1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Antreprenor in Asigurari, ...

VIDEO: Antreprenor in Asigurari, cu Daniela BADALUTA

O noua saptamana, o noua editie Antreprenor in Asigurari - o emisiune cu si despre antreprenori si intraprenori care pot inspira si pe altii in drumul spre succes. Ce e nou, de data aceasta? Ca de fiecare data, totul. Nu de alta, dar reteta succesului nu e universala, ci marcata de experiente proprii. In platou, alaturi de moderatorul Sergiu COSTACHE, s-a aflat, de data aceasta, Daniela BADALUTA - Presedinte Fondator al grupului RECREX.


Visul de a deveni antreprenor apare in copilarie sau pe parcurs? Si, atunci cand apare, care sunt motivatiile care il impulsioneaza, cele care traseaza deja un contur al zilei de maine?

"Cu siguranta, din copilarie, mai ales ca am deja o educatie de la parintii mei, care sunt antreprenori, si vin deja cu o educatie antreprenoriala. Dar am avut intotdeauna acel zvac de antreprenor, cum se spune, de a face ceva, de a obtine ceva mai bun, de a fi diferit, de a fi nonconformist. Sunt antreprenor de la 24 de ani. Nu cred ca motivatia principala este cea financiara, ci o dorinta proprie de a face ceva mai mult. De multe ori, pentru foarte multi, poate inseamna dorinta de a demonstra mai mult, de a trece anumite bariere. Nonconformism, intr-un cuvant", a raspuns Daniela BADALUTA.

De cate incercari are nevoie un antreprenor pentru a gasi reteta succesului? Cat de mult conteaza sa te ridici dupa fiecare esec si, in jurul acestei provocari, sa pui bazele succesului?

"Ai pus o intrebare foarte buna, ai pus punctul pe i. Pentru a nu-i dezamagi sau descuraja pe cei care vor sa aleaga acest drum al antreprenoriatului, trebuie spus ca exista multe esecuri si multe lectii de invatat. Atunci cand incepi intr-un domeniu, e posibil ca, in cinci ani, sa fii in alt domeniu. Dar tu ai un scop principal, pe care il stii doar tu. RECREX a inceput activitatea acum mai bine de 16 ani, dar, la inceput, am fost in cu totul alte domenii. In toata zona financiara, dar am incercat sa imbunatatesc. Cred ca un antreprenor este foarte bun speculant si analist. Gaseste nisele si identifica nevoile pietei", a precizat invitata.

O idee noua trebuie implementata rapid sau trebuie analizata mai mult? Daca da, cat de mult? Conteaza, oare, daca gandesti pe plan local sau international?

"Nu punem foarte repede in practica o idee noua, pentru ca ea trebuie analizata. Daca se pliaza pe ceea ce faci, daca este una din sursele de care ai nevoie, care este nevoia pietei si cum s-ar comporta acea idee, acel serviciu sau produs la piata, unde este piata in care vrei sa te desfasori si care este perspectiva pe termen lung? Acestea sunt primele criterii. Toti avem idei foarte frumoase. Mai greu este sa le pui in practica si e si mai greu sa identifici daca sunt reale si relevante pentru ceea ce vrei sa faci. O idee bine gandita si planificata graviteaza in jurul zonei in care vrei sa te duci. Daca vrei sa faci un business doar local, intr-un oras, acolo nu ai de ce sa intarzii mai mult de 1-2 luni punerea ei in practica. Daca vrei sa faci un business international, trebuie sa iei in calcul de la 6 luni, la 2 ani, pentru ca atat inseamna un start-up in business-ul international. Orice idee noua inseamna un start nou", afirma Presedintele RECREX.

Antreprenoriatul nu inseamna, evident, doar oportunitati, ci si provocari. Care au fost cele mai mari trei provocari cu care s-a confruntat Daniela BADALUTA?

