1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Modificarea Legii RCA: ...

UNSAR: Modificarea Legii RCA: soferii romani isi doresc sa aiba dreptul sa intrebe unde isi pot repara masina

Majoritatea covarsitoare a soferilor romani considera util sa primeasca o lista cu unitati service unde sa isi poata repara masina, in cazul unui accident, potrivit celui mai recent studiu IRES – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, transmis de UNSAR.

Astfel, intrebati daca le-ar fi de folos, in cazul in care ar avea un accident rutier, sa primeasca din partea asiguratorului o propunere, cu titlu informativ, cu unitati service unde sa isi poata repara masina, 85% dintre respondenti au raspuns afirmativ. Cercetarea sociologica a fost realizata de IRES, la solicitarea UNSAR, in primul trimestru al acestui an, pe un esantion reprezentativ de 1.028 respondenti 18+ ani, care conduc un autovehicul.

Aceeasi cercetare sociologica arata si ca majoritatea soferilor romani (56%) spun ca i-ar deranja mult si foarte mult situatia in care costul reparatiei efectuate intr-un service ar fi cu mult mai mare in cazul in care aceasta s-ar realiza in baza politei RCA, fata de cazul in care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui sofer.

Atat fenomenul fraudelor, cat si cresterile costurilor cu reparatiile sunt factori care conduc la cresterea daunei medii RCA, care s-a marit cu peste 8% in 2023, ajungand la valoarea de 10.750 lei. Toate daunele sunt, in final, platite din primele de asigurari pe care toti detinatorii de vehicule sunt obligati sa le plateasca in baza legii.

In concluzie, acest sondaj releva inca o data faptul ca soferii romani stiu ce solutii sunt necesare pentru imbunatatirea legislatiei actuale privind asigurarea RCA.

Reamintim faptul ca asiguratorii au platit anul trecut despagubiri record in baza politelor RCA, in valoare de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adauga rezerve in valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar si 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).