1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Aurel IVAN - In Romania, ...

VIDEO: Aurel IVAN - In Romania, frecventa daunelor pe CASCO este dubla fata de alte tari din jurul nostru

Aurel IVAN, Country Manager, AUDATEX, invitatul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, din aceasta saptamana, a vorbit, printre altele, despre cum acceleram rezolvarea daunelor auto, obiectivele si solutiile oferite de companiei.

Emisiunea a fost moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii, si Andreea RADU, Redactor Sef al Publicatiilor XPRIMM.

Frecventa daunelor RCA in Romania, adica raportul dintre numarul daunelor si cel al politelor emise, este una dintre cele mai ridicate la nivel european, potrivit datelor colectate de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare - Reasigurare. Astfel, in Romania, frecventa medie a daunelor se situeaza la circa 6%. Comparativ, Germania inregistra o frecventa a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, Bulgaria 3,82%, Polonia 3,69%, Slovacia 3,35%, Cehia 2,73% si Finlanda 1,8%.

Video:

AUDATEX este in piata de 17 ani. Cum s-a schimbat in aceasta perioada procesul de gestionare a daunelor?

"In primul rand, piata auto s-a schimbat destul de mult din 2005 de cand este AUDATEX in piata. S-a schimbat si legislatia de cateva ori, de exemplu, in urma cu 17 ani nu exista constatul amiabil, iar pentru un asigurat era mult mai complicat sa faca constatarea unei daune, trebuia sa se duca la politie, sa stea la coada,dar in prezent este mult mai simplu bazandu-ne pe constatul amiabil. De asemenea, un impact l-a avut si dezvoltarea tehnologiei; cred ca in urma cu 10, 15 ani nu existau tablete, telefoanele inteligente, insa in prezent lucrurile sunt mult mai dinamice in opinia mea. Totodata, cred ca in momentul de fata pentru clienti este mult mai simplu sa faca o avizare de dauna, chiar si constatarea daunei. Pentru clienti sunt optiuni mult mai bune decat in trecut. Companiile de asigurari, in opinia noastra, fac eforturi destul de mari pentru a se dezvolta din punct de vedere al tehnologiei si a veni cu variante cat mai bune pentru clienti. Nu ma refer doar la AUDATEX, sunt si alte companii care furnizeaza servicii pentru companiile de asigurari, care ajuta la imbunatatirea acestui proces, de la notificarea de dauna, pana la verificarea rapida a validitatii politei si care permit impreuna cu AUDATEX sa colaboreze, cat mai usor si cu un impact cat mai redus asupra clientului, in vederea reparatiilor si a platii despagubiri", a raspuns invitatul.

AUDATEX ofera, printre altele, doua solutii utile industriei de asigurari - o aplicatie utilizata in cazul daunelor auto, dar si in zona de subscriere a politelor, precum si o aplicatie " de analytics" - care permite efectuarea de analize, statistici, rapoarte privind daunele auto.

Aurel IVAN a explicat cum functioneaza acestea. "Practic, ambele solutii pot fi folosite atat in zona de subscriere, cat si in zona de daune. Prima, cea bazate pe inteligenta artificiala, este o aplicatie destul de spectaculoasa in sine, pentru ca permite in baza fotografiilor cu auto avariat sa se efectueze o constatare a daunelor. Softul identifica daunele auto, iar in ceea ce priveste subscrierea, ma refer la inspectia de risc, identifica aceste daune si le poate include intr-un raport de inspectie de risc, care poate fi generat foarte simplu si rapid. Pe partea de daune, softul nu numai ca identifica daunele, ci, bazandu-se si pe experienta pe care o avem si datele pe care le avem in ceea ce priveste reparatiile, face un deviz de reparatie, care in functie de dauna identificata, zona si cat de grava este avaria, recomanda diverse solutii de reparatie sau inlocuire. In acest moment softul este utilizat in Romania si in Europa, am inceput chiar anul trecut sa il utilizam. Am constatat ca este un interes din ce in ce mai mare pentru acest tip de solutie, pentru ca multe dintre daune sunt de valori mici, 1,2,3 repere, si un soft de genul asta este foarte util pentru procesarea rapida a daunei. In acest moment noi il vedem ca un fel de asistent digital pentru procesarea daunelor, pentru ca nu a ajuns inca la performanta in care sa se descurce fara o interventie umana in toate cazurile, de aceea recomandam, in aceasta faza a evolutiei, sa fie validate dupa anumite criterii care pot fi automate sau umane, solutiile identificate de aplicatii. Lucrurile evolueaza si asta este directia in care merge partea de constatare a daunelor."

O alta noutate AUDATEX este aplicatia de business analytics care permite efectuarea de analize, de statistici, de rapoarte privind daunele auto. In baza statisticilor AUDATEX, Aurel IVAN a precizat ca daunele RCA sunt mai costisitoare decat cele CASCO.

"Din punct de vedre al devizurilor de reparatii, mai scumpe sunt cele pe RCA, cam cu 15 - 20%. Paradoxal, desi vechimea masinilor care sunt avariate pe RCA, peste 50% au peste 10, 11 ani, dauna medie este mai mare pe RCA comparativ cu CASCO, unde 40% din masinile asigurate care sunt avariate au pana in 4 ani vechime. Teoretic, ar trebui sa fie mai scumpe reparatiile CASCO, tinand cont ca au tehnologie mai noua, piese de pentru modelele noi in general sunt mai scumpe decat piese pentru modelele vechi, daca ne gandim si la faruri, de exemplu, unde tehnologia led este cu siguranta mai scumpa decat faruri cu halogen, sau parbrizele care sunt cu incalzire si asa mai departe", a precizat invitatul.

"Dar, din punct de vedere al volumelor si frecventei daunelor, pe CASCO frecventa este semnificativ mai mare decat la RCA. In Romania, frecventa daunelor pe CASCO este aproape dubla fata de alte tari din jurul nostru", a adaugat el.

Conform datelor din aplicatia AUDATEX, in ceea ce priveste statisticile RCA si tipurile de masini care sunt avariate, BMW, care e o marca de lux , este in top 3 ca masini avariate in ceea ce priveste daunele RCA, inaintea unor marci precum SKODA sau Opel.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 11 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul XPRIMM de YouTube (click si pe clopotel pentru notificari)!