1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania


Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - UNSAR  este  o organizatie profesionala constituita in anul 1994, in baza OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. Uniunea a luat fiinta la initiativa unui grup de 13 companii de asigurare si reasigurare, iar in prezent numara 20 de membri.

Conform statutului Asociatiei, UNSAR este o organizatie neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata in scopul dezvoltarii si extinderii colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor.

Principalele obiective al activitatii UNSAR vizeaza apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, membri ai Asociatiei, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ existent in domeniul asigurarilor, initierea de solutii legale adecvate cu privire la modificarile legislatiei in vigoare, promovarea  activitatii de asigurari din Romania, promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international.

Organul suprem de conducere al UNSAR il reprezinta Adunarea Generala a membrilor Uniunii, iar activitatea operationala desfasurata intre doua Adunari Generale este asigurata de un Comitet de Directie compus din sapte membri.

Presedintia UNSAR  este asigurata de compania aleasa de Adunarea Generala, sa exercite aceasta functie.  Presedintele este reprezentantul societatii care detine Presedintia UNSAR.

In cadrul Asociatiei isi desfasoara activitatea mai multe Sectiuni si Comisii  care se intrunesc periodic pentru a dezbate probleme tehnice curente ale activitatii Uniunii si  a propune conducerii Asociatiei solutii de rezolvare a acestora. Sectiunile sunt conduse de catre Responsabili ai Sectiunilor , persoane desemnate de Comitetul de Directie al UNSAR.

De asemenea, pe langa UNSAR functioneaza Comisia de arbitraj in domeniul asigurarilor. Infiintata in anul 2002, ca organism independent, Comisia de Arbitraj are drept obiectiv rezolvarea pe cale amiabila  a diferentelor dintre asiguratori. Este vorba in primul rand de concilierea societatilor  de asigurare in cazul regreselor administrative in asigurarile auto dar si despre diferendele in ce priveste tratarea si reglementarea cererilor de indemnizare.

Membrii Asociatiei: societatile de asigurare, societatile de reasigurare sau societatile de asigurare-reasigurare inregistrate in Romania. In prezent, UNSAR are 20 de societati de asigurare membre, acestea reprezentand peste 90% din piata asigurarilor (dupa volumul de prime brute subscrise).

UNSAR este membra la asociatii internationale:
  • Membru al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe din anul 2005, mai intai ca membru asociat si, din 2007, ca membru cu drepturi depline.
Colaborare:
  • La nivel National
- Colaborarea cu Autoritatea de Supraveghere Financiara cu privire la legislatia primara si secundara (si orice alta problematica din sectorul de activitate);
- Relationare cu institutiile statului: Guvern (Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii etc.) si Parlament (Senat, Camera Deputatilor), Politia Romana etc.;
- Cu asociatiile din domeniul asigurarilor si din domeniul financiar bancar.
  • La nivel International:
- Cu asociatiile asiguratorilor din toate tarile Europene in special, dar nu numai;
- Cu toate entitatile interesate de domeniul asigurarilor / reasigurarilor (ex.: reasiguratori, etc.).