1asig.ro
1asig.ro

Un alt start-up revolutioneaza segmentul auto, in incercarea de a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere la nivel global

5 min. / 1.540 cuvinte
In fiecare an, zeci de milioane de oameni din intreaga lume sunt victime ale accidentelor rutiere, pentru 1,3 milioane accidentele fiind fatale, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In acest context, un start-up propune noi solutii tehnologice care sa reduca numarul victimelor accidentelor rutiere, noteaza CNN.

PROMO


Derq, un start-up prezent in Dubai si Detroit, dezvolta sisteme ce folosesc o combinatie de senzori de drum si Inteligenta Artificiala, alaturi de computerele de la bordul masinilor, pentru a notifica soferii cu privire la potentialele pericole.

De exemplu, arata sursa citata, tehnologia Derq poate utiliza o camera de supraveghere de pe marginea drumului, detectand orice pieton care incearca sa traverseze ilegal. Odata detectat, Derq trimite soferului alerte sonore si vizuale. Totodata, Derq poate depista si soferii iresponsabili. Camerele de supraveghere si radarele pot urmari orice masina care se apropie de o intersectie, iar Inteligenta Artificiala dezvoltata de Derq poate prezice traiectoria viitoare a masinii respective, asa ca, daca un sofer nu va respecta culoarea semaforului, tehonologia va avertiza si ceilalti soferi aflati in trafic.

Compania spune ca, pentru inceput, se va concentra pe implementarea acestei noi tehnologii in cele mai periculoase intersectii din intreaga lume. Cum intersectiile periculoase sunt supravegheate in mai multe orase, Derq si-a propus sa incheie parteneriate cu autoritatile locale, pentru a putea folosi sistemele de supraveghere respective. Pe langa avertizarile cu privire la riscurile din trafic, tehnologia Derq poate ajuta si la detectarea si prezicerea congestionarii traficului.

Dupa cum era de asteoptat, Derq nu este, insa, singura companie care incearca sa dezvolte noi tehnologii pentru a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere. Humanizing Autonomy a dezvoltat o "platforma de predictie a intentiei pietonilor", platforma destinata masinilor autonome. Driveri este o platforma care analizeaza soferii de vehicule comerciale, ajutandu-i pe acestia sa isi imbunatateasca performantele, iar Nexyad a realizat un software ce poate fi incorporate in masini, in procesul de productie, scopul acestui software fiind cel de a avertiza soferii cu privire la eventualele accidente.

"Ma pot gandi la mai multe locuri in care aceasta tehnologie poate face diferenta. Guvernele trebuie sa fie cu adevarat dornice sa incheie un astfel de parteneriat cu companiile ce dezvolta astfel de tehnologii, iar acest parteneriat sa fie sigur si corect. Testarea masinilor pe drumurile publice e un experiment profund, transformand cetatenii in subiecti experimentali. Daca guvernele le acorda companiilor ce dezvolta astfel de tehnologii permisiunea de a le implementa, trebuie sa se gandeasca si la ce primeste in schimb si cine va plati pentru modernizarea infrastructurii", preziceaza Jack STILGOE - Associate Profesor of Science and Technology, University College London.

Derq a luat fiinta in Dubai, in 2016, in acelasi an primind si aprobarea pentru a testa noua tehnologie in Dubai. In 2017, Derq a ajuns si in Detroit (SUA), acolo unde si-a testat, cu permisiunea autoritatilor, din nou tehnologia cu ajutorul careia vrea sa reduca, la nivel global, numarul victimelor accidentelor rutiere. Compania nu se opreste aici, ci, potrivit lui Georges AOUDE - CEO, Derq -, si-a propus sa se dezvolte in continuare si sa ajute la imbunatatirea sigurantei rutiere in cat mai multe orase si tari. Momentan, Derq deruleaza un proiect pilot in Ohio (SUA) si unul in Viena (Austria).

665 accesari