1asig.ro
1asig.ro

Transparenta salariala: Comisia propune masuri pentru a asigura salarii egale pentru o munca egala

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a prezentat o propunere privind transparenta salariala menita sa asigure faptul ca femeile si barbatii din UE primesc salarii egale pentru o munca egala.

PROMO


Propunerea, care este o prioritate politica a Presedintei Ursula von der Leyen, stabileste masuri de asigurare a transparentei salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca referitor la salariul pe care urmeaza sa il primeasca, dreptul de a cunoaste nivelurile de remunerare a lucratorilor care presteaza aceeasi munca, precum si obligatii de raportare a diferentei de remunerare dintre femei si barbati pentru intreprinderile mari.

De asemenea, propunerea faciliteaza accesul la justitie si consolideaza mijloacele prin care lucratorii isi pot revendica drepturile. Angajatorilor nu li se va permite sa le solicite persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca istoricul salarial si, la cererea angajatilor, vor trebui sa furnizeze date anonimizate referitoare la remuneratii.

Angajatii vor avea, de asemenea, dreptul la despagubiri pentru discriminarea salariala.

Noile masuri, care tin seama de impactul pandemiei de COVID-19 atat asupra angajatorilor, cat si asupra femeilor, care au fost afectate deosebit de grav, vor spori gradul de sensibilizare cu privire la conditiile de remunerare din cadrul intreprinderilor si le vor oferi angajatorilor si lucratorilor mai multe mijloace pentru a combate discriminarea salariala la locul de munca. Masurile vor aborda o serie de factori importanti care contribuie la diferenta de remunerare existenta si sunt deosebit de relevante in contextul pandemiei de COVID-19, care accentueaza inegalitatile de gen si expune femeile la un risc mai mare de saracie.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "Munca egala merita o remuneratie egala. Iar pentru a asigura o remuneratie egala, este nevoie de transparenta. Femeile trebuie sa stie daca angajatorii le trateaza in mod echitabil, iar atunci cand nu este cazul, ele trebuie sa aiba puterea sa se lupte si sa obtina ceea ce merita."

Si Vicepresedinta pentru valori si transparenta, Vera Jourova, a afirmat: "Este timpul ca atat femeile, cat si barbatii sa fie abilitati sa isi revendice drepturile. Dorim sa le oferim persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si lucratorilor mijloace care sa le permita sa solicite un salariu echitabil si sa isi cunoasca si sa isi revendice drepturile. Acesta este si motivul pentru care angajatorii trebuie sa devina mai transparenti in ceea ce priveste politicile lor de remunerare. Nu se mai accepta standarde duble, nu mai exista nicio scuza."

La randul sau, Comisara pentru egalitate, Helena Dalli, a declarat: "Propunerea privind transparenta salariala reprezinta un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalitatii de remunerare intre femei si barbati pentru aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare. Aceasta le va permite lucratorilor sa isi exercite dreptul la egalitatea de remunerare si va duce la eliminarea prejudecatilor de gen in ceea ce priveste remunerarea. Propunerea va permite, de asemenea, detectarea, recunoasterea si abordarea unei probleme pe care am dorit sa o eradicam inca de la adoptarea Tratatului de la Roma in 1957. Femeile merita recunoastere, egalitate de tratament si pretuire pentru munca lor, iar Comisia se angajeaza sa garanteze ca locurile de munca indeplinesc acest obiectiv."

Propunerea legislativa se axeaza pe doua elemente esentiale ale egalitatii de remunerare: masuri de asigurare a transparentei salariale pentru lucratori si angajatori, precum si un acces mai bun la justitie pentru victimele discriminarii salariale.

