1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Calin RANGU: Consumatorul trebuie protejat pe tot lantul aferent unei asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte


Despre protectia consumatorilor de asigurari, efectele schimbarilor legislative, si nu numai, au discutat Calin RANGU - Director in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si Presedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF) -, Andreea RADU - Redactor Sef la Publicatiile XPRIMM - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, difuzate marti, 25 februarie a.c., de RFI Romania.

PROMO


"Atat in Romania, cat si in alte state din Uniunea Europeana, fiecare actor al pietei de asigurari este responsabil de protectia consumatorului. Entitatea trebuie sa supravegheze astfel incat proprii clienti sa fie respectati si drepturile sa le fie indeplinite, iar Autoritatea trebuie sa vegheze ca acest lucru sa se intample", a spus Calin RANGU.

Conform oficialului ASF, companiile trebuie sa identifice problema reala a consumatorului si sa-l protejeze pe tot lantul aferent unei asigurari.

"Nu este o protectie formala, ci una de continut, pe tot lantul aferent unei asigurari. De la primul contact dintre vanzator si consumator, pana la eventuala dauna si reinnoirea politei. Noi tot vorbim despre protectia consumatorului pe ciclul de viata al produsului de asigurari, care are foarte multe momente", a completat el.

Cum reusiti sa ii treceti pe asiguratori si pe brokeri de la formalism la continut?

"Este o problema care ia timp. Lucrezi cu oameni, iar acest lucru ia timp. Daca apare o lege noua astazi, nu inseamna ca pot sa o si aplice. Inteleg ce este in spatele ei, insa tine mult si de cultura organizatiei, de educatie, de nivelul de maturitate al companiei in care lucreaza oamenii respectivi, dar si de maturitatea omului si de evolutia lui personala. Deci, este vorba despre o tranzitie. Se discuta mult despre implementarea IDD si lumea intreaba daca s-a implementat, iar raspunsul este ca vorbim despre o implementare continua. Se trec de la nivele de maturitate. In general, exista 5 nivele de maturitate, putem spune ca noi suntem la nivelul 2, care este partea formala - ai proceduri, iti stabilesti regulile. Pe urma incepi sa le aplici si sa intelegi de ce acele reguli sunt bune", a spus oficialul ASF.

Potrivit reprezentantului ASF, in general, sunt necesari 2 sau 3 ani de la implementarea unei legi pana la atingerea plafonului de productivitate, iar pentru ca acest lucru sa se poata realiza si in tara noastra, toti jucatorii pietei trebuie sa colaboreze.

"Dupa 2-3 ani se intra pe un plafon de productivitate. Noi inca nu am ajuns pe un astfel de plafon si de aceea toti actorii pietei trebuie sa conlucreze, Autoritatea trebuie sa intervina atunci cand sunt reglaje de facut, dar este un proces continuu, nu putem spune ca s-a terminat. Managementul schimbarii este cel care ne guverneaza viata si din acest motiv nu vom termina niciodata de modificat si implementat imbunatatiri, invatand din trecut", a adaugat Calin RANGU.

Conform acestuia, Autoritatea are solutii diferite pentru protectia consumatorilor, acestea fiind atat de natura proactiva cat si de ordin reactiv.

"Solutiile sunt diferite. In cadrul ASF avem o abordare reactiva si una productiva. Pana la aplicarea Legislatiei IDD, in principal, activitatea era focusata pe solutionarea petitiilor, aceasta fiind si zona reactiva. Colegii de la monitorizare au aplicat principii noi de mistery shopping, care incercau sa fie proactive - sa identifice din timp anumite lucruri. Cu aplicarea directivei europene, zona de conduita este un fel de Protectia Consumatorului 2.0, pentru ca a venit cu niste elemente care sa te faca sa actionezi proactiv. Pentru prima oara ne putem uita in produsele de asigurare", a spus Calin RANGU.

O latura importanta a protectiei consumatorului este educatia financiara, spune oficialul ASF, care poate incepe chiar din momentul proiectarii produsului.

"Educatia financiara poate porni din momentul proiectarii produsului, pentru ca trebuie testat pe focus-grupuri si aducerea a catorva consumatori cu care se discuta acel produs. Ei, daca inteleg produsul, inseamna ca si ceilalti clienti care se vor intalni cu produsul in piata, vor putea sa-l inteleaga mai bine. In acest fel se poate dezvolta mult mai bine si piata si se poate asigura o consultanta eficienta", a spus el.

"Acest mod de proiectare al produsului care este unul foarte important si a devenit controlabil de catre Autoritate si inainte nu era, este un factor de protectie a consumatorului preventiva. Noi putem interveni preventiv din momentul in care produsul respectiv se proiecteaza, pentru a nu fi introdus in piata si sa produca efecte, eventual negative", a adaugat directorul ASF.

Cum ar arata un asigurator ideal?

"Un astfel de asigurator ideal ar fi unul care prin comportamentul lui manifesta o simpatie corespunzatoare fata de consumator. Daca te pui in locul consumatorului (n.r. ca si asigurator) si te-ai gandi ce ti-ar fi tie bine in locul lui (n.r. al clientului), lucrurile se rezolva. Legislatia europeana este bazata pe principii. Pentru companiile care aveau o maturitate suficienta, noua legislatie IDD le vine manusa, pentru ca, comportamentul lor exista inainte de cerinte. Asadar, compania ideala este o companie in care cerintele de IDD erau prezente si inainte, iar acum, practic pot doar sa fie formalizate mai clar", a spus Calin RANGU.

Cum sunt protejati consumatorii atunci cand unei companii ii este retrasa autorizatia de functionare si intra in insolventa?

"Fondul de Granatare al Asiguratilor ii protejeaza pe consumatori si care intervine in situatii de acest fel. Si in aceste cazuri se vor aplica aceleasi principii. Se va numi un lichidator pe baza denuntarii politelor. Cei care sunt afectati pot sa solicite primirea unei parti a banilor din polita sau daca apare dauna sa solicite in limita plafonului Fondului de Garantare 450.000 de lei sa solicite despagubirea", a completat reprezentantul ASF.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

557 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO