1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  CNPF - Pandemia de ...

VIDEO: CNPF - Pandemia de coronavirus a provocat o scadere de 94% pe segmentul Carte Verde, in aprilie

Efectele crizei provocate de coronavirus incep sa se resimta in toate sectoarele economice, iar exceptie nu fac nici asigurarile. In luna aprilie a.c., piata asigurarilor din Republica Moldova a inregistrat o scadere de 94% pe segmentul Carte Verde si de 46% pe RCA, a precizat pentru xprimm.md Tatiana CIOBANU, Directorul Departamentului Asigurari din cadrul Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF). "In luna aprilie, vanzarile pe segmentul Carte Verde au scazut cu 94%, ceea ce inseamna ca au fost vandute doar 1.900 de polite, comparativ cu aceeasi perioada din 2019 au fost eliberate aproape 32.000 de certificate Carte Verde", a precizat Tatiana CIOBANU.

"Daca vorbim despre segmentul RCA, aici scaderea este relativ mai mica, de 46%, desi este putin paradoxal intrucat polita RCA intern are valabilitate un an si daca expira, chiar si in luna aprilie, persoana este obligata sa-si procure o alta polita. Probabil ca una dintre influente a fost faptul ca s-a respectat regimul indicat de autoritati de a sta acasa", a completat ea.

Insa, cu toate acestea, chiar si in plina criza pandemica se produc accidente rutiere si se deschid dosare de dauna, spune reprezentanta CNPF.

"Cu toate ca a scazut numarul contractelor de asigurare auto incheiate, asiguratorii deschid dosare de dauna si platesc despagubiri. Dupa data de 15 mai vom avea o statistica mai amanuntita", a spus oficialul CNPF.

"In privinta asigurarilor facultative, scaderea lor este de 50-60%, date preliminare. Insa, desi companiilor de asigurare le-a scazut vanzarile si veniturile, din datele preliminare pe care le detinem, putem spune ca totusi companiile de asigurari din Republica Moldova se mentin de a fii solvabile. Unele sunt la limita solvabilitatii, insa se incadreaza in toti parametrii indicatorilor financiari si prudentiali care sunt prevazute de Cadrul Normativ", a adaugat ea.

Cu toate acestea, reprezentanta CNPF spune ca institutia monitorizeaza permanent aceste companii de asigurari (n.r. cu probleme privind solvabilitatea) si spera ca vor reusi sa depaseasca aceasta perioada. "Ce este paradoxal este faptul ca aceste companii, in plina criza pandemica, pentru a-si atrage cash flow, dau comisioane foarte mari pe RCA, de pana la 40%, desi este un produs neprofitabil".

Insa, efectele crizei pandemice se vor observa pana la finalul anului, precizeaza Tatiana CIOBANU. "Toate masurile provizoriile luate de CNPF si aplicate companiilor de asigurari vis-a-vis de indicatorii financiari prudentiali ce tine de marja de solvabilitate, active suplimentare care le-au permis in aceasta perioada sa-si acopere rezervele, totusi, odata cu incetarea situatie de criza, companiile de asigurari vor reveni la normal. Acest lucru inseamna ca vor reveni la activitatea lor normala si la revenirea activelor de pana la criza pandemica, ceea ce pentru unele companii, poate insemna o scadere a indicatorilor financiari sub cele prevazute de Cadrul Normativ".

Mai multe informatii privind masurile luate de CNPF si situatia companiilor de asigurari autohtona regasiti aici.