1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Ales TAUSCHE, GENERALI ...

VIDEO: Ales TAUSCHE, GENERALI Romania - Credem in digitalizare si investim in ea

5 min. / 1.540 cuvinte
Desi timpul s-a scurs in acelasi ritm in aceasta perioada in care o lume intreaga a trait sub taisul sabiei COVID-19, perceptia generala este ca nu au trecut doar cateva luni, ci ani intregi de la startul pandemiei. Asistam la o noua realitate, inclusiv in industria de asigurari. Cum a reactionat industria de asigurari din Romania la aceasta pandemie si, in special, GENERALI Romania? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care a raspuns Ales TAUSCHE, Member of the Board, GENERALI Romania, in cea mai recenta editie a emisiunii XPRIMM Time for Business.

PROMO


In ultimele luni, singura certitudine a fost, de fapt, incertitudinea care a planat asupra intregii luni, asupra oamenilor, a economiilor si a tuturor sectoarelor de activitate. Industria de asigurari a fost, la randul sau, afectata din plin de aceasta amenintare. Ce s-a intamplat in aceasta perioada?
"Pentru toata lumea, a fost o incertitudine uriasa. Ceea ce cred ca e, in particular, important pentru piata de asigurari este faptul ca, in ultimele luni, clientii nostri au devenit mai constienti de riscuri, au inteles ca anumite lucruri chiar se pot intampla. Cred ca, pentru noi, asiguratorii, aceasta a fost, in cele din urma, o oportunitate de a imbunatati serviciile oferite clientilor. Speram ca aceste lucruri au fost resimtite si de catre clientii nostri si ca, implicit, s-a imbunatatit si perceptia lor asupra pietei de asigurari din Romania si asupra serviciilor oferite de catre companiile de asigurari. Pentru GENERALI, ca si pentru toti ceilalti, a fost o perioada intensa de munca, in care s-au intamplat multe lucruri. Noi ne-am concentrat, in primul rand, pe a proteja sanatatea angajatilor nostri, a clientilor si a partenerilor nostri - aceasta a fost, pentru noi, principala prioritate. Desigur, au fost multe schimbari accelerate in modul in care ne-am desfasurat activitatea pentru a asigura continuitatea business-ului pentru clientii si partenerii nostri. De-a lungul timpului, compania a fost aproape de clientii ei si, in toti acesti ani, a desfasurat mai multe activitati de CSR, dar cred ca, anul acesta, am fost si mai aproape de clienti si am fost capabili sa sprijinim cetatenii romani, personalul medical, si nu numai", explica Ales TAUSCHE, Member of the Board, GENERALI Romania.

Adaptarea la context si la noile riscuri nu a fost usoara si, printre altele, a presupus investitii semnificative atat din punct de vedere financiar, cat si ca timp si energie.

"In primul rand, am reactionat, evident, la acest nou risc, asa ca au existat cateva ajustari la nivelul produselor noastre de asigurari de sanatate si de viata - am introdus, de exemplu, si acoperirea COVID. De asemenea, ajustari au fost realizate si la nivelul altor produse. De exemplu, am facut ca asigurarea property sa se potriveasca mai bine cu nevoile clientilor din aceasta perioada. Acelasi lucru a fost valabil si la nivelul serviciilor oferite clientilor. Vorbim de modalitati de plata, dar si de alte ajustari pe care le-am facut in aceasta perioada, in care, in afara de COVID, au existat si riscuri economice si sociale. De asemenea, a trebuit sa ajustam si sa simplificam procesele, incluzand digitalizarea si automatizarea, pe fondul faptului ca interactiunea fizica nu a mai fost posibila", a mai declarat Ales TAUSCHE.

In toata aceasta perioada, si nu numai, digitalizarea a captat mereu centrul atentiei. Nu de alta, dar este, pana la urma, vorba despre diferenta dintre viata si moarte, dintre renastere si prabusire, dintre viitor si trecut.

