1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Top lucruri pe care trebuie sa le ...

Top lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand cumperi o asigurare de calatorie

Conform expertilor din domeniul asigurarilor de calatorie, cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le aiba in vedere un turist atunci cand vrea sa achizitioneze o asigurare pentru plecarile in strainatate includ nu doar evaluarea propriilor nevoi, ci si anticiparea riscurilor care ii asteapta la destinatie.

"Alegerea unei asigurari de calatorie este o decizie ce necesita o analiza atenta a propriilor nevoi poate mai mult decat analiza bugetului disponibil. Asigurarea are rolul de a acoperi o parte (sau integral) a cheltuielilor neprevazute generate de evenimente pe care nu le putem prevedea", explica Otilia PETRARIU, Director General si Asociat, Consultant AA.

Este deosebit de important "ca toti turistii sa citeasca cu atentie toate conditiile asigurarii, sa verifice suma asigurata si perioada de valabilitate a politei. Este esential sa aleaga tipul de asigurare si clauzele optionale in functie de mijlocul de transport si activitatile planificate in timpul calatoriei", subliniaza la randul sau Viorel VASILE, President of the Management Board, SAFETY Broker.

Alexandru APOSTOL, Director General, MaxyGo Broker, atrage atentia ca persoana asigurata trebuie sa fie constienta de faptul ca "aceasta asigurare acopera doar problemele medicale aparute in timpul calatoriei." Important este si sa studieze cu atentie ofertele primite, urmarind atat riscurile asigurate, cat si excluderile, si sa aiba in vedere aspecte precum aspect "valabilitatea teritoriala, procedura in cazul in care are nevoie de servicii medicale, daca exista sau nu decontare directa, modalitatea de prelungire a asigurarii in cazul in care se depaseste perioada pentru care a incheiat contractul de asigurare."

Si reprezentantii ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari subliniaza ca este important ca fiecare turist sa cunoasca si "reteaua de parteneri medicali, precum si modalitatea in care are loc indemnizarea in caz de eveniment, adica decontare directa sau rambursare catre client dupa intoarcerea din calatorie." Nu in ultimul rand, "o atentie deosebita se recomanda in cazul in care calatoresti in locuri la altitudini mari sau practici activitati cu grad ridicat de risc. In acest caz este bine sa intrebi asiguratorul daca ofera acoperire pentru astfel de activitati", mentioneaza reprezentantii ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari.

Ioana BUCUR, Marketing Coordinator, Colonnade Insurance, aminteste si de asigurare pentru raspundere civila: "Verificati daca polita include o acoperire pentru raspunderea civila, astfel incat sa fiti protejat in cazul in care provocati accidental prejudicii sau daune altor persoane sau proprietati atunci cand sunteti in vacanta".

Un alt aspect important este legat de acoperirea pentru anularea calatoriei, respectiv pentru pierderea sau deteriorarea bagajelor: "Trebuie sa se verifice daca asigurarea acopera anularea sau intarzierea calatoriei din motivele neasteptate, cum ar fi probleme de sanatate, deces in familii sau evenimente naturale. De asemenea, este relevanta inglobarea in asigurare a protectiei impotriva pierderii, furtului sau deteriorarea bagajelor turistului in timpul calatoriei", noteaza Sorin CORNEA, Director Marketing, DESTINE Broker.

Anita NITULESCU, CEO, Eurolife FFH Asigurari Romania, explica pe larg structura pe care turistii trebuie sa o vizualizeze, ca sa inteleaga cat mai bine aceste produse de asigurare. Astfel acestia trebuie sa site ca "exista doua categorii principale de acoperiri ale asigurarii de calatorie: medicala si storno. Acestor tipuri de acoperiri li se mai pot adauga si altele, precum situatiile de intarziere ale zborului, pierderea sau deteriorarea bagajelor, asistenta rutiera cand calatoresti cu masina personala sau reducerea fransizei in cazul celei inchiriate, intreruperea calatoriei sau prelungirea calatoriei din motive medicale. Si asta nu e tot. Pentru ca asigurarile, la fel ca multe altele din jurul nostru, au evoluat si includ acum chiar si servicii de telemedicina (asa cum sunt pachetele de la Eurolife FFH), adica doctor la un telefon distanta pentru un consult rapid."

Vorbind de costul consultatiilor medicale, tratamentelor si medicamentelor, dar si a interventiilor chirurgicale necesare in timpul unei calatorii, Anita NITULESCU a oferit cateva exemple acoperite de Eurolife:

  • Tenerife - cheltuieli medicale (cheltuieli medicale imbolnavire Covid: spitalizare, investigatii, tratament) - 12 788 euro;
  • Spania - cheltuieli medicale (accident vascular cerebral: spitalizare, investigatii si tratament) - 18413 euro;
  • Italia - cheltuieli medicale (traumatism picior: consultatie in regim de urgenta, investigatii si tratament) - 684 euro;
    De asemenea, "in ceea ce priveste asigurarile de tip storno, acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de asigurari de anulare a calatoriei deoarece acopera pierderile financiare aparute in cazul in care esti fortat sa renunti la calatoria planificata din motive obiective. Aceste asigurari ofera un nivel suplimentar de protectie financiara fata de cele medicale", a explicat Anita NITULESCU. Cateva exemple acoperite de Eurolife FFH includ:
  • Destinatie: Maldive, despagubire achitata : 7950 euro; imbolnavire)
  • Destinatie: Mauritius, despagubire achitata: 4388 euro (Covid -19);
  • Destinatie: Thailanda, despagubire achitata: 4000 euro (Covid -19);

Nu in ultimul rand, "trebuie mentionata si valoarea medie a unei prime de asigurare platita de clienti pentru o asigurare de calatorie care a fost in 2023 de aprox. 220 lei / polita (4 persoane, 7 nopti, Grecia) si care, privita in corelatie cu sumele despagubite ar trebui sa conduca la o decizie simpla pentru clientii nostri: aceea de protectie pentru eventuale riscuri", concluzioneaza CEO-ul Eurolife FFH Asigurari Romania.

Despre "Luna Asigurarilor de Calatorie"

Campania "Luna Asigurarilor de Calatorie" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se desfasoara cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

Partenerii campaniei sunt GENERALI Romania, Mondial Assistance, SAFETY Travel, ALLIANZ-TIRIAC UNIT, ASIROM VIG, GRAWE Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, COLONNADE Insurance, GARANTA Asigurari, INTER Broker, CAMPION Broker, DESTINE Broker, EUROLIFE, Consultant AA, ASIGEST Broker, MAXYGO Broker, HOBBIT Broker si ASISOFT.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.