6 din 10 romani se asteapta ca nivelul lor de bunastare sa creasca anul acesta, arata cea mai recenta editie a Barometrului UNSAR – IRES. In acelasi timp, 2 din 10 dintre participantii la cercetarea sociologica declara ca se asteapta ca bunastarea lor individuala sa ramana la fel.
Potrivit respondentilor, printre factorii cu o contributie semnificativa la bunastarea personala se numara accesul la educatie (78% dintre repondenti), echilibrul emotional (72%), starea de sanatate si stilul de viata echilibrat - alimentatie, sport, timp liber, vacante, calatorii (70%), etc.
“Sanatatea reprezinta o preocupare din ce in ce mai prezenta in viata romanilor, chiar daca, de multe ori, ne lasam absorbiti de problemele de zi cu zi. Ne propunem sa contribuim la o mai buna informare a publicului larg privind riscurile la care ne expunem si modul in care le putem gestiona – motiv pentru care UNSAR va lansa o platforma de comunicare / think tank de politici publice: Alianta pentru BunaStare”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
Interesul in crestere al romanilor privind starea de bine este reflectat si prin evolutia asigurarilor voluntare de sanatate – acesta fiind segmentul care a inregistrat una dintre cele mai sustinute evolutii la nivelul industriei de asigurari facultative. Practic, in 2023, asigurarile de sanatate au crescut cu 21,5% comparativ cu anul anterior, iar indemnizatiile brute platite de asiguratori in baza acestor polite s-au majorat chiar si mai mult, cu 27%.
„In diverse situatii neprevazute, asigurarile voluntare de sanatate sau de viata ajuta la mentinerea unui echilibru financiar in caz de accidente, imbolnaviri si nu numai. Toate acestea pot avea efecte negative importante asupra familiilor noastre si ne pot afecta semnificativ starea de bine sau calitatea vietii. Insa, perioadele dificile pot fi depasite mai usor apeland la protectia si beneficiile unei asigurari”, a precizat Roxana BALUTA, Specialist Asigurari Viata si Sanatate & Coordonator programe UNSAR.
Barometrul “Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania” a fost realizat in luna mai a acestui an, la solicitarea UNSAR, pe un esantion reprezentantiv format din 1.010 respondenti, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.
Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia.
Asiguratorii din Romania platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.
Foto: unsar.ro