1asig.ro
1asig.ro

Ukraine International Airlines va oferi despagubiri familiilor victimelor din zborul PS752

5 min. / 1.540 cuvinte
Ukraine International Airlines (UIA) a anuntat ca va plati toate compensatiile si indemnizatiile de asigurare catre familiile victimelor din zborul PS752 Tehran-Kiev, a declarat Yevhen DYKHNE, Presedintele UIA, citat de INTERFAX.

PROMO


"Toate compensatiile si obligatiile prevazute in lege referitor la raspunderea companiei vor fi onorate, in concordanta cu reglementarile internationale din domeniu si pe baza contractelor de asigurare pe care le detinem," a mentionat DYKHNE. De asemenea, acesta a adaugat ca sustine punctul de vedere al presedintelui ucrainean Volodymyr ZELENSKY, conform caruia Iran ar trebui sa plateasca toate despagubirile rezultate din accident.

ZELENSKY a declarat ca Ucraina asteapta din partea Iranului sa se arate disponibil coopereze si sa permita o investigatie amanuntita si complet transparenta asupra incidentului, responsabilii de accident sa fie urmariti penal, compensatiile sa fie platite integral de catre Iran si de asemenea statul sa transmita in mod oficial scuze familiilor indoliate, pe cai de comunicare diplomatice.

Iranul a recunoscut ca avionul a fost doborat "din greseala" de Gardienii Revolutiei, o grupare miliatara din Iran, insa nu a facut vreun demers in scopul repararii situatiei si a tensiunilor internationale generate de eveniment.

In contrast cu pozitia Iranului asupra celor intamplate, diplomati din partea Canadei, Ucrainei, Marii Britanii, Suediei si Afganistan au comemorat victimele accidentului aviatic in fata Canadian High Commission din Londra, aprinzand cate o lumanare si tinand un moment de reculegere in memoria victimelor, inaintea intalnirii, arata Reuters. Cele 5 tari mentionate au avut cetateni care si-au pierdut viata in avionul UIA.

Conform INTERFAX, Oleksiy HONCHARUK, prim-ministru al Ucrainei, a declarat ca Guvernul Ucrainei va plati 200.000 UAH (~ 7.410 EUR) "ca asistenta pentru familiile celor decedati in urma prabusirii avionului din Iran si va urmari indeaproape plata obligatiilor de asigurare cuvenite, conform Conventiei de la Montreal."

Pe data de 8 ianuarie 2020, avionul de pe ruta Teheran-Kiev a fost lovit de rachete, la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. La bordul aeronavei se aflau 176 de oameni, printre victime numarandu-se si cetateni straini sau cu dubla cetatenie; 57 de pasageri erau cetateni canadieni, majoritatea acestora studenti si academicieni afiliati la 19 universitati canadiene. Toti pasagerii si echipajul avionului si-au pierdut viata in urma prabusirii aeronavei.

597 accesari