1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Suntem pregatiti sa ...

UNSAR: Suntem pregatiti sa contribuim la implementarea unui sistem eficient de decontare directa

Industria de asigurari este pregatita sa contribuie la implementarea unui sistem eficient de decontare directa in Romania, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), precizand ca Uniunea apreciaza eforturile depuse in ritm accelerat de ASF si de alte autoritati in ceea ce priveste imbunatatirea functionarii segmentului RCA din Romania.

Proiectul de OUG privind introducerea decontarii directe obligatorii va intra marti, 9 februarie a.c., in analiza comisiilor de specialitate din CES - Consiliul Economic si Social, iar joi pe agenda plenului acestuia.

"Concret, decontarea directa este o acoperire suplimentara oferita in baza politei RCA prin care soferii ar putea sa se adreseze propriului asigurator la care au incheiat respectiva polita pentru a recupera daunele produse intr-un accident auto de care nu sunt vinovati. Este o procedura care exista si acum, dar este facultativa pentru clienti", a explicat Alexandru CIUNCAN.

El a amintit ca introducerea decontarii directe obligatorii, initiativa care face subiectul unei consultari publice la nivelul Ministerului Finantelor, reprezinta unul dintre subiectele cele mai dezbatute de la ora actuala.

"Suntem pregatiti sa contribuim cu experienta membrilor nostri la implementarea unui sistem eficient de decontare directa in Romania si apreciem eforturile depuse in ritm accelerat de ASF si de alte autoritati publice pentru a imbunatati functionarea sistemului RCA in Romania", a afirmat Directorul General al UNSAR.

"Acesta, insa, trebuie sa aiba prevazute parghiile juridice si operationale prin care sa fie asigurata o functionare mai buna a pietei de asigurari RCA, in beneficiul atat al asiguratilor, cat si al pagubitilor, si care sa implementeze mecanisme eficiente si rapide de recuperare a despagubirilor platite intre asiguratorii RCA", a mai adaugat el.

Alexandru CIUNCAN atrage atentia ca, in acelasi timp, este necesara in continuare si importanta amendarea legislatiei RCA, astfel incat prevederile care sunt contrare directivelor europene si pentru care Comisia Europeana a initiat o procedura de infringement impotriva Romaniei sa fie eliminate.

Potrivit acestuia, industria de asigurari a platit in baza politelor RCA despagubiri de aproape 1,8 mil. EUR in fiecare zi in primele trei trimestre din 2020, in timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane contracte RCA, conform ASF, respectiv 4,7 milioane polite exprimate in unitati anuale.

Ministerul Finantelor a publicat, recent, Proiectul OUG prin care decontarea directa devine obligatorie intre asiguratorii RCA din Romania. Afla care sunt principalele modificari si care va fi procedura pentru plata despagubirilor!

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, fiind optionala. Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
- vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vatamarile corporale.

In primele noua luni ale anului 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 162.469 de clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16,13 milioane de lei.