori care acorda automat valabilitate din RCA-ul platit, in prima unica, in Romania, in toate statele membre. Sunt altii care au o acoperire limitata la acordul multilateral. Trebuie sa spun ca in tot sistemul Carte Verde sunt 48 de tari membre, inclusiv Romania", a explicat Sorin GRECEANU.

El a explicat ca polita Carte Verde are dublu rol atunci cand calatorim in strainatate cu masina. "In primul rand ea protejeaza terta persoana prejudiciata de noi. Deci, noi am lovit pe cineva din vina noastra, fie in Bulgaria, in Grecia sau in alte state membre, ea se asigura ca acel cineva va primi despagubirea. De ce spun ca are dublu rol, pentru ca ea imi asigura si mie confortul de integritate patrimoniala, adica nu trebuie eu sa scot bani din buzunar, sa platesc acel pagubit, pe care l-am lovit, ci va interveni asigurarea mea cu toate mecanismele din spate, corespondent Carte Verde, reprezentat de despagubiri, in locul meu. Deci, asiguratorul meu va plati in locul meu terta persoana prejudiciata. Dar ea nu acopera si avariile la masina mea si nu ar fi rau sa ne gandim si la protectia noastra, in sensul sa avem o asigurare CASCO pentru avariile la masina noastra, accident de persoane, pentru eventuale vatamari corporale ale persoanelor din masina, o asistenta rutiera care sa ne asigura o tractare inapoi in tara si asa mai departe".

Daca accidentul are loc in Romania si ma loveste o masina inmatriculata intr-o alta tara, ma protejeaza Cartea Verde a celui care m-a lovit?

"Exact. Atunci actioneaza Cartea Verde a celuilalt", a explicat invitatul. "Presupunem ca e valabila asigurarea Carte Verde din orice tara membra a sistemului Carte Verde. Atunci eu trebuie sa stiu cine e corespondentul acelui asigurator in Romania, daca nu il stiu il aflu prin BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule, pe site-ul baar.ro, care are un motor unde introduc datele asiguratorului respectiv, tara de provenienta si voi afla datele corespondentului. Ma duc la corespondent, ar trebui sa imi primesc despagubirea, sa se faca evaluarea, la fel ca in cazul unui RCA, cu mentiunea ca, corespondenta internationala, primirea confirmarii poate sa dureze ceva mai mult decat in cazul unui accident cu un asigurator din Romania".

In cazul in care un roman este accidentat, in Romania, de un sofer neasigurat, dar care este din sistemul Carte Verde, "in principiu daca e din acordul multilateral, intervine garantia Fondului de Garantare, prin biroul din tara de unde este inmatriculata masina. Aceasta garantie se materializeaza tot prin BAAR, care va prelua gestionarea in Romania a unui astfel de caz, dupa care isi va recupera banii de la Biroul din tara de provenienta a masinii neasigurate", a precizat Sorin GRECEANU.

El a detaliat ce inseamna acordul multilateral. "Pe langa cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in acest acord este inclus si Spatiul Economic European, care inseamna Norvegia, Liechtenstein si Islanda, care functioneaza din punct de vedere al asigurarilor RCA ca un membru UE, au reprezentanti numiti, au centre de informare pentru protectia vizitatorilor. Pe langa acestea, sunt incluse inca cinci tari, care au semnat acordul multilateral: Andora, Elvetia, Bosnia Hertegovina, Serbia si Marea Britanie mai nou, care a iesit din Uniunea Europeana, dar a ramas in acordul multilateral".

Intre aceste state se prezuma faptul ca exista o asigurare in tara de origine a masinii, daca masina este inmatriculata intr-un stat dintre aceste 35 de tari. In principiu, intre aceste state nu ar trebui prezentat sau ceruta prezentarea Cartii Verzi in original. Pur si simplu numarul de inmatriculare ar trebui sa ne permita sa circulam. Cu toate astea, noi recomandam tuturor, mai ales ca sa nu isi strice un concediu, sa aiba intotdeauna un document RCA plus Carte Verde in original, tiparit de asigurator, semnat olograf, sau digital mai nou. Dar sa fie original, nu copie transmisa prin fax, prin mail etc si tiparit de noi. Acordul presupune ca, din orice stat ar fi masina care ma loveste, eu pot intotdeauna sa ma intorc impotriva Biroului de unde provine, chiar daca masina e neasigurata", a adaugat oficialul BAAR.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

2.036 accesari