1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Un viitor exigent - Patru tendinte ...

Un viitor exigent - Patru tendinte care definesc industria de asigurari in 2020

Pentru industria de asigurari, modelul traditional de business s-a dovedit, pentru o perioada semnificativa, unul extrem de rezistent. In ultima vreme, insa, efectele digitalizarii sunt resimtite la fiecare pas. Schimba modul de distributie a produselor si serviciilor, schimba natura produselor si a serviciilor, schimba modelul de business in sine, pentru ca schimba comportamentul consumatorului. Tehnologia a inghesuit industria de asigurari intr-un colt al ringului - un ring care, pana mai ieri, nu a parut niciodata atat de sufocant.

Nu stie nimeni, cu adevarat, cand s-a ajuns aici. In schimb, toti stiu ca, inainte sa intre in ring, si-au facut semnul crucii, credinciosi sau nu. Intrau intr-o lume noua, intr-o realitate noua, unde amenintarile impart crosee in stanga si in dreapta si te scot din joc cand clipesti. Aici, nu mai exista trageri de timp, nu te mai asteapta nimeni sa iti revii din lovituri. Si nu e ca si cum, daca nu vrei, nu intri in ring. Intri, nu ai incotro. E o lupta care nu se termina niciodata, care se desfasoara mereu dupa alte reguli. Tu stii ce te asteapta?

Industria de asigurari sta pe marginea prapastiei unei schimbari profunde, iar aceasta perturbare nu este doar una digitala, arata Deloitte, in studiul "A demanding future - The four trends that define insurance in 2020". Clienti exigenti, noi competitori si un set de provocari in continua schimbare transforma industria. Asteptarile consumatorilor se schimba, in conditiile in care acestia aplica experienta celorlalte sectoare - in special, partea de retail online -, in asigurari.

Aparitia a tot mai multi competitori agili, fie ei platforme InsurTech sau giganti tehnologici, pune o presiune tot mai mare pe asiguratori, chiar si pe cei mai buni. Intre timp, companiile traditionale pot intampina provocari in trecerea la un model de business bazat pe servicii. Pentru cei capabili sa se miste rapid si inteligent, schimbarea aduce oportunitati semnificative. In momentul de fata, imaginea nu este extrem de clara, insa, potrivit studiului exclusiv realizat de Deloitte pe 200 de executivi din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), a identificat 4 tendinte care pot face diferenta intre invingatori si invinsi.

Cele patru tendinte remarcate de Deloitte sunt:
  1. O lume noua, clienti noi, solutii noi
    Nevoile consumatorilor, cunostintele si asteptarile s-au extins exponential, in ultimul deceniu. Cum se pot adapta asiguratorii la acestea?
  2. Un drum diferit de crestere
    Studiul Deloitte arata ca atat abordarile preventive, cat si cele proactive vor avea impact asupra cresterii, cu o gama noua de produse si servicii. Cum vor schimba strategiile bazate pe servicii si produse inovative industria de asigurari?
  3. Avantajele negocierilor
    Intr-un mediu extrem de competitiv, executivii sunt constienti ca nu este suficienta o crestere organica. Cum va folosi industria fuziunile si achizitiile (M&A), parteneriatele si aliantele, pentru a sustine cresterea?
  4. Perturbarea digitala - practica, nu teoretica
Schimbarea tehnologica este un fapt dat. Sa stii despre acest lucru si sa actionezi in acest sens sunt doua abordari diferite. Cum pot folosi asiguratorii, in propriul avantaj, tehnologii precum analytics, blockchain si cloud?

Studiul Deloitte a analizat 200 de CEO, CFO, CRO si CTO din regiunea EMEA. 75 dintre participanti au fost asiguratori Property & Casualty (P&C), 75 au reprezentat industria de asigurari de viata si anuitati (L&A), in vreme ce industria de reasigurari (Reinsurance/Global Speciality) a avut 50 de reprezentanti. Studiul a presupus atat intrebari calitative, cat si cantitative, fiind realizat prin telefon, in urma unei programari prealabile. Rezultatele au fost analizate si combinate de FT Remark si Deloitte, toate raspunsurile fiind anonimizate si prezentate in mod agregat.

Mai multe detalii despre studiul Deloitte si cele patru tendinte din industria asigurarilor veti putea citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii, ce va fi lansata in curand.