1asig.ro
1asig.ro
UNSAR: Incendiile raman cel mai ...

UNSAR: Incendiile raman cel mai frecvent risc despagubit in baza asigurarilor de tip property

5 min. / 1.540 cuvinte
Asigurarile de tip property pentru locuinte, spatii comerciale si industriale continua sa isi demonstreze utilitatea ca instrument de protectie financiara - atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice, a transmis UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

PROMO


Astfel, cele mai mari 50 de daune platite de asiguratori in 2019 in baza politelor de tip property incheiate de companii au cumulat 143,6 milioane de lei, dublu fata de 2018. Aproximativ 83% dintre aceste daune au fost cauzate de incendii, marcand o crestere importanta fata de ponderea inregistrata in 2018, conform unei analize realizate de UNSAR la nivelul asociatiei.

Astfel, printre principalele cauze care au generat cele mai mari 50 daune platite de asiguratori pe politele de tip property pentru companii - achizitionate de acestea pentru a-si proteja sediile, dotarile, echipamentele, utilajele sau stocurile existente - se numara incendiile (119,2 mil. lei, in crestere cu 160% fata de 2018), urmate de inundatii, fenomene atmosferice si avarii accidentale la utilaje.

"Incendiile raman cel mai frecvent risc despagubit in baza asigurarilor de tip property. Mai mult decat atat, in 2019, despagubirile platite pentru incendii la cladirile detinute de companii - cum ar fi obiective industriale, fabrici - au fost de aproximativ 2,6 ori mai mari decat in anul anterior. Acest fapt demonstreaza inca o data importanta acestui tip de protectie pentru orice afacere, mai ales in perioade dificile precum este cea de acum", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

Asigurarile property ofera, in general, acoperire pentru o gama larga de riscuri precum: incendiu, explozie, trasnet, riscuri catastrofice, fenomene atmosferice, dar si pentru alte riscuri specifice activitatii comerciale, care se pot atasa prin clauze politei de baza.

In cazul asigurarilor de locuinte, cele mai mari 50 de daune platite in 2019 au cumulat aproximativ 9,5 milioane de lei (asigurari obligatorii si facultative). Pe primul loc in topul riscurilor care au generat daunele achitate anul trecut se afla incendiul (87% in top 50 daune achitate), urmat de alunecari de teren, inundatii, furtuni si greutatea stratului de zapada.

"In afara de cresterea numarului de incendii, asistam si la o intensificare semnificativa a fenomenelor meteo extreme. Astfel, schimbarile climatice provoaca tot mai multe daune, iar asigurarile de locuinte sunt esentiale pentru protejarea patrimoniului romanilor. Spre exemplu, doar in urma schimbarilor bruste ale vremii produse in vara anului trecut au rezultat daune de peste 8,8 milioane de lei la locuinte, fiind deschise peste 6.600 dosare de dauna", a mai precizat oficialul UNSAR.

Anul 2019 a demonstrat necesitatea si rolul pe care aceste instrumente de protectie le au, in contextul in care despagubirile platite ca urmare a producerii riscurilor de incendiu si calamitati naturale au crescut la nivelul intregii piete de asigurari cu 69% fata de 2018, conform datelor ASF.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

Conform unei analize realizate de 1asig.ro, pe baza datelor publicate de IGSU, in 2019, in Romania, s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii 6 ani. Mai mult, tara noastra este a doua tara din UE dupa ponderea cheltuielilor pentru protectia impotriva incendiilor, potrivit datelor Eurostat.

3.068 accesari