Mihai BOBOCEA, Purtatorul de cuvant al APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, a fost invitatul celei mai recente editii a emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, in care ne-a vorbit despre pensiilor private din Pilonul II si Pilonul III, platile facute pana in prezent de fonduri catre participanti sau mostenitori, si nu numai.
Video:
"Pe Pilonul II de pensii obligatorii activeaza 7 fonduri. Acestea aveau in total un activ net de peste 87 miliarde de lei, in luna septembrie, si peste 7,7 milioane de participanti. In acelasi timp, pe Pilonul III de pensii facultative avem 10 fonduri, cu active nete de peste 3,3 miliarde si circa 554 de mii de participanti", a afirmat Andreea RADU.
Intrebat de platile facute pana in prezent de aceste fonduri, Mihai BOBOCEA a declarat: "Sistemul a depasit un prag psihologic, respectiv valoarea de 1 miliard de lei, in cea ce priveste platile facute catre beneficiarii legali ai acestor fonduri, asta insemnand atat participanti retrasi din activitate, cat si mostenitori ai acestora. Potrivit legislatiei, activele din fondurile de pensii se mostenesc, la fel ca orice alt activ financiar. In total, platile au depasit un miliard de lei de la infiintare pana in prezent, cam 60% din acest volum este realizat pe Pilonul II, iar restul de 40% de Pilonul III. Numarul total de beneficiari, deci de participantii de mostenitori, pana in prezent, a depasit la 115.000 de persoane".
Oficialul APAPR a subliniat ca sistemul de pensii private se afla deja pe o baza mai solida, pentru ca a demonstrat in repetate randuri rezilienta, atat in crizele financiare si economice pe care tara noastra si lumea financiara globala le-a traversat, in ultimii 10 - 15 ani, cat si in fata efectelor induse de decizii politice mai putin inspirate.
"O ancora de stabilitate foarte importanta in aceasta directie, consideram ca este chiar Planul National de Redresare si Rezilienta pe care Romania l-a transmis deja Comisiei Europene, iar acesta a fost aprobat si prevede continuarea cresterii si dezvoltarii predictibile a Pilonului II de pensii, in principal prin cresterea nivelului de contributie de la 3,75% in prezent pana la 4,75% in 2024 si continuarea diversificarii orizontului investitional, pentru a permite fondurilor de pensii sa contribuie mai direct, mai nemijlocit, mai consistent, la cresterea economica si crearea de locuri de munca. Suntem, dupa sistemul bancar, principalul finantator al datoriei publice, prin emisiunea de titluri de stat, suntem principalul actionar la modul colectiv Pilon II si III la principalele companii listate la Bursa de Valori de la Bucuresti, in total 25%. Deci, un sfert din activele existente in Pilonul II plus III sunt investite la Bursa de Valori de la Bucuresti", a mai spus Mihai BOBOCEA.
Care sunt perspectivele pietei de pensii private in viziunea Asociatiei pe care o reprezinti?
"Daca totul merge conform programului, respectiv daca legislatia nu sufera alte modificari, e foarte previzibil ca anul viitor sistemul va depasi un nou prag in directia maturizarii sale, respectiv vom depasi foarte probabil 100 de miliarde de lei in administrare. Deci, peste 20 de miliarde de euro in administrare este un alt prag psihologic. Sistemul devine din ce in ce mai mare, rolul sau in economie si externalitatile pozitive pe care le produce sunt din ce in ce mai usor de vazut la nivelul pietelor financiare si nu numai. Si volumul de plati creste exponential. Ce a ramas foarte important de facut in aceasta directie este adoptarea de catre autoritati a acelei ultime bucati de legislatie care sa inchida cercul, respectiv o lege de plata care sa prevada posibilitatea unor anuitati viagere la fel ca pensia din sistemul public, deci o suma care sa poata fi primita de participant pe toata durata vietii ramase dupa momentul pensionarii, la fel ca pensia din sistemul public. Acesta este singurul lucru care lipseste in acest moment sistemului. Plus, desigur, predictibilitatea legislativa la care am facut apel in cadrul acestei discutii si respectarea angajamentelor din PNRR, respectiv continuarea cresterii contributiilor la Pilonul II", a declarat Mihai BOBOCEA.
El a aratat ca in ultima perioada au fost si discutii cu autoritatile in directia suplimentarii deductibilitatii fiscale pentru Pilonul III. "Ultima oara cresterea acesteia a avut loc acum 12 ani, astfel ca intre timp cresterea salariului mediu pe economie care a depasit deja un ritm de dublare, deci avem peste 100% cresterea salariului mediu pe economie in ultimii 12 ani. Acest ritm a facut destul de putin relevanta ductibilitatea fiscala in prezent, astfel ca o realinierea a acesteia pe baze economice mai actuale s-ar impune in masura in care si impactul bugetar calculat nu este foarte consistent", a adaugat el.
"Intrati pe proprietardepensie.ro si verificati-va contul de pensie privata online, oricand, de oriunde. Este mult mai usor decat credeti sa fiti aproape de banii vostri", a concluzionat oficialul APAPR.
CITITI PE ACEEASI TEMA:• Fondurile de pensii private au platit deja peste 1 mld. lei catre 115.000 de beneficiari