1asig.ro
1asig.ro
UNSAR: despagubiri de peste 40 ...

UNSAR: despagubiri de peste 40 milioane de lei platite in urma fenomenelor meteo extreme din aceasta vara

5 min. / 1.540 cuvinte

Catastrofele produc anual pagube costisitoare in Romania, insa ele pot fi preluate printr-o asigurare care acopera inclusiv riscurile de dezastre naturale. Miercuri, 13 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania subliniaza inca o data importanta existentei unor solutii de protectie impotriva acestor riscuri.

PROMO


Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente in Romania. Astfel, doar pentru acoperirea daunelor cauzate de aceste riscuri inregistrate in perioada martie - august 2021, Membrii UNSAR au platit despagubiri in valoare de peste 40,5 milioane lei.

Dintre acestea, cea mai mare pondere au avut-o riscurile de viitura, vijelie, furtuna, ploi torentiale si tornade - pentru care au fost platite despagubiri de peste 23,3 milioane lei, dintre care 11,3 milioane lei au fost achitate in baza politelor de asigurare dedicate persoanelor fizice, iar diferenta in baza politelor destinate companiilor.

"Prin potentialul lor distructiv, cutremurele, alunecarile de teren, inundatiile, tornadele sau incendiile ucid mii de oameni in intreaga lume si pot provoca distrugeri importante constructiilor civile si industriale. Refacerea acestora presupune costuri semnificative in fiecare an, care pot fi acoperite de catre o polita de asigurare", a precizat Adrian MARIN, Presedinte UNSAR.

Exista insa si vesti incurajatoare: peste 66% dintre romani declara ca in cazul in care ar avea loc o catastrofa (dezastru natural) ar sti cum ar trebui sa procedeze, in timp ce procentul in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 36-50 ani este chiar mai ridicat, de 72%, arata studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat recent de IRES la solicitarea UNSAR. 

"Asiguratorii din Romania platesc anual despagubiri de zeci de milioane de lei doar pentru fenomenele meteo extreme. Astfel, politele facultative de locuinte ofera o acoperire completa, pentru intreaga valoare a unui imobil. Acestea pot fi incheiate doar in baza unei asigurari obligatorii PAD, care acopera 3 riscuri catastrofale - cutremur, inundatii si alunecari de teren", a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) era de 1.826.550 la finalul lunii septembrie 2021, la nivel national, in crestere usoara fata de luna anterioara si fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania. Astfel, doar 1 din 5 locuinte este asigurata printr-o polita PAD.

In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei, care include si alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundatii de la apa de conducta furtul, dar si asigurarea bunurilor din locuinta sau raspunderea civila legala fata de terti.

 

795 accesari