1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Transformarea digitala ...

Transformarea digitala pozitioneaza Romania pe ultimul loc in UE

Incepand din 2014, Comisia Europeana a monitorizat progresele inregistrate de statele membre in domeniul digital si a publicat rapoarte anuale privind Indicele economiei si societatii digitale (DESI). In fiecare an, rapoartele includ profiluri de tara, care ajuta statele membre sa identifice domeniile de actiune prioritara, precum si capitole tematice care ofera o analiza la nivelul UE in principalele domenii de politica digitala. Indicele DESI clasifica statele membre in functie de nivelul lor de digitalizare si analizeaza progresele relative inregistrate de acestea in ultimii cinci ani, tinand seama de punctul lor de plecare.

Comisia a ajustat DESI pentru a-l alinia la cele patru puncte cardinale prevazute in propunerea Comisiei de decizie, de instituire a programului "Calea catre deceniul digital", aflata in prezent in stadiu de negociere de catre Parlamentul European si Consiliu. Propunerea stabileste obiective la nivelul UE care trebuie atinse pana in 2030 pentru a realiza o transformare digitala cuprinzatoare si durabila in toate sectoarele economiei. Dintre indicatorii DESI 2022, 11 masoara obiectivele stabilite in deceniul digital.

In viitor, DESI va fi aliniat si mai indeaproape la deceniul digital, pentru a se asigura ca toate obiectivele sunt discutate in rapoarte. In prezent, digitalizarea in UE nu este uniforma, desi exista semne de convergenta. In timp ce liderii au ramas aceeasi, un grup substantial de state membre se grupeaza in jurul mediei UE. Este important de remarcat faptul ca majoritatea statelor membre care au avut un nivel mai scazut de digitalizare in urma cu cinci ani progreseaza intr-un ritm mai rapid decat restul statelor, ceea ce indica o convergenta generala in domeniul digital in UE.

Romania se situeaza pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE in editia din 2022 a Indicelui economiei si societatii digitale (DESI). Este important de remarcat faptul ca, cresterea sa anuala relativa este inferioara celei a tarilor similare, ceea ce indica faptul ca nu este convergenta cu restul statelor membre. Tara a ramas in urma, in ceea ce priveste o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scazut de competente digitale de baza, in comparatie cu media UE, dar isi mentine locurile fruntase in ceea ce priveste proportia femeilor specialiste in domeniul TIC din forta de munca (locul 2) si in ceea ce priveste numarul absolventilor in domeniul TIC (locul 4).

 

O schimbare semnificativa a ritmului de pregatire a Romaniei in ceea ce priveste competentele digitale este esentiala pentru ca UE sa atinga obiectivul deceniului digital privind competentele digitale de baza si specialistii in domeniul TIC. Romania are rezultate relativ bune in ceea ce priveste conectivitatea, aceasta reprezentand dimensiunea pentru care obtine cel mai bun punctaj.

Dimensiunea digitala in cadrul Planului de redresare si rezilienta al Romaniei (PNRR)

Planul de redresare si rezilienta al Romaniei are ca obiectiv de a aborda majoritatea deficientelor din domeniul digital ale tarii, contribuind cu 5,97 miliarde EUR2 (si anume 20,5 % din alocarea totala a Romaniei) la obiectivele digitale. Cea mai importanta contributie este in cadrul componentei 7 (Transformarea digitala), desi toate componentele includ unele masuri legate de domeniul digital.

In cadrul componentei 4 (Transport sustenabil), sunt alocate 864 de milioane EUR digitalizarii sistemului feroviar si dezvoltarii unei infrastructuri rutiere durabile, inclusiv a unor elemente digitale. Componenta 7 (Transformarea digitala) aloca 1 817 milioane EUR (cea mai mare contributie pentru o singura componenta) si se axeaza pe transformarea digitala a sectorului public, securitatea cibernetica si conectivitate. In mod specific, aceasta componenta include reforme precum intrarea in vigoare a Legii privind securitatea retelelor 5G si adoptarea Strategiei Nationale de securitate cibernetica pentru perioada 2021-2026. In cazul celor dintai, invitatia de participare la procedura de ofertare pentru autorizarea operatorilor de telecomunicatii de a acorda licente 5G ar trebui publicata pana in iunie 2022.

Printre alte reforme esentiale se numara adoptarea Legii privind cloudul guvernamental si interoperabilitatea pana in iunie 2022, care va declansa investitii semnificative in implementare si actualizarea serviciilor conexe, infiintarea.

Intregul raport pentru Romania este disponibil aici.

Sursa foto: Comisia Europeana