1asig.ro
1asig.ro

T1 2020: Scadere cu 7% a inmatricularilor noi de vehicule destinate transportului pasagerilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 7% in trimestrul I 2020 fata de trimestrul I 2019, arata cele mai recente date transmise de Intitutul National de Statistica. In aceeasi perioada, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 5,4% comparativ cu trimestrul I din anul anterior.

PROMO


Conform INS, in trimestrul I 2020 comparativ cu trimestrul corespunzator din anul 2019, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat crestere la categoria: mopede si motociclete cu 13,4% si scaderi la categoriile autobuze si microbuze cu 55,8% si autoturisme cu 6,9%. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor a fost inregistrata crestere la categoria mopede si motociclete cu 25,5% si scaderi la categoriile autobuze si microbuze cu 76% si autoturisme cu 21,9%.

In privinta inmatricularilor noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate scaderi la toate categoriile, astfel la categoria autotractoare scaderile au fost de 16,3%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) 4% si la categoria remorci si semiremorci cu 3,5%.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat, de asemenea, scaderi la toate categoriile, respectiv cu 46,4% la categoria autotractoare, cu 19,8% la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) si cu 11,6% la categoria remorci si semiremorci.


Potrivit raportului, fata de trimestrul IV 2019, in trimestrul I 2020 inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat scadere cu 11% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor s-au mentinut la acelasi nivel.

"Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului I 2020, in proportie de 53,1%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 13,3%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro", anunta INS.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,2%; pentru categoria autobuze i microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 26,0% au fost clasificate in norma Euro 3 iar pentru categoria mopede i motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 33,3% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proporie de 31,3%, cele conforme cu norma Euro 5 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proporie de 33,4%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 28,2% au fost clasificate in norma Non-Euro.1.263 accesari