Recenta tragedie din Crevedia ne reaminteste de necesitatea asigurarilor pentru acoperirea eventualelor daune materiale si umane. In urma exploziilor devastatoare care s-au produs sambata la o statie GPL ilegala, mai multe familii au ramas fara locuinte si masini, in timp ce 2 persoane au murit, iar alte 56 au fost ranite.
Exploziile de la Crevedia, judetul Dambovita, au lasat in urma zeci de victime, dar si pagube materiale de sute de mii de euro, poate chiar milioane. Momentan nu este permis accesul in zona si nu s-a putut face o evaluare a pagubelor.
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI - 39 pompieri, 2 politisti si 2 jandarmi. Cele mai multe victime au fost dupa cea de-a doua explozie, de o intensitate mult mai mare fata de prima.
Referitor la asigurari, statia GPL care a sarit in aer la Crevedia nu mai avea autorizatie din anul 2020 si nici sediul respectiv nu figura legal, astfel ca nici nu putea incheia o asigurare de raspundere civila fata de terti, care ar fi fost foarte utila in acest caz.
Despre aceste tipuri de polite si ce acoperiri ar trebui sa includa in cazul unei statii GPL, am discutat cu Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA Romania.
„Problematica asigurarilor de raspundere civila in Romania este reglementata de Codul Civil, precum si de o serie de acte normative speciale pe anumite industrii. Insa, intr-un cadru general, aceste legi speciale nu stabilesc si limite de raspundere minime, nu stabilesc un cadru de control si verificarea existentei acestor asigurari de raspundere civila fata de terti si nu stabilesc sanctiuni pentru lipsa acestora, cu exceptia celor de natura profesionala, cum este cazul la malpraxis, la avocati spre exemplu, unde exista organisme profesionale de certificare anuala a dreptului de profesie. Pentru societatile comerciale nu exista ceva similar, din pacate”, a explicat Gheorghe GRAD.
„In cazul acestor statii de GPL, situatie similara si cu statiile de benzina, nivelul de raspundere civila fata de daunele provocate tertilor ar trebui sa fie setat la valori de la 1,5 milioane de euro si poate chiar peste 5 milioane de euro, valori care trebuie sa fie apreciate prin prisma vecinatatilor fata de alte obiective civile sau industriale si implicit cu capacitatea potentiala de distrugere de vieti omenesti si de bunuri materiale”, a adaugat el.
In opinia lui Gheorghe GRAD, fara existenta unor astfel de asigurari, acestor intreprinderi nu ar trebui sa li se permita functionarea. „Autorizarea lor de functionare ar trebui sa fie conditionata de existenta acestor asigurari. Nu este normal ca statul, din banii nostri ai tuturor, sa despagubeasca astfel de prejudicii, ele ar trebui sa fie acoperite de companiile de asigurari”, a mai spus oficialul RENOMIA Romania.
„Evident ca si asiguratii (companiile) ar trebui sa functioneze intr-un cadru legal in acelasi timp, astfel incat in cazul unui eveniment nefericit acestia sa utilizeze polita de asigurare”, a completat Gheorghe GRAD.
Reamintim ca pericolul nu a fost complet eliminat din cauza faptul ca a ramas o cisterna in care se afla gaz petrolier lichefiat si din care continua sa se scurga combustibil si marti. Pompierii actioneaza pentru a mentine o temperatura potrivita pentru a nu exploda.
Dupa cele doua explozii, 28 de case au fost avariate, dintre acesta 8 au fost complet distruse, conform celui mai recent bilant, iar locatarii acestora au fost cazati in Centrul Cultural din Crevedia, acolo unde au fost amplasate mai multe paturi de campanie si paturi.
Pentru acestea, salvatoare ar fi asigurarea facultativa a locuintei, daca printre casele afectate se numara si locuinte cu astfel de polite, care acopera o multitudine de riscuri, inclusiv FLEXA (Incendiu, Trasnet, Explozie, Prabusirea unui aparat de zbor peste locuinta).
Nu avem un bilant oficial, dar in filmarile si pozele facute publice se observa si multe masini facute scrum, aflate in zona deflagratiei. Proprietarii acestora ar putea fi despagubiti daca detin asigurari CASCO.
Dar, mai presus de daunele materiale, exista zeci de raniti, unii in stare foarte grava, precum si doua persoane decedate – sot si sotie. Pentru acestia pot fi utile asigurarile de viata, dar si asigurarile de sanatate, insa nu avem informatii despre detinerea unor astfel de polite.
Dupa aceasta tragedie, Romania a inceput sa transfere pacientii in strainatate prin mecanismul de protectie civila. Astfel, 12 pacienti au fost transferati in strainatate pentru tratament.
Dintre pacientii aflati in strainatate, se afla in stare critica unul dus initial la Milano, care are arsuri pe mai mult de 90% din suprafata corpului si a fost transferat la o alta clinica din Italia, specializata in tratarea arsurilor, conform datelor Ministerului Sanatatii publicate marti, 29 august.
Totodata, in spitalele din Bucuresti erau internate 27 de victime ale exploziilor care au avut loc la statia GPL din localitatea Crevedia, judetul Dambovita. 24 de pacienti sunt internati in stare medie sau usoara, iar 3 pacienti critici sunt intubati si ventilati mecanic.
Familiile care au fost afectate de explozia de la statia GPL vor primi sumele necesare pentru intretinere pana la finalizarea anchetei autoritatilor, potrivit CJ Dambovita.
DNA a deschis doua dosare penale. Statia GPL din Crevedia fusese amendata de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si inchisa inca din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua sa functioneze.
UPDATE (31 august): Al treilea deces in urma tragediei din Crevedia
Ministerul Sanatatii a anuntat ca, in cursul noptii de miercuri spre joi, a decedat la Spitalul Floreasca unul din cei doi pacienti cu arsuri de peste 90% din suprafata corporala. ”In ciuda eforturilor personalului medical, s-a ajuns la aceasta situatie tragica avand in vedere șansele extrem de reduse de supravietuire ale pacientilor aflati in aceasta situatie. Adresam compasiunea noastra familiei.”
Sursa foto: Captura, video SEMNAL.EU