1asig.ro
1asig.ro

Unda verde pentru infiintarea unui comparator RCA la nivel de piata, prin BAAR

5 min. / 1.540 cuvinte
Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR a anuntat ca va demara un proiect de implementare a unui comparator online pentru primele RCA, ce va fi administrat de asociatie. Scopul acestui comparator este acela de a veni in sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informatii corecte si obiective.

PROMO


Prin intermediul acestui nou instrument, asiguratii vor putea obtine on-line informatii privind pretul politei RCA, avand, in acelasi timp, siguranta respectarii legislatiei in vigoare si criteriile de securitate a informatiilor.

BAAR a consultat de curand atat Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF, cat si Consiliul Concurentei si va proceda la operationalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurari RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asiguratorii autorizati care au dreptul sa practice aceasta forma de asigurare pe teritoriul Romaniei.

"Am pornit de la constatarea ca, in prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate in considerare pot fi destul de segmentate, iar informatiile publice nu sunt intotdeauna disponibile in mod transparent pentru un potential asigurat. Astfel, diferentele de prima pot fi intelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoana la alta, ci si in cazul in care o persoana detine mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurari RCA reprezinta o solutie pentru o mai usoara, corecta si completa informare a consumatorilor de asigurari RCA", a declarat Madalin ROSU, Presedintele BAAR.

Conform Biroului, stabilirea pretului politei RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar cativa, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalitatii) in care se incadreaza persoana respectiva, varsta acesteia, capacitatea cilindrica a vehiculului. Toti acesti parametri vor fi luati in calcul la implementarea proiectului, astfel incat, prima de asigurare afisata prin intermediul comparatorului RCA sa fie aceea la care persoana interesata ar putea incheia polita RCA cu un anumit asigurator.

Pentru a respecta legislatia GDPR in vigoare, in cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigura confidentialitatea informatiilor.

BAAR precizeaza ca aceasta initiativa nu intra in contradictie cu principiile Directivei Europene privind distributia in asigurari (IDD) asa cum acestea sunt transpuse in legislatia romaneasca, comparatorul RCA neavand scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a "compara produse de asigurare RCA disponibile pe piata". Totodata, modul de functionare al comparatorului si mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor si regulilor de concurenta privind schimbul de informatii.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).

1.347 accesari