1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Topul asiguratorilor in functie de ...

Topul asiguratorilor in functie de daunele platite in T1 2024

In trimestrul I 2024, asiguratorii autorizati si supravegheati de ASF au raportat indemnizatii brute platite (excluzand sumele platite de FGA), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de circa 2,2 miliarde de lei, in crestere cu 1,2% fata de trimestrul I 2023.

Din total:

• 1,7 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale, inregistrand o scadere cu circa 2,8% fata de perioada similara din anul anterior (1,8 miliarde lei);

• 445 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, maturitati si rascumparari totale si partiale, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu aproximativ 21% comparativ cu trimestrul I 2023 (369 milioane lei).

A graph of blue bars with numbers and numbers

Description automatically generated

Indemnizatii brute platite aferente asigurarilor generale

Cumulat, indemnizatiile brute platite de 10 societati de asigurare au reprezentat 99% din totalul indemnizatiilor platite la nivelul segmentului de asigurari generale.

Compania care a platit cele mai mari daune in T1 2024 este liderul pietei in functie de valoarea primelor brute subscrise - GROUPAMA Asigurari, cu o cota de piata de 30,6% din total indemnizatii pe asigurari generale. Aceasta este urmata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (19%) si OMNIASIG VIG (18,1%).

Clasamentul este completat de ASIROM VIG, GENERALI Romania, GRAWE Romania, UNIQA Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari (fosta Gothaer) si GARANTA Asigurari, conform raportului ASF.

A diagram with text on it

Description automatically generated

Ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate pe urmatoarele clase de asigurare (circa 93% din total): 

• Clasa A10, Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al indemnizatiilor brute platite de circa 939 milioane lei, fara a include sumele platite de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), reprezinta 54% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au scazut cu 9% fata de trimestrul I 2023; 

• Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al indemnizatiilor brute platite de circa 554 milioane lei, reprezinta 32% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu aproximativ 4% comparativ cu perioada similara din anul precedent; 

• Clasa A8, Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 113 milioane lei, reprezinta aproximativ 6% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 14% fata de aceeasi perioada din anul precedent. 

Indemnizatiile brute platite pentru celelalte clase reprezinta circa 7% din totalul platilor aferente asigurarilor generale, ceea ce in marime absoluta a insemnat un cuantum de 129 milioane lei.

Indemnizatiile brute, maturitati si rascumparari aferente asigurarilor de viata

In trimestrul I 2024, valoarea indemnizatiilor brute, maturitatilor si rascumpararilor platite aferente asigurarilor de viata s‐a situat la un nivel de circa 445 milioane lei, inregistrand o crestere cu aproximativ 21% fata de trimestrul I 2023. 

Cumulat, sumele brute platite (indemnizatii, maturitati si rascumparari) de catre primele 10 societati de asigurare au reprezentat circa 99% din totalul sumelor brute platite la nivelul segmentului de asigurari de viata.

Cele mai multe daune au fost achitate de NN Asigurari de Viata (34,45% din total indemnizatii pe asigurari de viata), BCR Asigurari de Viata VIG (18,27%) si BRD Asigurari de Viata (10,89%).

Topul este completat de, ASIROM VIG, SIGNAL IDUNA, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari si EUROLIFE FFH Asigurari de Viata.

A circular chart with text and numbers

Description automatically generated

In trimestrul I 2024, cele mai mari ponderi in indemnizatiile brute platite, in suma totala de 445 milioane lei, au fost detinute de urmatoarele clase de asigurare: 

• Clasa C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, reprezinta circa 43% din totalul platilor efectuate si sunt in valoare de 190 milioane lei; 

• Clasa C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, reprezinta aproximativ 47% din totalul de plati efectuate, cu o valoare de 211 milioane lei.

Platile pentru celelalte clase au fost in cuantum de 45 milioane lei si au reprezentat 10% din totalul platilor aferente asigurarilor de viata.

Piata asigurarilor din Romania (societati autorizate si supravegheate de ASF si sucursale) a depasit 5,5 miliarde lei in trimestrul I 2024, in crestere cu 3,2% fata de perioada similara a anului anterior, conform raportului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara. 

Vezi clasamentele asiguratorilor, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

PROMO