1asig.ro
1asig.ro
UNSAR: Cifrele contrazic stirile ...

UNSAR: Cifrele contrazic stirile false despre industria asigurarilor

5 min. / 1.540 cuvinte
UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania respinge cu fermitate acuzatiile aduse intregii industrii de asigurari din Romania, bazate pe informatii false sau trunchiate, care nu reflecta realitatea sau angajamentul industriei de asigurari fata de consumatori, clienti sau fata de societate in ansamblul sau.

PROMO


"Recomandam inca o data organizatiilor care nu au competente in domeniul asigurarilor, dar care au interese in modificarea legislatiei specifice, sa evite prezentarea unor astfel de informatii distorsionate si eronat interpretate. Asa cum am precizat si anterior, aceste demersuri constante pot dauna, in mod nejustificat, increderii clientilor si stabilitatii unei intregi industrii cu o importanta sociala si economica semnificativa. Consideram, totodata, ca respectarea atributiilor de catre fiecare organizatie profesionala sau institutie este esentiala pentru buna functionare a industriei de asigurari si, de altfel, a unei societati", a transmis UNSAR, facand urmatoarele precizari:

Despagubiri platite

Principiul esential al asigurarilor, pe baza caruia functioneaza aceasta industrie, consta in plata despagubirilor. In 2019, conform datelor oficiale, industria a platit despagubiri de peste 3,46 milioane de euro in fiecare zi calendaristica. Suma cumulata a despagubirilor platite in 2019 a fost mai mare cu peste 167 milioane de euro decat anul precedent. In acest context, afirmatii de genul "In Romania, daunele sunt platite de asiguratori conform legii doar ca exceptie si in niciun caz ca regula generala" sunt lipsite de fundament si pot fi interpretate drept tendentioase sau defaimatoare, in contextul in care sunt contrazise de rapoartele oficiale ale autoritatilor romane.

Piata romaneasca de asigurari in context european

Una dintre particularitatile cu care se confrunta industria de asigurari din Romania, spre deosebire de alte piete europene, inclusiv din Europa Centrala si de Est, este reflectata de nivelurile ridicate la care au ajuns indicatorii specifici, precum rata daunei si rata combinata tehnica.

Astfel, rata combinata tehnica (indicator care, simplificat, reflecta raportul dintre despagubirile platite, rezervele de dauna, alte costuri si primele brute), a atins in 2019 un nivel de 108,2% pentru intregul segment al asigurarilor generale, 116% pentru segmentul RCA. Un nivel de peste 100% al acestui indicator reflecta faptul ca, in general, asiguratorii platesc mai mult decat incaseaza, ceea ce pune presiune asupra pietei.

In plus, referitor la rata daunei, conform unui studiu dat publicitatii de APPA, piata de asigurari auto din Romania inregistreaza cel mai mare nivel din Europa Centrala si de Est, dupa ce in 2019 a raportat cea mai puternica degradare a raportului dintre daunele platite si primele brute subscrise, respectiv o crestere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator.

Consiliul Concurentei

UNSAR a contestat in instanta decizia Consiliului Concurentei legata de o presupusa fapta din 2012, considerand ca nu s-a incalcat legislatia de concurenta. Procesul se afla in desfasurare.

Petitii inregistrate

UNSAR sustine dreptul clientilor de a utiliza toate mijloacele legale pe care le au la dispozitie atunci cand considera ca sunt neindreptatiti, fiecare petitie fiind importanta pentru industrie. Insa cresterea numarului de petitii adresate ASF in 2019 este insotita de o serie de particularitati necesare pentru a putea elabora intregul context:

- numarul de petitii inregistrate la ASF in 2019 reprezinta 0,13% din totalul contractelor de asigurare incheiate in Romania si 1,28% din totalul dosarelor de daune avizate de asiguratori in 2019

- peste 9 din 10 petitii (92%) s-au referit la polite de tip RCA, transmise, intr-o proportie, inclusiv de catre unitati service

- mentionam ca asigurarile RCA reprezinta circa 36% din totalul subscrierilor pietei de asigurari din Romania

- petitiile unice inregistrate pentru RCA reprezinta 0,31% din numarul contractelor RCA in vigoare la final de 2019, respectiv 4,47% din numarul dosarelor de dauna RCA avizate in 2019

- este important de retinut ca daunele platite pentru politele tip RCA, care reprezinta majoritatea petitiilor inregistrate in 2019, cumuleaza peste 657 de milioane de euro (3,12 miliarde de lei), echivalentul a peste 1,8 milioane de euro pe zi. In acelasi timp, industria de asigurari continua sa plateasca daune consistente catre un parc auto (din pacate) invechit, in care un sfert dintre autoturismele inmatriculate in Romania (24%) sunt mai vechi de 20 de ani si peste trei sferturi (79%) mai vechi de 11 ani.

"O mare parte a asiguratorilor monitorizeaza in mod constant, in plus fata de petitii, o serie de indicatori care masoara gradul de multumire a clientilor, precum NPS (Net Promoter Score) si urmarind ajustarea activitatilor functie de feedback-ul clientilor", incheie UNSAR.

Piata asigurarilor din Romania a insumat aproximativ 11 miliarde de lei, in crestere cu peste 8% fata de valoarea inregistrata in anul 2018, se arata in raportul oficial publicat de ASF. In acelasi timp, valoarea totala a despagubirilor achitate de companii a avansat cu 14,5%, la 6,8 miliarde de lei. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 8,5% in anul 2019 comparativ cu anul precedent, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 7,3%.

1.783 accesari