1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Peste 1,13 milioane lei - ...

UNSAR: Peste 1,13 milioane lei - cea mai mare despagubire platita pe o polita de asigurare de viata in 2021

Cea mai mare indemnizatie platita in Romania anul trecut in baza unei asigurari de viata a depasit valoarea de 1,13 milioane lei. Totodata, in 2021, valoarea celor mai mari 5 indemnizatii platite in baza politelor de asigurare de viata s-a ridicat la peste 3,9 milioane lei, potrivit datelor UNSAR.

Toate aceste cinci indemnizatii au fost achitate ca urmare a deceselor persoanelor asigurate, produse fie ca urmare a unor accidente, fie a unor boli. Cea mai mare despagubire a fost platita in urma unui deces cauzat de o afectiune cardiaca, polita respectiva fiind contractata pentru protectia financiara a familiei persoanei asigurate.

"Asigurarile de viata reprezinta un instrument important de protectie in fata unor evenimente nedorite precum accidentele sau imbolnavirile, care pot duce si la deces. Cel mai important beneficiu al acestor polite de asigurare este sprijinul financiar oferit persoanelor si familiilor afectate, astfel incat sa poata depasi mai usor momentele dificile", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

Potrivit datelor publicate de catre ASF- Autoritatea de Supraveghere Financiara, in 2021, romanii au ales mai mult decat oricand in ultimii ani protectia financiara oferita de asigurarile de viata. In acest sens, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a inregistrat o crestere de 18% fata de 2020. In acelasi timp, si sumele platite pentru indemnizatiile brute aferente asigurarilor de viata au crescut cu 31%, comparativ cu anul 2020 (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale).

Cu toate ca primele brute subscrise au inregistrat cresteri, ponderea activitatii de asigurari de viata in totalul sectorului de asigurari din Romania se afla in continuare la un nivel scazut, de circa 18%, ceea ce indica deficitul ridicat de protectie a populatiei din tara noastra. Datele arata ca, pentru multe familii din tara noastra, producerea unui eveniment nedorit (accident, imbolnavire a unui membru al familiei, ce se pot solda si cu deces) ar duce la o degradare a nivelului de trai. Un studiu realizat pentru UNSAR de catre un grup de experti independenti arata ca deficitul de protectie al populatiei generatoare de venituri din Romania, in caz de producere a riscurilor asigurate, se situeaza la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde EUR).

"Cresterea din ultimii ani a protectiei financiare contractate de romani arata ca noi toti realizam din ce in ce mai mult ca aceste produse reprezinta o solutie accesibila care ofera protectia financiara de care avem nevoie. Cu toate acestea, introducerea de facilitati fiscale pentru asigurarile de viata de protectie ar putea contribui semnificativ la reducerea deficitului de protectie din Romania, cu beneficii directe pentru populatie si economie", a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.