1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: 4 din 5 romani stiu ca ...

UNSAR: 4 din 5 romani stiu ca asigurarile de locuinte sunt obligatorii

82% dintre romani stiu ca trebuie sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren, prin polita PAD, conform legii - arata rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR.

Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuinte sunt protejate de o polita obligatorie PAD. Conform aceleiasi cercetari sociologice, majoritatea proprietarilor de locuinte s-ar simti mai motivati sa achizitioneze aceste solutii de protectie financiara daca li s-ar acorda reduceri sau bonificatii la plata impozitului anual (31% dintre respondenti), daca ar dispune de venituri mai mari (26%) sau daca ar avea mai multe informatii despre asigurari (12%).

Mai mult, din cele 20% dintre locuintele care sunt protejate impotriva dezastrelor naturale printr-o polita PAD, doar 17% sunt protejate printr-o asigurare facultativa si impotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, caderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalatiilor interioare ale cladirilor etc.

Cu toate acestea, conform aceluiasi studiu, 29% dintre cei intervievati si-au aratat intentia de a achizitiona in perioada urmatoare ambele tipuri de polite, in timp ce 22% au sustinut ca vor incheia doar polita obligatorie.

"Numarul locuintelor asigurate in acest moment face ca populatia sa fie extrem de vulnerabila in fata evenimentelor catastrofale, precum cutremurul de astazi. Tocmai de aceea, asigurarea locuintelor ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti. Asadar, este rolul nostru ca, alaturi de autoritatile publice, sa venim mai aproape de oameni si sa le explicam ce beneficii poate aduce o astfel de polita", a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte si Director General al UNSAR.

In Romania, asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD. Aceasta acopera 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare.

In schimb, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala, dar si pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtuna, vijelie, caderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe langa cele catastrofale, printr-o asigurare facultativa. Acestor polite li se pot atasa in plus clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenta tehnica la locuinta, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteti produce vecinilor).

Sondajul IRES-UNSAR privind Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte a fost realizat pe un esantion format din 811 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, in august 2022, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Despre UNSAR

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.

Despre IRES

Infiintat in 2009, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie- IRES activeaza pe piata de cercetare din Romania si functioneaza ca un think tank independent, o parte dintre studiile si proiectele pe care le dezvoltam fiind dedicate optimizarii politicilor publice in diferite domenii ale societatii romanesti. "Suntem una dintre cele mai mari companii romanesti de cercetare de piata si oferim solutii integrate pentru clientii nostri - organizatii multinationale, nationale si locale, institutii si organizatii din Romania, dar si din strainatate- care inteleg valoarea cercetarii in evolutia lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) si ne realizam activitatea la cele mai inalte standarde profesionale, respectand practicile internationale in acest domeniu.