Masuri privind transparenta salariala:
  • transparenta salariala pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca - angajatorii vor trebui sa ofere informatii cu privire la nivelul initial de remunerare sau la intervalul aferent acestuia in anuntul de post vacant sau inainte de interviul de angajare. Angajatorilor nu li se va permite sa le adreseze potentialilor lucratori intrebari cu privire la istoricul lor salarial;
  • dreptul la informare pentru angajati - lucratorii vor avea dreptul sa solicite, de la angajator, informatii cu privire la nivelul lor individual de remunerare si la nivelul mediu de remunerare, defalcat in functie de sex, pentru categoriile de lucratori care presteaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare.
  • raportarea diferentelor de remunerare intre femei si barbati - angajatorii cu cel putin 250 de angajati trebuie sa publice informatii privind diferenta de remunerare dintre lucratorii de sex feminin si cei de sex masculin din organizatia lor. In scopuri interne, acestia ar trebui, de asemenea, sa furnizeze informatii cu privire la diferenta de remunerare dintre angajatii de sex feminin si cei de sex masculin pe categorii de lucratori care presteaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare.
  • evaluarea comuna a remuneratiilor - in cazul in care datele raportate privind remuneratiile evidentiaza o diferenta de remunerare intre femei si barbati de cel putin 5 %, iar angajatorul nu poate justifica diferenta pe baza unor factori obiectivi si neutri din punctul de vedere al genului, angajatorii vor trebui sa efectueze o evaluare a remuneratiilor in cooperare cu reprezentantii lucratorilor.
Imbunatatirea accesului la justitie pentru victimele discriminarii salariale:
  • despagubiri pentru lucratori - lucratorii care au fost victime ale discriminarii salariale pe criterii de gen pot primi despagubiri, inclusiv recuperarea integrala a platilor restante si a primelor sau a platilor in natura aferente;
  • sarcina probei ii revine angajatorului - angajatorului, si nu lucratorului, ii va reveni in mod implicit sarcina de a dovedi ca nu a existat nicio discriminare in ceea ce priveste remunerarea;
  • sanctiuni care sa includa amenzi - statele membre ar trebui sa stabileasca sanctiuni specifice pentru incalcarea regulii egalitatii de remunerare, inclusiv un nivel minim al amenzilor;
  • organismele de promovare a egalitatii si reprezentantii lucratorilor pot actiona in numele lucratorilor in cadrul unor proceduri judiciare sau administrative si pot introduce actiuni colective privind egalitatea de remunerare.
Propunerea tine seama de situatia actuala dificila a angajatorilor, in special in sectorul privat, si mentine proportionalitatea masurilor, oferind in acelasi timp flexibilitate pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) si incurajand statele membre sa utilizeze resursele disponibile pentru raportarea datelor. Costurile anuale aferente raportarii remuneratiilor de catre angajatori sunt estimate a fi intre 379 EUR si 890 EUR pentru intreprinderile cu peste 250 de angajati.

Propunerea de joi, 4 martie 2021, va fi transmisa acum Parlamentului European si Consiliului pentru a fi aprobata. Dupa adoptare, statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in legislatia nationala si pentru a transmite Comisiei textele legislative relevante. Comisia va efectua o evaluare a directivei propuse dupa opt ani.

Dreptul la egalitatea de remunerare intre femei si barbati pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare este un principiu fundamental al Uniunii Europene inca de la Tratatul de la Roma din 1957. Cerinta de a asigura egalitatea de remunerare este prevazuta la articolul 157 din TFUE si in Directiva privind principiul egalitatii de sanse si al egalitatii de tratament intre barbati si femei in materie de incadrare in munca si de munca.

In martie 2014, Comisia Europeana a adoptat o recomandare referitoare la consolidarea principiului egalitatii de remunerare intre barbati si femei prin transparenta. In pofida acestui lucru, punerea efectiva in aplicare si asigurarea respectarii in practica a acestui principiu ramane o provocare majora in Uniunea Europeana. Parlamentul European si Consiliul au solicitat in mod repetat luarea de masuri in acest domeniu. In iunie 2019, Consiliul a invitat Comisia sa elaboreze masuri concrete pentru a spori transparenta salariala.

Presedinta von der Leyen a anuntat ca masurile obligatorii de asigurare a transparentei salariale sunt una dintre prioritatile sale politice pentru actuala Comisie. Acest angajament a fost reafirmat in Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025, iar acum Comisia prezinta o propunere in acest sens.

1.945 accesari