1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UE se opune planului SUA de a se folosi de asigurari pentru a limita pretul petrolului rusesc

Oficialii europeni sunt sceptici in legatura cu o initiativa a SUA de a stabili un plafon pentru petrolul rusesc prin potentiala relaxare a interdictiei UE privind asigurarea pentru transportul de titei si produse petroliere din Rusia, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat recent ca sunt in curs de desfasurare discutii intre SUA si aliatii sai, cu privire la modul in care ar putea fi folosita interdictia Uniunii Europene privind asigurarile pentru a limita pretul exporturilor de petrol rusesc. Dar, acest lucru ar necesita probabil ca UE sa redeschida negocierile legate de actul care legifereaza cel mai recent pachet de sanctiuni, a carui aprobare a durat saptamani si care a trebuit sa depaseasca obstacole semnificative, deoarece sanctiunile necesita unanimitate intre cele 27 de natiuni ale blocului.

Oficialii europeni se opun repornirii acestui proces deoarece ar putea duce la noi neintelegeri asupra unor detalii intre statele membre, iar discutiile care au fost solutionate ar putea reaparea, au declarat sursele. Intrebarea este daca se poate face fara a modifica sanctiunile, a spus una dintre persoane.

Acordarea de derogari de la interdictia privind asigurarile ar insemna, de asemenea, slabirea pachetului general de sanctiuni. O serie de state membre, inclusiv Polonia si tarile baltice, au facut presiuni asupra blocului UE pentru a adopta noi masuri, mai puternice si ar putea fi reticente in a atenua ceea ce a fost deja convenit. Alte state membre si-au exprimat reticenta de demara lucrul la noi sanctiuni.

Guvernul german care gazduieste summitul G7 din acest an este dispus sa discute ideea, avertizand totodata ca o astfel de masura ar putea fi prea complicata pentru a fi pusa in aplicare.

Ideea lui Yellen este o propunere interesanta, iar natiunile din G7 discuta cum sa o faca sa functioneze, potrivit unui oficial guvernamental german. Insa planul american ar necesita reformarea sanctiunilor UE, un proces care ar putea fi prea complicat, a spus oficialul.

Yellen spune "Ramaneti pe pozitie" pentru a afla vesti despre planul de plafonare a pretului petrolului rusesc

Germania a transmis SUA si celorlalti aliati ai sai ca Berlinul nu este categoric impotriva unui mecanism care ar afecta pretul, a declarat oficialul. Dar a adaugat ca ar fi foarte complicat sa se lege un plafon al pretului petrolului de sanctiunile de asigurare. Un alt oficial guvernamental a declarat ca liderii G7 vor discuta propunerea lui Yellen la summitul din Alpii bavarezi, dar s-a aratat reticent asupra posibilitatii de a se ajunge curand la un acord.