"Probabil, acesta este viitorul, noul mod prin care sa ne adresam clientilor si partenerilor - contact fizic redus, mai multe posibilitati de implementare a tehnologiei. In urmatorii cativa ani, aceste lucruri - cele traditionale si digitalizarea -, vor merge in continuare in paralel. Pentru noi, COVID a adus o rata foarte accelerata in dezvoltarea digitalizarii, am implementat lucrurile intr-un timp foarte scurt, desi, in mod normal, ar fi fost nevoie de mult mai mult timp. Din aceasta perspectiva, chiar a fost o schimbare semnificativa pentru noi. Digitalizarea si automatizarea presupun si investitii, asa ca, din acest punct de vedere si intr-o perioada de incertitudine si presiuni economice, digitalizarea face pasi mici. Dar, cum am spus, credem in ea, investim in ea si vrem sa le oferim digitalizarea si clientilor nostri, in viitor, pentru ca ei sa poata alege modul in care ni se adreseaza, dar si pentru a alege sa colaboreze cu GENERALI", mai subliniaza reprezentantul GENERALI Romania.

Am vorbit cu totii, in aceasta perioada, de schimbarile aparute in comportamentul consumatorilor, dar cati dintre noi stiu exact care sunt aceste schimbari? Si, mai mult, cati dintre noi pot spune, azi, ca stiu exact care sunt schimbarile care vor domina in viitorul apropiat, si nu numai?

"Sincer, as spune ca nu stiu. Cu toate acestea, am observat, pe termen scurt, anumite schimbari, cu siguranta. Unii dintre clientii nostri sunt mai constienti de risc, se tem mai mult, mai ales atunci cand vine vorba de sanatate si asigurari de viata, asta e cert. Aceasta a fost una dintre schimbarile mari. Pe de alta parte, am observat si aceasta sensibilitate economica. Oamenii sunt mai precauti cand iau decizii, au o sensibilitate mai mare cu privire la economiile lor, se gandesc mai mult la ce primesc in schimbul banilor pe care-i investesc si daca acest lucru chiar acopera toate riscurile si nevoile pe care le au. Aceasta este si partea buna, oamenii sunt mai constienti de riscuri si se uita mai atent la riscurile reale cu care se confrunta. Pe de alta parte, sunt sigur ca aceasta criza va avea efecte pe termen lung. Suntem departe de a le intelege. Nu stim care vor fi preferintele clientilor in 2021, 2022 sau mai tarziu. Acum, este prea devreme, nu doar pentru noi, ci si pentru alte industrii si economii, sa stim care vor fi schimbarile reale aduse de aceasta pandemie", spune Ales TAUSCHE.

Afectata din plin de aceasta criza, industria de asigurari a vazut, ca si celelalte sectoare de activitate, ca anumite linii de business s-au comportat mai bine decat altele, in aceasta perioada. Acestea vor fi, oare, si liniile care vor tine capul de afis si in viitorul apropiat sau vor interveni alte schimbari?

"Evident, asigurarile de sanatate sunt in top. Aceasta este, oarecum, o consecinta logica, pentru ca, pe de o parte, vedem ca oamenii sunt tot mai interesati de un stil de viata mai sanatos, de servicii de sanatate si de a tine cumva pasul cu viata lor si cu conditia fizica. Pe de alta parte, exista o crestere masiva in randul furnizorilor si a nivelului serviciilor pe care acestia le ofera. In combinatie cu dificultatile la nivel de buget public, exista, evident, o nevoie de acoperire suplimentara si de resurse aditionale, asa ca sunt destul de sigur ca sanatatea este o linie de business care are un viitor. In al doilea rand - si in legatura cu unele dezvoltari economice pe care le-am vazut in 2019 si la inceputul lui 2020 -, am vazut o crestere a liniei de business de asigurari de garantii, dar si o crestere pe segmentul property. Economia a mers mai bine si au existat mai multe riscuri de asigurat, inclusiv la nivelul proiectelor desfasurate in sectorul public. Sunt curios sa vad ce se va intampla dupa pandemie. Am vazut rezultatele la jumatate de an, exista anumite cresteri, dar, in principal, cred ca tot mai multi oameni isi vor indrepta atentia spre asigurarile de viata si de sanatate, iar acest lucru va aduce o schimbare semnificativa pentru industria de asigurari din Romania, in ceea ce priveste cota de piata a acestor asigurari. Pe de alta parte, nu sunt asa de sigur in ceea ce priveste segmentul property, pentru ca, in mare masura, acest lucru depinde de modul in care merge economia, de cat de repede se recupereaza dupa o anumita criza etc.", a declarat, la XPRIMM Time for Business, Ales TAUSCHE, Member of the Board, GENERALI Romania.

722 accesari