1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Aurica DOINA, BNAA: Liberalizarea tarifelor RCA este o provocare pentru piata din Republica Moldova

5 min. / 1.540 cuvinte
Din 1 iulie 2019, va incepe procesul de liberalizare a pietei asigurarilor din Republica Moldova. Daca pana acum, preturile pentru RCA si Carte Verde erau stabilite de Autoritatea de Supraveghere, dupa aceasta data, companiile de asigurari isi vor putea stabili singure preturile pentru politele vandute. Insa, acest lucru poate impune si riscuri foarte mari, a atras atentia Aurica Doina, Director Executiv al Biroului Asiguratorilor Auto din Moldova (BNAA), intr-un interviu acordat XPRIMM TV.

"Sunt multe probleme, dar as vrea sa precizez ca liberalizarea tarifelor impune riscuri foarte mari. Atat din punct de vedere a fiecarui asigurator, care trebuie sa estimeze riscul, in conditii liberalizate, iar in ce masura tariful este suficient pentru a-si acoperi obligatiile, deja ramane in responsabilitatea asiguratorilor. Autoritatea poarta o responsabilitate enorma, pentru a determina daca acest tarif corespunde cu activitatea desfasurata de catre asigurator si acopera in totalitate obligatiile pe care asiguratorul, pe viitor urmeaza sa si le asume, in baza contractelor de asigurare", a precizat Aurica DOINA.

Oficialul BNAA spune ca procesul de liberalizare al tarifelor RCA este o provocare pentru activitatea piatei de asigurari in ansamblul ei, in special pentru membri Biroului, emitenti de certificate Carte Verde, existand o analiza continua a evolutiei acestui sector si a influentelor aduse de modificarile legislative.

"Daca as vorbi acum despre cat de pregatita este piata pentru acest pas foarte important, fiindca din analizele pe care le-am facut, mai multe tari au facut aceasta trecere treptat, pentru a nu admite destabilizarea pietei. Ce urmeaza in cazul liberalizarii, desigur ca fiecare companie deja isi stabileste in mod independent, isi face calculele si isi stabileste tarifele, Autoritatea de Supraveghere urmeaza sa le aprobe si sa monitorizeze in continuare cum vor fi respectate aceste tarife", a adaugat Aurica DOINA.

Aurica DOINA precizeaza ca, dupa metodologia vazuta pana acum, calculul tarifului nu va fi foarte diferit de cel aplicat pana acum.

"In ceea ce priveste modul in care Autoritatea de Supraveghere va desfasura aceasta procedura, cand urmeaza ca asiguratorii sa prezinte calculele, care vor fi criteriile de apreciere a calculului, pentru ca pot fi si cazuri cand un tarif va fi respins - de exemplu: Autoritatea de Supraveghere poate sa considere un tarif ca fiind foarte redus, sau foarte exagerat", a spus Aurica DOINA.

"Sunt foarte multe intrebari care sunt puse astazi in discutie, dar va fi foarte clar doar atunci cand Autoritatea de Supraveghere va avea un act normativ prin care va reglementa toate aceste actiuni si atunci vom putea vorbi si despre care sunt amenintarile. Nu va putea fi efectuata trecerea la tarife diferite sau liberalizate pana cand nu va fi adaptat si sistemul automatizat de vanzare a politelor RCA, astfel incat fiecare companie sa-si poata vinde, prin acest sistem, politele fara probleme", a mentionat Aurica DOINA.

2.742 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO