1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Romania - campioana la ...

UNSAR: Romania - campioana la accidentele rutiere

Cel putin 6 autovehicule din 100 inmatriculate in Romania produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vatamari corporale si decese. Astfel, tara noastra detine trista "performanta" de a fi "campioana" in Europa Centrala si de Est la acest capitol, daca nu chiar in intreaga Uniune Europeana.

Practic, in Romania, frecventa accidentelor rutiere despagubite in baza politelor RCA este, in medie, de peste 6%, fata de circa 4% in Bulgaria, 3.2% in Polonia, 2.8% in Cehia, 2.3% in Ungaria si 1.65% in Croatia. Cu alte cuvinte, mai putin de 2 masini din 100 inmatriculate in Croatia produc accidente, de aproape patru ori mai putin decat in tara noastra, arata o analiza realizata de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare in randul mai multor asociatii nationale ale asiguratorilor din Europa.

Mai mult, chiar daca in tara noastra frecventa medie a accidentelor este de circa 6%, in cazul autovehiculelor de transport marfa frecventa este si mai mare, de 20.4%, iar in cazul autovehiculelor destinate transportului de calatori frecventa este de 18.9%. Nu in ultimul rand, mentionam ca frecventa atinge valori duble fata de medie (12.7%) in cazul tinerilor de pana in 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cm3, arata datele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Toti acesti factori, si nu numai, se regasesc si in nivelul primelor de asigurare RCA.

La fel de ingrijorator este si faptul ca in ceea ce priveste dauna medie, adica despagubirile platite in cazul fiecarui accident in baza politelor RCA, Romania se situeaza in top. Concret, pentru fiecare accident, asiguratorii din Romania platesc in baza politelor RCA despagubiri de circa 2.160 EUR, fata de 1.690 EUR in Polonia, 2.020 EUR in Slovacia sau 2.060 EUR in Cehia.

In plus, Romania inregistreaza si o severitate ridicata a accidentelor, cu o rata de doua ori mai mare decat media europeana in ceea ce priveste decesele provocate de accidentele in trafic. Astfel, conform Eurostat, datele statistice arata ca rata deceselor cauzate de accidente rutiere inregistrata in Romania este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori - desi eforturile autoritatilor au dus la o scadere a acestui indicator. Toate acestea in contextul in care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier in Romania.

Aceste statistici sumbre au inclusiv o dimensiune economica, frecventa si severitatea ridicate ale accidentelor regasindu-se in despagubirile platite de companiile de asigurari in baza politelor RCA si, prin urmare, si in nivelul primelor de asigurare RCA.

Contextul descris, dublat si de neajunsurile legislatiei in domeniu - care nu permite asiguratorului un control al costurilor cu despagubirile, conduc la dezechilibre in functionarea normala a pietei de asigurari bazata pe competitivitate, profitabilitate si prudentialitate - si pot fi considerate cauze pentru numarul scazut de asiguratori care activeaza pe zona RCA. Spre exemplu, in acest moment, in Romania sunt active 8 astfel de companii, in comparatie cu 21 in Polonia, 16 in Bulgaria, 12 in Cehia si Ungaria si 11 in Croatia.

Asiguratorii din Romania isi doresc sa fie in continuare alaturi de soferi si de victimele accidentelor rutiere, investind pe o piata libera si competitiva, care sa atraga in tara si alti competitori.