1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Angajatorii sunt mai ...

VIDEO: Angajatorii sunt mai atenti in a oferi beneficii extrasalariale din zona asigurarilor

Vicentiu DRAGOMIRESCU, Strategic Sales Manager in cadrul brokerului GrECo Romania, ne-a vorbit, in cea mai recenta emisiune Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, despre tendintele ultimului an in ceea ce priveste beneficiile extrasalariale, asigurarile si pensiile private incluse in astfel de pachete, si nu numai.

"Alaturi de salariu si de oportunitatile de avansare in cariera, beneficiile extrasalariale oferite de angajatori sunt, de ani buni, printre primele lucruri la care se uita candidatii atunci cand vor sa se angajeze. Intrebati care au fost noile beneficii pe care le-au primit in ultimele 12 luni, participantii la cel mai recent studiu realizat de eJobs au mentionat, printre altele, consilierea psihologica profesionala, asigurarile de sanatate sau voucherele cadou", a prezentat Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.

"Daca ar fi insa pusi in postura de a-si configura pachetul ideal de beneficii, acestia spun ca ar adauga la ceea ce primesc deja un buget pentru amenajarea biroului de acasa, consiliere psihologica, pensie privata facultativa, masina de serviciu sau cursuri de dezvoltare personala", a mai spus ea.Vicentiu, care sunt tendintele in ceea ce priveste beneficiile extrasalariale din Romania?

"Bonurile da masa reprezinta beneficiul extra salarial cel mai accesat. Cumva, bonurile de masa au devenit o obisnuinta, pot fii foarte usor asimilate salariului. Dupa bonurile de masa, discutam de asigurari de sanatate si abonamente medicale, care vin impreuna sau separat. In pandemie s-a intamplat o schimbare. Inainte sa inceapa aceasta criza pandemica erau populare abonamentele la sala, la piscina, la SPA, decontarea cheltuielilor de transport. Odata cu aparitia pandemiei, lucrul s-a mutat acasa, in telemunca si atunci aceste beneficii cumva nu au mai avut obiect, adica salile de fitness sau piscinile s-au inchis, decontarea transportului evident ca nu isi mai avea rostul, pentru ca lumea nu se mai deplasa la serviciu. Astfel, au existat alte tipuri de beneficii care au inlocuit aceste beneficii, angajatii au fost mai interesati de felul in care sunt decontate cheltuielile de acasa. Iar in ceea ce priveste partea care are legatura cu asigurarile, a aparut si s-au dezvoltat foarte puternic. De asemenea, au aparut servicii noi precum telemedicina, in general pe partea de asistenta de la distanta", a afirmat Vicentiu DRAGOMIRESCU.

Serviciile de consiliere psihologica sunt cuprinse intr-opolita de asigurare de sanatate?

"De cele mai multe ori pot fi cuprinse si ele constituie o clauza suplimentara. Legat de asigurarile de sanatate, lumea cunoaste cel mai bine pachetul de baza, care include decontarea cheltuielilor pe care le faci atunci cand ajungi la o clinica medicala.Pe langa acest pachet de baza, acest exista clauze suplimentare care acopera partea de preventie medicala, adica setul de analize periodice sau consult medical periodic, iar aici ar putea intrat si parte de consultatie psihologica sau de ajutor din punctul acesta de vedere. Pe de alta parte, exista si o parte de preventie care acopera un stil de viatasanatos si asiguratorii in ultimul timp au pus din ce in ce mai ce mai mult accent pe partea asta de preventie. E mai bine sa previi decat sa te tratezi. E mai bine sa fii sanatosdecat sa fii bolnav. E mai bine sa ai grija de sanatatea ta inainte de a ajunge intr-o clinica. Partea asta de preventie s-a dezvoltatin zona de acoperire medicala, analize, consult medical periodic, dar si in zona stilului de viatasanatos si aici ai acces printr-un pachet suplimentar la zona de nutritie - ai o consultatie sau mai multe consultatii gratuite la nutritionist si in zona de efort fizic - abonament la sala, abonament intr-o zona care sa te ajute sa itipastrezi un stil de viatasanatos si am vazut o tendinta chiar la asiguratori de a returna o parte de prima in cazul in care aceasta zona e folosita de catreasigurati", a explicat invitatul.

Legat de beneficii, de ce consideri ca aleg angajatorii atat de mult asigurarile pentru angajatii lor?

