1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Tehnologiile viitorului: Patru moduri prin care inteligenta artificiala ii poate ajuta pe oameni sa ia decizii mai informate

Despre Inteligenta Artificiala (AI) se vorbeste ca fiind viitorul tehnologiei, insa realitatea este ca ea face deja parte din lumea noastra si ii poate ajuta pe oameni sa ia decizii mai informate zi de zi. Desi la inceput au fost reticienti si se temeau ca noile tehnologii ii vor lasa afara joburi, oamenii au inceput sa le accepte, ba chiar sa le integreze in munca lor pentru a fi mai productivi.

De pilda, aparitia Chat GBT, un chatbot AI, lansat in noiembrie 2022, a fost insotit de artificii, dar si de controverse, insa el nu a fost decat un dispozititiv de inteligenta artificiala dintr-o serie lunga utilizate zilnic.

De la chatbot-uri care sa interactioneze cu clientii, pana la analize si preziceri ale tendintelor climatice, AI este utilizata in industrii, in sectoare publice si private. Insa, ce face inteligenta artificiala cu adevarat utila este analiza unor cantitati uriase de date pe care poate sa le analizeze intr-un timp foarte scurt. Din acest punct de vedere poate fi un instrument util de luare a deciziilor.

Insa, cum poate inteligenta artificiala sa ne ajute in luarea deciziilor, mai informate si coerente? Worls Economic Formum prezinta patru moduri prin care AI poate sa faca acest lucru.

  1. In lupta cu incendiile de vegetatie
    Organizatia Meteorologica Mondiala precizeaza ca schimbarile climatice vor duce la o crestere cu 30% a numarului de incendii de vegetatie extreme pana in 2050, o crestere de 50% pana la sfarsitul secolului. 
    In acest context, lansata de Forumul Economic Mondial in 2022, initiativa FireAld isi propune sa dezvolte solutii AI care prezic locatia in care ar putea izbucni incendiile, gravitatea lor probabila, dar si cea mai buna modalitate de a le combate.
  2. Targetarea clientilor potriviti
    In perioade economice tumultoase este essential ca eforturile de marketing sa ajunga la oamenii cu cei mai potriviti sa cumpere produsele, astfel incat afacerile sa poata sa supravietuiasca, intrucat orice greseala poate fi costisitoare.
    La nivel global, in 2022 companiile au cheltuit 567 de miliarde de dolari pe publicitate digitala.
    Cercetarile efectuate de Deloitte au descoperit ca inteligenta artificiala ar putea face o mare diferenta in descoperirea canalelor prin care oamenii prefera sa fie contactati si sa creeze mesaje mesaje personalizate pentru acestea.
    Asociatia Americana de Marketing isi propune in practica ideile folosid Inteligenta Artificiala pentru a crea buletine informative personalizate pentru cei 100.000 de abonati ai sai.
  3. Poate ajuta pompierii sa vada prin fum in timpul unui incendiu
    Cand un echipaj de pompieri ajunge la o cladire in flacari, cum decid in ce zona sa mearga? Camerele termice portabile au limitarile lor, dar in 2022, Serviciul Scotian de Pompieri si Salvare a testat un sistem bazat pe inteligenta artificiala care ii ajuta pe pompieri sa gaseasca mai repede oamenii prinsi in capcana.
    Folosind radar si senzori de miscare, pe langa imaginile termice, dispozitivul montat pe casca ofera o imagine clara a interiorului cladirilor in flacari pentru a le permite pompierilor sa ia decizii rapide cu privire la locul in care sa gaseasca victimele si colegii.
    AI joaca, de asemenea, un rol in a ajuta oamenii sa se ridice pe picioare dupa incendii si dezastre naturale, cum ar fi inundatiile. Imaginile cu drone ale proprietatilor afectate sunt analizate de instrumentul de evaluare rapida a daunelor, alimentat de IA, al asiguratorului SwissRe, pentru a accelera procesarea daunelor.
  4. In asigurari si serviciul medical

AI joaca un rol important in a ajuta oamenii sa se ridice pe picioare dupa incendii si dezastre naturale, cum ar fi inundatiile sau alte calamitati. Imaginile cu drone ale proprietatilor afectate sunt analizate de instrumentul de evaluare rapida a daunelor, alimentat de IA, al asiguratorului SwissRe, pentru a accelera procesarea daunelor.

In sectorul sanatatii, IA are un impact mare. Intr-adevar, pana in 2026, se asteapta ca doua treimi din procesele de imagistica medicala vor folosi AI pentru a detecta bolile si a ghida planul de tratament. Microsoft dezvolta modele de inteligenta artificiala care utilizeaza datele unui spital pentru a evidentia automat tumorile si organele sanatoase pe scanarile pacientilor, ajutandu-i pe oncologi sa decida cele mai eficiente si individualizate tratamente pentru cancer pentru pacienti lor.

Asadar, inteligenta artificiala poate reprezenta un avantaj pentru toate industriile, rolul lor fiind de a ajuta angajatii, nu de a-i inlocui.