"Prima provocare este delegarea. Noi avem senzatia ca le stim pe toate, ca le putem pe toate si este foarte greu sa iti dai seama ce poti sa delegi si cui. A doua, renuntarea la control. Noi, femeile, avem, practic, nevoia de control. Sunt foarte sincera, cred ca nu toata lumea va aprecia acest comentariu, dar este pura realitate: renuntarea la control si increderea in echipa ta. Sa iti asumi ca ei pot gresi sau ca nu ajung la nivelul pe care il astepti tu. Iar o alta provocare este sa nu iti imaginezi ca tot ceea ce faci inseamna doar bani, doar economic. Este una dintre marile provocari, cel putin pentru antreprenorii tineri sau la inceput de drum. Se gandesc ca tot ceea ce fac inseamna bani. Din punctul meu de vedere, poate financiar este doar o consecinta a ceea ce facem. Inainte de partea financiara, sunt multe alte beneficia, dar si avantaje si dezavantaje. In functie de fiecare", a raspuns ea.

Daniela BADALUTA are o experienta impresionanta in antreprenoriat, si nu numai. Dar, la randul ei, a fost si ea la inceput de drum si, prin urmare, stie ce sa le spuna tinerilor aflati la inceput de drum, mai ales ca le vorbeste ca si cum ar vorbi cu ea insasi, cea de acum 16 ani.

"Unul dintre sfaturi ar fi cultivarea sau aplecarea catre persoane care au acelasi interes si/sau activitate pe care vrei sa o desfasori. De exemplu, vrei sa fii antreprenor in asigurari. Incearca sa construiesti o retea, care este fundamentala, dar construieste-o in jurul celor care au nevoie de asigurari si, in acelasi timp, in jurul celor care deja fac asta. In piata de asigurari, cel putin, sunt foarte multe persoane care au deschidere de network, de socializare pe teme concrete, schimb de experienta, schimb de idei. Acesta ar fi un prim pas. Poate chiar si mentoratul, de ce nu? Cred ca mentoratul este din ce in ce mai folosit pentru antreprenori la inceput de drum. In al doilea rand, as analiza mai bine care sunt sursele de finantare. As calcula mai bine sursele de finantare. La inceput, si eu as fi avut nevoie de acest sfat. Cand faci o analiza obiectiva si ceva nu functioneaza, schimba directia. Asta am si facut, dar nu de la bun inceput, bineinteles. Fa cateva schimbari, chiar daca tuturor ne este frica de schimbari si suntem reticenti la ele", a explicat Daniela BADALUTA

Antreprenoriatul reprezinta, pana la urma, o aventura, una in care conteaza extrem de mult bagajul pe care il cari dupa tine cu zambetul pe buze. Da, vorbim despre bagajul mental, acea "incarcatura" fara de care nu poti avansa.

"Carti, conferinte, mentori, totul. Te duci mai intai pe zona de leadership, dezvoltare personala. Pentru un antreprenor, inteligenta emotionala este fundamentala. Din punctul meu de vedere, toti antreprenorii au o inteligenta emotionala mai dezvoltata decat in medie. Apoi, in functie de domeniul in care vrei sa te desfasori, in cazul acesta vorbim despre asigurari, trebuie sa ai idee in ce activitate esti, sa stii si din punct de vedere economic cum se intampla anumite lucruri. Nu spune nimeni sa fim specialisti in zona asta, dar trebuie sa ai minimum de informatii de baza, sa poti sa intelegi ceea ce faci. Daca nu intelegi ceea ce faci, nu ai nici pasiune, iar pe noi, antreprenorii, pasiunea ne trage in fata", a afirmat invitata.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus.

Pentru a fi la curent cu toate dezbaterile si interviurile marca XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube XPRIMM (click si pe clopotel, pentru a primi notificari cand apare ceva nou).

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Daniela BADALUTA: RECREX mizeaza pe digitalizare, dezvoltare globala si planuieste sa se listeze la Bursa
Daniela BADALUTA: Parametric insurance, viitorul asigurarilor