1asig.ro
1asig.ro

Utilizatorii de telefoane inteligente nu isi protejeaza dispozitivele impotriva infractorilor cyber

5 min. / 1.540 cuvinte
Un studiu realizat de Ecclesiastical si citat de catre Actuarial Post arata ca automultumirea utilizatorilor cu privire la securitatea telefoanelor inteligente face ca aceste dispozitive sa devina o tinta pentru infractori si, astfel, brokerii au oportunitatea de a le prezenta clientilor riscurile cu care acestia se confrunta.

PROMO


Astfel, potrivit studiului, consumatorii sunt ingrijorati de faptul ca pot deveni o victima a unei fraude online prin intermediul telefonului (70%), a unui atac malware (69%) sau al unui furt de identitate (68%).

3 din 5 utilizatori, mai subliniaza studiul, considera ca telefoanele inteligente sunt vulnerabile la atacurile cyber, iar 48% cred ca aceste dispozitive pot fi accesate cu usurinta de infractorii cibernetici. Totodata, 1 din 10 utilizatori nu este sigur daca dispozitivul sau a fost accesat de hackeri, in vreme ce 4% considera ca telefonul lor a fost accesat de infractorii cibernetici. Cu toate acestea, noteaza studiul realizat de catre Ecclesiastical, cei mai multi utilizatori nu iau cele mai simple masuri pentru a-si proteja dispozitivele.

Astfel, doar 43% dintre participantii la acest studiu au declarat ca au instalat o aplicatie antivirus care sa le proteje dispozitivul. De asemenea, mai mult de jumatate dintre utilizatori (54%) accepta cererile de prietenie pe retelele social media pentru ca recunosc fotografia celuilalt, in vreme ce 52% nu ezita sa isi deconspire locatia actuala pe retelele sociale. De asemenea, 50% dintre utilizatori recunosc ca posteaza instantanee de vacanta pe retelele sociale chiar in timp ce sunt in concediu.

Studiul Ecclesiastical mai arata ca doar 51% dintre utilizatorii de dispozitive inteligente folosesc mereu o parola sau autentificarea biometrica pentru deblocarea telefonului, in vreme ce 16% au recunoscut ca nu folosesc nici parola, nici autentifcarea biometrica in acest sens. De asemenea, 4 din 5 au recunoscut ca au folosit aceeasi parola pentru mai multe site-uri sau aplicatii, in vreme ce 68% au declarat ca folosesc parole simple si usor de retinut, cum ar fi numele de familie sau data nasterii.

72% dintre utilizatorii din Marea Britanie sunt ingrijorati de securitatea cyber, atunci cand se conecteaza la o retea Wi-Fi publica, iar 55% considera ca nu este deloc sigur sa isi conecteze dispozitivul inteligent la o retea Wi-Fi publica. Cu toate acestea, 69% dintre utilizatori au recunoscut ca se conecteaza la retelele Wi-Fi publice. Mai mult, dintre cei ce se conecteaza la retelele Wi-Fi publice, 13% fac achizitii online, alti 13% acceseaza servicii bancare online, iar 10% platesc online pentru cumparaturile realizate.

"In timpul carantinei, multi dintre noi au devenit mai dependenti de smartphone, atat pentru a pastra legatura cu cei dragi, cat si pentru shopping online. Cercetarile noastre evidentiaza faptul ca, desi multi clienti isi folosesc telefoanele pentru a face tranzactii financiare si pentru a plati achizitiile pe care le fac, sunt ingrijorati si cu privire la riscurile de securitate cibernetica. Este important ca brokerii sa incurajeze clientii sa ia in considerare riscurile asociate utilizarii dispozitivelor smart. Asigurarea cibernetica poate fi o plasa de siguranta, in caz ca se intampla ceva rau, iar brokerii joaca un rol important in a ajuta clientii sa inteleaga riscurile cu care se confrunta si in a-i asigura ca au acoperirea adecvata", precizeaza Sarah WILLOUGHBY - Art & Private Client Development Director, Ecclesiastical.

"Cercetarile Ecclesiastical arata ca multi utilizatori de telefoane inteligente nu fac pasi simpli pentru a-si proteja dispozitivele, iar aceasta automultumire poate incepe chiar cu momentul achizitiei. In cazul in care cumparati un smartphone second-hand de pe eBay sau Facebook Marketplace, nu puteti sa stiti de la cine cumparati sau daca telefonul este sigur. Este important sa fiti atenti la riscuri. Daca decideti sa va vindeti telefonul, va recomandam sa resetati dispozitivul de mai multe ori, pentru a elimina si resturile de date, care, in cazul in care dispozitivul ajunge in mana cuiva cu abilitatile necesare, ar putea fi folosite pentru a va fura identitatea", spune si Tom TAHANY - Operations Manager, Blackstone Consultancy.

"De asemenea, este foarte interesant de observat faptul ca oamenii folosesc in continuare retelele Wi-Fi publice, chiar daca nu au incredere in acestea. Inainte de a va conecta telefonul sau alt dispozitiv la un Wi-Fi public, ganditi-va de doua ori. Nu orice retea Wi-Fi este autentica, deoarece, uneori, infractorii pot crea si retele Wi-Fi false si, odata ce va conectati, pot vedea tot ce faceti. Daca trebuie sa utilizati un Wi-Fi public, va recomandam sa evitati accesul la date sensibile, inclusiv efectuarea de transferuri bancare sau citirea unor documente confidentiale, pana cand va puteti conecta la o retea securizata, cum ar fi reteaua Wi-Fi de acasa", mai subliniaza Tom TAHANY.

Cativa pasi simpli si rapizi pentru protejarea telefoanelor inteligente:
  • Asigurati-va ca, pe conturile de social media pe care le detineti, ati activat setarile adecvate de confidentialitate
  • Ganditi-va de doua ori la postarile si fotografiile pe care vreti sa le partajati
  • Cand introduceti detaliile personale pe un site web sau intr-o aplicatie, verificati intotdeauna termenii si conditiile
  • Dezactivati serviciile de locatie
  • In loc sa folositi retele Wi-Fi publice, folositi datele mobile
  • Daca trebuie sa va conectati la un Wi-Fi public, luati in considerare achizitionarea VPN (Virtual Private Network)
433 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO