Tinerii si tinerii adulti sunt in mod natural mai dispusi sa isi asume riscuri si sunt mai putin preocupati de efectele negative si de riscurile vietii, arata un studiu comandat de Vienna Insurance Group (VIG) si realizat de Gallup International.
”Gallup International ofera o perspectiva rezultata din explorarea empirica a perceptiei riscurilor in domeniul sanatatii, al pierderii capacitatii de munca, al accidentelor autoprovocate, al riscurilor asociate locuintei si infracţiunilor cibernetice. Studiul a fost realizat in noua tari in 2023, iar rezultatele pentru grupul de varsta 18-29 de ani au fost analizate separat”, transmit reprezentantii VIG intr-un comunicat de presa.
Tinerii vor sa traiasca, nu sa-si petreaca timpul evaluand starea de fapt
Aceeasi sursa precizeaza ca 80% dintre respondentii din grupul tinta al cercetarii nu erau deloc sau erau foarte putin constienti de riscurile menţionate in cadrul studiului. Tinerii si adultii tineri au o experienta redusa sau inexistenta in ceea ce priveste gestionarea riscurilor si sunt, prin natura lor, mai putin rezervaţi in a-şi asuma riscuri. Prin urmare, este mult mai putin probabil ca ei sa creada ca factorii de risc se vor materializa si mult mai probabil sa creada ca vor fi norocosi. De exemplu, 61% au fost de acord cu afirmatia „Sunt atent si incerc sa ma protejez impotriva riscurilor”.
Tinerii si tinerii adulti sunt un grup deosebit de vulnerabil in ceea ce priveste riscurile asociate lumii contemporane. Ei se afla intr-o etapa complexa şi plina de provocari a vietii lor, iar experienta lor limitata ii face sa fie inca oarecum neincrezatori.
„Studiul a aratat ca tinerii sunt afectati intr-o masura mult mai mare decat persoanele mai in varsta atunci cand sunt confruntati cu riscuri. Ei se considera mult mai putin capabili sa faca fata riscurilor, atunci cand acestea apar. Aceasta incertitudine poate duce la luarea unor decizii impulsive, ineficiente, care pot avea un impact negativ asupra situatiei lor financiare actuale si viitoare”, explica Hartwig LOGER, CEO al VIG.
Tinerii se confrunta cu provocari specifice
Grupul de varsta 18-29 de ani se confrunta cu o gama larga de alte probleme, pe langa factorul de incredere. Acest lucru reiese clar si din rezultatele studiului. Desi 74% dintre respondentii din aceasta grupa de varsta au declarat ca sunt in mare parte fericiti, ei au fost mai predispusi decat respondentii mai in varsta sa declare ca se confrunta cu anxietate, lipsa de incredere in sine si ganduri intruzive.
„Sondajele mai ample au confirmat, de asemenea, ca tinerii considera ca situatia lor de viata este, in general, foarte dificila. Asteptarile lor pentru viitor sunt reduse, iar dorinta lor de sprijin si securitate a crescut foarte mult. Din punctul meu de vedere, problemele actuale precum schimbarile climatice, recesiunea si miscarile de reforma socio-politica inseamna ca tanara generatie se confrunta cu provocari in special in ceea ce priveste capacitatea de a lua decizii in cunostinta de cauza, care sa ia in considerare riscurile aferente.”, mai transmite Hartwig LOGER.
Asteptari nerealiste privind protecţia socia
O mai buna cunoastere a riscurilor este importanta pentu tineri deoarece majoritatea grupului de varsta intervievat crede si se asteapta ca statul sa acopere financiar consecintele oricaror riscuri care pot aparea. Proportia tinerilor care se bazeaza pe ajutorul statului in caz de pierdere sau vatamare este cea mai mare in Austria, cu 65%, urmata de Slovacia, cu 62%.
„Cu cat sunt mai mari consecintele anticipate, cu atat este mai mare asteptarea ca statul sa intervina. Aceasta presupunere insa nu este deloc in concordanta cu realitatea. In Austria, statul nu contribuie in niciun fel la costurile consecintelor permanente ale unui accident survenit in cursul activitaţilor de agrement. Si oricine se afla in imposibilitatea de a munci la tinereţe va primi beneficii sociale foarte limitate, din cauza perioadei reduse de cotizare - acestea sunt doar doua exemple”, mai spune Hartwig LOGER despre asteptarile nerealiste pe care tinerii le au in ceea ce priveşte protecţia sociala.
Lipsa de cunostinte nu este o problema legata de varsta
58% din grupul de varsta intervievat si-a exprimat interesul de a primi sfaturi cu privire la luarea masurilor de precautie necesare in viata, deci problema este mai degraba ca nu au cunostintele necesare pentru a se pregati pentru viitor. Acest lucru se coreleaza cu lipsa de cunostinte financiare a populatiei in ansamblu. Rezultatele studiului arata ca 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani considera ca au cunostinte financiare scazute sau moderate. Aceasta lipsa de cunostinte financiare nu este insa o problema legata de varsta, deoarece 70% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani au raportat, de asemenea, cunostinte financiare scazute sau moderate.
„Lipsa de cunostinte financiare nu pare a fi o problema legata de varsta, ci mai degraba o problema de educatie. Cunostintele financiare si educaţia cu privire la conştientizarea riscurilor ar trebui sa faca parte din programa de baza a institutiilor de invatamant. Transferul acestor cunostinte in mediul educational ne-ar permite sa atingem chiar si acele grupuri care primesc putina sau nu primesc deloc educatie financiara acasa”, mai sugereaza expertul in asigurari.
Initiative ale companiilor VIG
”VIG şi-a asumat deja sarcina de a impartasi cunostintele si expertiza in domeniul riscurilor colaborand cu scoli si universitati si promovand activitati in cadrul grupului pentru a creste gradul de educatie privind riscurile. De exemplu, numerosi experti in asigurari din cadrul companiilor VIG au participat ca vorbitori, mentori si lectori in scoli si universitati. La astfel de initiative participa, printre altele, companiile VIG din Romania Omniasig si BCR Asigurari de Viata, precum si Wiener osiguranje din Croatia, care sprijina, de asemenea, „Saptamana educatiei financiare” la Facultatea de Economie si Afaceri a Universitatii din Zagreb.
In Romania, compania VIG Asirom colaboreaza cu organizatia „Junior Achievement”, care se adreseaza elevilor care doresc sa inteleaga rolul banilor in viata lor de zi cu zi si sa ia decizii informate cu privire la propriile finante, care sa tina cont de riscurile potentiale. Prin initiativa sa de succes #frausorgtvor, compania austriaca VIG Wiener Städtische discuta cu femeile despre nevoile lor individuale in materie de pensii, in special in ceea ce priveste diferenta de pensii intre femei si barbati. Grupurilor tinta de tineri din generatia Z si generatia Millenials li se adreseaza prima asigurare privata de sanatate digitalizata. Union din Ungaria sprijina un program educational derulat de asociatia naţionala a industriei asigurarilor, prin intermediul caruia gamificarea este utilizata pentru a atrage atentia asupra riscurilor de viata pentru grupurile tinta tinere. Komunálna din Slovacia produce videoclipuri care descriu scenarii reale cu care se poate confrunta o persoana, si riscurile asociate. Social media este principala metoda de comunicare cu tinerii din grupul tinta”, mai precizeaza VIG intr-un comunicat.