"La nivelul industriei de asigurari, in plan global, vorbim despre o accelerare a digitalizarii si, bineinteles ne asteptam sa vedem si o extindere a capabilitatilor digitale ale personalului nostru din asigurari", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.
"Vorbim de investitii accelerate orientate spre digitalizare, pornind de la situatia impusa de lockdown, precum si cele realtionate de protectia sanitara si a sanatatatii la intrarea in "new frame". Digitalizarea va genera, conform analistilor, si o schimbare a mixului de canale utilizate de consumatori pentru achizitia de polite si pentru accesarea serviciilor aferente politelor de asigurare, insa e important de urmarit si amploarea pe care o va avea aceasta tendinta in Romania", a afirmat Adrian MARIN in cadrul primei conferinte online a pietei asigurarilor din Romania, organizate de XPRIMM.
El a mai aratat ca, pe masura ce pandemia de COVID-19 a evoluat, mai multi oameni care au migrat spre comertul electronic precum si serviciile accesate electronic. Si in asigurari, inca de la jumatatea lunii martie, companiile au recomandat clientilor sa utilizeze cat de mult posibil serviciile online, atat pentru achizitie, cat si pentru constatarea daunelor.
Potrivit lui Adrian MARIN, pandemia a schimbat intreaga paradigma: industria de asigurari s-a mobilizat intr-un timp record in aceasta perioada, la fel ca multe alte sectoare carora le suntem cu totii recunoscatori.
"Ne-am concentrat asupra 3 piloni in actiunile noastre - sprijin pentru clienti, grija pentru angajati si implicare in comunitate. In relatia cu clientii, am diversificat si imbunatatit solutiile digitale pentru achizitia de asigurari, dar si pentru autoconstatarea daunelor. Mai multe companii de asigurari si-au diversificat si extins acoperirea pentru a prelua, in mod exceptional, riscul generat de pandemie", a precizat Presedintele UNSAR.
"In relatia cu angajatii, a fost implementata telemunca oriunde a fost posibil, iar companiile de asigurari au oferit traininguri si webinarii pentru bunastarea fizica si mentala a angajatilor. Nu in cele din urma, la nivelul implicarii in comunitate, companiile de asigurari au donat, pana acum, peste o jumatate de milion de euro pentru sustinerea liniei intai de raspuns in lupta impotriva COVID-19. Multi jucatori au deschis inclusiv conturi dedicate donatiilor sau s-au alaturat initiativelor cross-sector pentru a-i convinge pe toti cei care au posibilitatea sa doneze sa o faca", a adaugat el.
Referitor la efectele generate de noul coronavirus, Adrian MARIN a aspus ca potrivit unor declaratii ASF, piata asigurarilor a fost relativ stabila in trimestrul I, dar crede ca piata locala va avea de gestionat o scadere double digit, per ansamblu, in ceea ce priveste nivelul primelor brute subscrise in acest an. "Pentru a vedea insa exact evolutia pietei de asigurari si a daunelor, asteptam la randul nostru publicarea rezultatelor trimestriale ale pietei de asigurari de catre ASF, in special trimestrul II", a mai spus acesta.
Presedintele UNSAR a mai aratat ca, fata de scaderea volumului de prime brute subscrise pe anumite linii de business, daunele pe majoritatea segmentelor au continuat si vor continua sa se produca, iar pe unele linii au potential sa creasca - cum ar fi asigurarile de viata care acopera riscul de somaj, la asigurarile de credite comerciale etc.
"De asemenea, dupa eliminarea graduala a restrictiilor impuse pentru limitarea raspandirii, ne asteptam ca daunele care nu au fost inca notificate ca urmare a restrictiilor existente in aceasta perioada sa apara pe radarul asiguratorilor", a mai spus el.
Adrian MARIN a mai amintit ca, pentru a vedea cum se schimba perceptia consumatorilor in aceasta perioada, la finalul acestei luni va fi lansat noul Barometru UNSAR-IRES 2020, in baza caruia vom afla inclusiv cum a evoluat perceptia romanilor despre risc in contextul creat de COVID-19.
Cititi AICI mai multe declaratii din cadrul Conferintei "Asigurari, Pandemie, Economie - Solutii inteligente nascute de criza", organizate de XPRIMM.
Din aceeasi categorie
Cele mai citite