1asig.ro
1asig.ro

Turcia: PERILS estimeaza ca pierderile provocate industriei de re/asigurari de cutremurul din Izmir se ridica la 55 mil. euro

5 min. / 1.540 cuvinte
Cutremurul care, in data de 30 octombrie 2020, a lovit zona de coasta a Turciei si a afectat unele regiuni, inclusiv Izmir, ar fi provocat industriei de re/asigurari pierderi de 55 de milioane de euro, arata Artemis, care citeaza o estimare realizata de PERILS AG.

PROMO


Cutremurul a generat pierderi semnificative in regiunea Izmir, distrugand, total sau partial, sute de cladiri si provocand moartea a cel putin 114 persoane.

PERILS noteaza ca seismul din Izmir a avut o magnitudine de 6,9, in ciuda faptului ca USGS a precizat ca acest cutremur a avut o magnitudine de 7.

Ca sursa a acestor date, PERILS citeaza Kandili Observatory. Per ansamblu, arata Artemis, pentru industria de re/asigurari este mai tipic sa mentioneze magnitudinile USGS, tiparul utilizat, de obicei, in orice declansator parametric expus.

Dar, in raportarea pe piata locala, PERILS a ales sa utilizeze datele generate de statia locala de inregistrare a magnitudinilor.

La fel de interesant este, mai noteaza sursa citata, si faptul ca PERILS a raportat aceste date cu privire la cutremurul din Izmir, dat fiind faptul ca, pentru pierderile provocate industriei de profil de cutremurele din Turcia, compania opereaza un prag de 200 de milioane de euro ca nivel de pierderi.

Acest nivel a fost intotdeauna prea mare pentru a fi util pe piata locala de asigurari, noteaza Artemis, asa ca, in acest caz si avand in vedere impactul sever al seismului, PERILS AG a renuntat la pragul de 200 de milioane de euro si va oferi industriei de profil actualizari privind pierderile provocate de cutremurul inregistrat la sfarsitul lunii octombrie.

In acest moment, subliniaza PERILS AG, seismul din octombrie este cel mai mare eveniment de acest tip cu pierderi asigurate din ultimii 20 de ani.

"Daunele non-structurale au afectat, in total, 14 provincii din Turcia. Daune severe, pana la prabusirea totala a cladirilor, au avut loc in orasul Izmir si au fost consecinta calitatii slabe a cladirilor si a amplificarii undelor de soc la nivelul solului local", arata PERILS.

Totodata, PERILS AG a mai subliniat ca industria de asigurari din Turcia gestioneaza cu succes impactul cutremurului din octombrie, gratie unui nivel ridicat de pregatire pentru astfel de situatii.

PERILS puncteaza ca estimarea initiala a pierderilor provocate industriei de re/asigurari de cutremurul din Izmir este de 55 de milioane de euro (532 milioane TRY, raportat la cursul valutar din 30 octombrie).

"Desi, in total, au fost afectate 14 provincii din Turcia, cele mai multe pierderi pentru industria de asigurari au fost inregistrate in provincia Izmir, mai ales in orasul cu acelasi nume, al treilea oras ca marime din Turcia. Pierderi au fost inregistrate si pe liniile de business Auto si Maritim, cele din urma fiind generate de un mic tsunami declansat de cutremur. Aceste pierderi reprezinta, totusi, o parte minora a pierderilor provocate de acest eveniment industriei si nu sunt incluse in estimarea de pierderi realizata de PERILS", a mai precizat compania.

Artemis arata ca raportarile indicau ca aproximativ 57% dintre proprietatile din regiunea Izmir au fost acoperite prin asigurare impotriva cutremurului, insa nivelul pierderilor inregistrate de industria de re/asigurari este mult mai mic decat impactul economic total, ceea ce demonstreaza, din nou, ca exista un deficit semnificativ de protectie prin asigurare.

912 accesari