1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Un nou program de asistenta ...

Un nou program de asistenta tehnica UE pentru finantare durabila pe piata financiara non-bancara

Autoritatea de Supreveghere Financiara a participat, miercuri, 18 ianuarie 2023, la intalnirea care a marcat lansarea unui proiect de asistenta tehnica destinat autoritatilor nationale de reglementare a pietelor financiare din patru tari (Romania, Croatia, Polonia si Malta), in vederea implementarii cadrului de finantare durabila.

Proiectul se deruleaza cu finantare de la Uniunea Europeana prin programul IST (Instrumentul de Sprijin Tehnic) si in cooperare cu Directia Generala pentru Sprijinirea Reformei Structurale (DG REFORM) din cadrul Comisiei Europene.

Comisia Europeana si-a asumat prin Pactul Verde European o serie de tinte ambitioase, printre care reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 si atingerea neutralitatii climatice pana in 2050. Legislatia europeana in domeniul finantelor sustenabile joaca un rol esential prin directionarea fluxurilor financiare care reduc expunerea la riscul climatic.

Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste aplicarea acestei legislatii la nivelul pietei financiare non-bancare din Romania.

Acest proiect vizeaza cerintele de transparenta si raportare privind finantarea sustenabila aplicabile organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) si administratorilor de OPCVM, fondurilor de investitii alternative si administratorii acestora, societatilor de investitii, societatilor de asigurare si de reasigurare, intermediarilor de asigurari, fondurilor de pensii private si administratorilor acestora din Romania.

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea instrumentelor si a practicilor nationale de supraveghere in domeniu si contine, totodata, o componenta importanta de cooperare cu entitatile supravegheate referitoare la intelegerea de catre partile interesate a provocarilor, a responsabilitatilor si a noilor oportunitati aduse de cadrul financiar sustenabil al UE.