Cea mai mare despagubire achitata anul trecut in baza unei asigurari facultative de locuinta de catre o companie membra UNSAR a fost de peste 1,13 milioane de lei (231.000 EUR), ca urmare a producerii unui incendiu.
Totodata, in 2022, 82% dintre cele mai mari 50 de despagubiri achitate de asiguratorii Membri ai UNSAR in baza asigurarilor de locuinte au fost acordate tot pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii. Valoarea totala a despagubirilor platite in aceste cazuri se ridica la 11,5 milioane lei, in crestere cu 21% fata de 2021. Acest top este completat de daune provocate de alte riscuri, cum ar fi: alunecari de teren (12%), avarii la instalatiile de apa (4%) si inundatii ca fenomen natural (2%).
UNSAR reaminteste ca 19 incendii afecteaza, in medie, in fiecare zi, locuintele din Romania, acestea ramanand in topul riscurilor care pun cel mai mult in pericol casele in care locuim.
“Impactul incendiilor este adesea devastator, pentru ca pot afecta serios atat locuinta, cat si bugetul unei familii. Asadar, accesarea unei solutii potrivite de protectie financiara, asa cum este asigurarea facultativa de locuinta, poate fi o plasa de siguranta indispensabila in astfel de situatii”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
Asigurarea facultativa pentru locuinta ofera un nivel suplimentar de protectie fata de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, in plus fata de dezastrele naturale, si alte riscuri, precum: incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, precum si alte situatii neprevazute – inundatii produse vecinilor, defectiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice etc.
Asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru locuintele care sunt asigurate printr-o polita obligatorie (PAD). Aceasta acopera 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare. In schimb, printr-o asigurare facultativa, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala.
Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.
La nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 1.964.402 locuinte, la sfarsitul lunii august 2023, in usoara crestere fata de luna anterioara, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.
Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna august 2023, pentru apartamente, respectiv 1.192.761, in timp ce pentru case erau valabile 771.541 polite.