1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UE anunta ca va acorda inca 52 ...

UE anunta ca va acorda inca 52 mil. euro pentru a sprijini rezilienta, redresarea si reformele pe termen lung in Republica Moldova

Uniunea Europeana va mobiliza o suma suplimentara de 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova, destinata promovarii rezilientei, redresarii si reformelor pe termen lung ale acestei tari.

“Uniunea Europeana va mobiliza o suma suplimentara de 52 de milioane EUR pentru Republica Moldova, destinata promovarii rezilientei, redresarii si reformelor pe termen lung ale acestei tari, in special prin punerea in aplicare a initiativelor emblematice prevazute in Planul economic si de investitii al Uniunii pentru partenerii sai estici. Finantarea va sprijini si punerea in aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova”, a anuntat Comisia Europeana.

Oliver VARHELYI, comisarul pentru vecinatate si extindere, a declarat: "UE continua sa colaboreze cu partenerii sai din Republica Moldova pentru a pune in aplicare reforme de lunga durata in beneficiul cetatenilor. Ultimii ani au fost extrem de dificili, resimtindu-se pe deplin efectele pandemiei de COVID-19, ale crizei gazelor si, in prezent, ale razboiului Rusiei din Ucraina. Raspunsul poporului moldovenesc la criza refugiatilor a fost exemplar. UE a mobilizat rapid sprijin pentru a ajuta Republica Moldova sa se ocupe de refugiatii ucraineni. De asemenea, suntem hotarati sa acceleram punerea in practica a Planului economic si de investitii, pentru a asigura redresarea pe termen lung si consolidarea rezilientei acestei tari."

Asistenta financiara nou acordata urmareste sa sprijine Republica Moldova in dezvoltarea sa socioeconomica durabila, rezilienta si favorabila incluziunii.

Doua actiuni vor fi finantate prin programul anual de sprijin pentru 2021:

  • EU4Reforms: prin aceasta actiune se va sprijini Republica Moldova in punerea in aplicare a reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova si de zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare. Promovarea eforturilor de reforma din Republica Moldova, in special in domeniul bunei guvernante, este esentiala pentru ca tara sa devina un loc atractiv pentru investitii si afaceri. Sprijinul pentru eforturile de comunicare strategica din Republica Moldova va contribui in special la combaterea dezinformarii.
  • EU4Recovery and Resilience: prin aceasta actiune se va contribui la o dezvoltare economica rezilienta, durabila si favorabila incluziunii in Republica Moldova, inclusiv prin sprijinirea IMM-urilor, imbunatatirea climatului de afaceri datorita facilitarii comertului si imbunatatirii capacitatii de insertie profesionala. Se va sprijini, de asemenea, o agenda verde transformatoare pentru Republica Moldova in vederea realizarii unei dezvoltari economice durabile.

Acest sprijin suplimentar se adauga sprijinului actual pe care UE l-a acordat Moldovei in contextul crizei, si anume:

  • 53 de milioane EUR ca sprijin bugetar;
  • 150 de milioane EUR in cadrul Programului de asistenta macrofinanciara, ce urmeaza sa fie platite in lunile urmatoare;
  • 13 milioane EUR sub forma de asistenta umanitara;
  • 15 milioane EUR pentru a sprijini procesarea in conditii demne si eficiente a cererilor refugiatilor, precum si tranzitul si repatrierea in conditii de siguranta a resortisantilor tarilor terte;
  • 15 milioane EUR pentru a sprijini Misiunea UE de asistenta la frontiera (EUBAM), care si-a redirectionat recent activitatile pentru a asista politistii de frontiera moldoveni in gestionarea sosirii refugiatilor. Misiunea va colabora strans cu Frontex, care isi intensifica prezenta in aceasta tara, in urma Acordului privind statutul cooperarii in materie de gestionare a frontierelor, semnat la 17 martie 2022 de catre UE si autoritatile moldovene.

Pe langa gestionarea crizei, UE continua sa sprijine recuperarea si rezilienta pe termen lung a acestei tari, in special prin intermediul Planului economic si de investitii din cadrul Parteneriatului estic, care vizeaza sa mobilizeze aproximativ 3,4 miliarde EUR sub forma de investitii publice si private pentru cinci directii emblematice in Republica Moldova: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comertului, eficienta energetica, conectivitate si dezvoltarea capitalului uman. La 31 martie, in cadrul Planului economic si de investitii, Banca Europeana de Investitii si Republica Moldova au convenit asupra unui imprumut de 150 de milioane EUR pentru conectarea tarii la reteaua transeuropeana centrala (reteaua TEN-T).

Sursa foto: Comisia Europeana