1asig.ro
1asig.ro
UNSAR: o asociatie a ...

UNSAR: o asociatie a transportatorilor incearca mutarea atentiei de la adevaratul subiect al momentului - protectia pagubitilor si a asiguratilor CITY Insurance

5 min. / 1.540 cuvinte

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a transmis o serie de clarificari in urma unor acuzatii la adresa asiguratorilor din piata RCA, vehiculate in spatiul public de o asociatie din zona de transporturi comerciale, care nu cunoaste mecanismul de functionare al asigurarilor, un domeniu ce presupune apelarea la cunostinte actuariale avansate, si nu numai.

PROMO


Sunt, asadar, necesare urmatoarele clarificari, conform UNSAR: 
 

  1. In contextul acuzatiilor fara o minima intelegere a fenomenului pe baza unor informatii trunchiate si distorsionate, UNSAR precizeaza ca decizia din 2018 a Consiliului Concurentei prin care a fost sanctionata Uniunea, privind acea presupusa cartelizare la care ar fi participat UNSAR "dupa falimentul Astra" a fost anulata de catre Curtea de Apel Bucuresti. Pentru a se pronunta in acest sens, instanta a aratat printre altele urmatoarele: "Ne se poate retine astfel ca UNSAR a incalcat prevederile art. 5 din Legea Concurentei si pe cele ale art.101 din TFUE** in calitate de facilitator. Rolul sau nu a aparut la vreun moment drept cel al unui organizator de practica anticoncurentiala a carui contributie este esentiala pentru existenta acesteia, (...) ci de asociatie profesionala ce isi indeplineste obligatiile statutare legitime". Desigur, decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Asadar, fiind vorba de un litigiu in desfasurare, UNSAR se abtine de la comentarii suplimentare intrucat justitia se realizeaza in instanta si nu prin comunicate de presa .
  2. Totodata, UNSAR constata cu ingrijorare ca, in contextul retragerii de catre ASF a autorizatiei de functionare a companiei CITY Insurance, societate care nu este membru UNSAR, se incearca mutarea atentiei de la adevaratul subiect al momentului, respectiv protectia pagubitilor si a asiguratilor acestei companii si prevenirea unor situatii viitoare. In schimb, sunt lansate in spatiul public acuzatii total false care par a fi menite sa induca in eroare publicul larg, aruncand anatema pe o intreaga industrie care plateste zilnic despagubiri de circa 3,5 milioane de euro.
  3. UNSAR urmareste cu preocupare evenimentele recente din piata asigurarilor RCA, intelegand ca este important ca acest moment sa fie depasit cat mai bine posibil in interesul asiguratilor si a pagubitilor. In acelasi timp, Uniunea nu se poate pronunta cu privire la evolutia preturilor RCA, dat fiind ca aceasta este un subiect care excede scopului asociatiei si limitelor trasate de legislatia de concurenta cu privire la activitatea acesteia, fiecare societate de asigurari in calitate de operator economic actionand conform propriilor politici si stategii stabilite de actionarii si organele lor de conducere.
  4. UNSAR ramane implicata in proiectele legislative sau de reglementare in curs menite a imbunatati functionarea pietei de asigurari si a raspunde nevoilor consumatorilor, in acest sens colaborand in mod activ cu autoritatile, cu respectarea regulilor de concurenta si a principiilor etice.

** Tratatul de Functionare a Uniunii Europene

Pozitia UNSAR vine ca reactie la comunicatul Asociatiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), o asociatie de dimensiuni mai mici activa in zona Transilvania. Acestia au fost unii dintre primii care au semnat un parteneriat cu CITY Insurance pentru un tarif de RCA de 4.000 lei, fara influenta Bonus-Malus.

 

2.644 accesari