"Cand alegi o asigurare fie ca este ea de sanatate, de viata sau de accidente, o poti face din mai multe motive. Unul, pentru ca iti asigura o predictibilitate bugetara, ceea ce e foarte important pentru companie. La inceputul perioadei bugetare stii exact care vor fi costurile legate de aceasta asigurare. Punand in balanta, daca optezi pentru plata serviciilor bucata cu bucata, adica nu ai o asigurare, dar totusi decontezi pentru angajat aceste servicii, nu o sa stii care este suma totala, nu o sa stiicati oameni se imbolnavesc, nu o sa stii care e costul pentru fiecare, pentru fiecare serviciu medical furnizat. Deci, din punctul asta de vedere,asigurarilereprezinta clar un avantaj, stii de la inceputul perioadei cat o sa platesti. Un an de zile pretul va ramane neschimbat, daca nu vrei tu sa maresti acoperirea produsului sau sa adaugi noi angajati. Dar chiar si asa, vei avea un pret pe angajat ceea ce iti face lucrurile predictibile. Al doilea motiv important ar fi legat de partea de logistica - asiguratorii au experienta necesara si relatiile create, fluxul deja creat cu furnizorii de servicii medicale", a aratat specialistul GrECo Romania.

Se observa o atentie mai mare din partea angajatilor pentru pachetele extrasalariale care includ asigurari. Ce asigurari sunt cele mai solicitate si de ce?

"Angajatii au devenit destul de sensibili. Salariul este important, dar nu este singurul lucru analizat, iar departamentele de HR, angajatorii sunt pregatiti cu o serie de multe alte beneficii extrasalariale, multe din zona de asigurari. Pe langaasigurarile medicale, vin si asigurarile de viata si asigurarile de accidente, dar multe alte tipuri de asigurari pot fi folosite ca beneficii extrasalariale. Ganditi-va, pentru un stil de viatasanatos, angajatorul poate stimula mersul pe bicicleta si angajatii sa vina la serviciu cu bicicleta si nu cu masina, iar aici putem vorbi de asigurarea bicicletei fiecarei persoane. Exista o serie de asigurari care pot fi atasate unui card de fidelizare pe care angajatul sa ilprimeasca ca si dovada apartenentei la o anumita companie. Home assistance este un serviciu care nu este foarte popular in Romania, dar care te scapa de o gramada de griji, si aici ne referim la cazurile in care ai o problema acasa si trebuie sa cauti instalatori, electrician, nu se mai deschide usa si trebuie sa gasesti pe cineva care sa iti rezolve problema cu incuietoarea, s-a spart un calorifer sau te-a inundat vecinul si iti trebuie urgent pe cineva care sa iti rezolva problema. Toate aceste acoperiri si inca multe altele care tin de probleme care pot aparea in locuinta sunt acoperite printr-o asigurare Home Assistance, care poate fi asociata asigurarii de locuinta, dar functioneaza si de sine statatare si care e reprezinta un mare beneficiu pentru starea noastra de bine atunci cand suntem acasa. Mamai gandesc la asigurarea ochelarilor. Sunt foarte multe asigurari care pot fi oferite si care iti acorda un confort suplimentar si o stare de liniste suplimentara daca se intampla ceva", a declarat Vicentiu DRAGOMIRESCU.

Pensiile facultate sunt un alt beneficiu extra salariala util angajatilor. Cat de interesante sunt companiile in a oferi acest beneficiu?

"Ca si in cazul asigurarilor de sanatate si asigurarile de pensii sunt deductibile si asta creeaza un avantaj suplimentar. Sunt interesate, sunt beneficii care sunt oferite pe scara destul de larga si caremotiveaza suplimentar angajatul. In general companiile opteaza pentru a acoperi suma platita de angajati, contributiaplatita pentru fondul de pensii Pilonul 3 cu o suma, egaland aceasta suma. Adica daca angajatul alege sa plateasca 100 RON pe luna la un fond de pensii private, angajatorul participa si el cu 100 RON si dubleaza partea de plata lunara si majoreaza, evident, si fondurile obtinute la sfarsit perioadei. Asigurarile de pensii sunt cautate si angajatorul le stimuleaza si pentru ca sunt dedutibile fiscal dar si pentru ca prezinta interes pentru angajat", a remarcat oficialul GrECo Romania.

Mai multe declaratiiputetiurmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu
pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru
clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne
putetiurmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a
urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!