1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UNSAR: Asigurarile agricole - mai accesibile pentru fermierii romani

UNSAR saluta recenta lansare de catre AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - a Submasurii 17.1. "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor" ce permite acordarea de subventii la plata primelor de asigurare, un proiect care vine in sprijinul fermierilor romani.

Astfel, se asteapta ca asigurarile agricole sa devina mai accesibile pentru fermieri, protejandu-i de riscurile la care sunt expusi si contribuind astfel la stabilitatea financiara a afacerilor acestora.

"Ne bucuram ca acest proiect, inceput in 2016, a fost, acum, finalizat. Am avut o colaborare foarte buna cu toate autoritatile implicate si cu asociatiile de fermieri. Lansarea acestei Submasuri poate reprezenta un real sprijin pentru fermieri, avand ca scop atat cresterea gradului de accesare a politelor agricole, cat si o diversificare a riscurilor asigurate", a declarat Iulia NICOLA, Specialist asigurari generale in cadrul UNSAR.

Incepand cu 1 aprilie 2019, fermierii pot depune cereri de finantare la AFIR, beneficiind astfel de acoperirea unei parti din prima de asigurare eligibila, termenul limita pentru actuala sesiune fiind 30 noiembrie 2019. Actuala sesiune este destinata asigurarii culturilor de primavara, iar spre finalul anului urmeaza sa fie deschisa o noua sesiune pentru finantarea asigurarii culturilor de toamna. Valoarea totala a fondurilor disponibile pentru fermieri este de 42,7 milioane EUR, potrivit informatiilor publicate de AFIR.

Conform Ghidului solicitantului, publicat pe site-ul AFIR pentru sM 17.1., valoarea sprijinului nerambursabil este:
- 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 SO;
sau
- 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO.

"Fermierii vor fi astfel incurajati sa participe la instrumente de gestionare a riscurilor prin suportarea din fondurile disponibile prin PNDR - Programul National de Dezvoltare Rurala - a unei parti din prima de asigurare eligibila platita de catre fermier. Sistemul de mutualizare a riscurilor climatice prin intermediul asiguratorilor poate contribui la cresterea gradului de acoperire prin asigurare, dar si la dezvoltarea mediului concurential. Totodata, acest sistem aduce beneficiile unei administrari facile, bazata pe expertiza si experienta asiguratorilor, dar si pe siguranta si increderea conferite de exigentele legislatiei specifice si a normelor de supraveghere", a mai precizat Iulia NICOLA.

Prin accesarea unei polite de asigurare agricole, fermierii pot beneficia de protectie financiara impotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundatiile, grindina, ploile torentiale sau ploile excesive de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), seceta sau arsita.

Subventionarea primelor de asigurare reprezinta o practica obisnuita si in alte tari europene, precum Franta, Italia, Olanda, Belgia, Portugalia, Ungaria, Croatia, Letonia, Lituania sau Malta, deoarece sprijinul guvernamental contribuie la cresterea gradului de rezilienta a fermierilor.

Productia agricola poate fi afectata semnificativ de fenomenele climatice, iar aceasta masura de sprijin la primele de asigurare faciliteaza accesul fermierilor la asigurari prin intermediul carora sa poata obtine despagubiri pentru pierderile rezultate in urma dezastrelor naturale sau altor fenomene climatice nefavorabile. Totodata, masura ajuta fermierii sa aiba un rol activ in diminuarea incertitudinii economice a sectorului agricol cauzata de schimbarile climatice.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.