1asig.ro
1asig.ro

Ungaria: MNB le solicita asiguratorilor revizuirea tarifelor RCA

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Centrala a Ungariei (MNB) intentioneaza ca, pana la 1 ianuarie 2021, sa modifice primele platite de cosumatori pentru asigurarea RCA (kgfb - in limba maghiara), arata xprimm.com. Astfel, in urma cu o saptamana, MNB le-a solicitat asiguratorilor locali revizuirea tarifelor luand in considerare "baza de date kgfb", care e accesibila pentru asiguratori de trei trimestre deja.

PROMO


In acest sens, Banca Centrala a Ungariei se asteapta ca asiguratorii RCA sa calculeze primele in baza unor statistici, chiar si din partea jucatorilor din piata care nu au propriile baze de date, subliniind, totodata, ca nu va accepta ca lipsa datelor sa fie o justificare pentru cresterea nivelului primelor pentru consumatori.

"Baza de date kgfb operata de MNB ofera un background statistic suficient pentru contractele si daunele inregistrate incepand cu 2011, acesta fiind accesibil pentru toti jucatorii de pe piata, pentru a stabili tarife rezonabile", noteaza Banca Centrala a Ungariei intr-o declaratie postata pe site-ul MNB.

"Tarifele excesive, care sunt chiar de doua pana la trei ori mai mari decat taxa de baza RCA, sunt, de asemenea, considerate a fi o practica rea, detasata de statisticile privind daunele. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot suprascrie calculul tarifului bazat pe risc si pot afecta sistemul bonus-malus."

Astfel, MNB le-a solicitat asiguratorilor RCA sa isi revizuiasca tarifele si, daca este necesar, sa le modifice, astfel incat, de la 1 ianuarie 2021, sa respecte principiile mentionate. De asemenea, MNB a mai anuntat ca va incepe sa verifice tarifele RCA incepand cu data de 1 iulie 2021, adica dupa o perioada de gratie de 6 luni.

332 accesari