1asig.ro
1asig.ro

Swiss Re: Socul pandemic, mai putin sever decat se temeau re/asiguratorii

5 min. / 1.540 cuvinte
Un nou studiu sigma realizat de catre Swiss Re prognozeaza o crestere a primelor globale de asigurare de 3,4% in termeni reali, in 2021, dupa o scadere de 1,4% in 2020, pe fondul impactului pandemiei COVID-19.

PROMO


Scaderea ar fi mai putin severa decat cea de 2,8% estimata de Swiss Re la inceputul acestui an, iar Swiss Re considera ca, in urmatorii 2 ani, primele de asigurare vor continua sa creasca. Raportul sigma arata ca: "Pe fondul socului economic provocat de COVID-19, pietele globale de asigurari au fost afectate mai putin grav decat anticipa, in iunie 2020, Swiss Re Institute."

Mai exact, se estimeaza ca primele globale pe segmentul de asigurari non-life vor creste cu 1,1% in acest an si vor reveni la o crestere medie anuala de 3,6% in 2021 si 2022, cu un volum preconizat sa fie, pana la sfarsitul anului viitor, la un nivel pre-pandemie. Swiss Re mai estimeaza ca, in urmatorii 2 ani, primele de asigurari non-life inregistrate pe pietele avansate vor creste cu aproximativ 3%, fiind sustinute mai ales de cresterile inregistrate in Asia si SUA. China va ramane piata cu cea mai rapida crestere, estimata, pentru urmatorii 2 ani, la 10% anual - in mare, pe fondul unui segment de sanatate solid. Celelalte piete emergente vor inregistra o crestere agregata a primelor de aproximativ 4% anual.

Industria de asigurari de viata, mai arata Swiss Re, a fost afectata mai puternic de recesiunea economica de anul acesta, ceea ce inseamna ca primele globale se pot contracta cu aproximativ 4,5%, pe fondul cresterii somajului, dar si ca urmare a unei puteri de cumparare mai reduse. Chiar si aceasta scadere este mai mica decat cea de 6% prognozata, in iunie, de Swiss Re, in principal datorita cresterii pietei din SUA, care a fost mai puternica decat era de asteptat.

Sectorul de asigurari de viata a fost afectat in mod deosebit de rata scazuta a dobanzii, insa Swiss Re prezice o revenire la o crestere de 3% in 2021, determinata de pietele emergente, in special Asia, unde se estimeaza ca, anul viitor, primele vor creste cu 6,9%. Cresterea si profitabilitatea vor fi, de asemenea, sustinute si de cresterea preturilor, noteaza Swiss Re, care subliniaza ca preturile au continuat sa creasca pe parcursul anului in curs si vor creste si anul viitor.

Desi industria de asigurari s-a comportat mai bine decat era de asteptat impotriva pandemiei, Swiss Re sustine ca perspectivele pentru intreaga economia globala sunt mai sumbre. Impactul pandemiei asupra fiecarei tari va varia in functie de capacitatea sa de a absorbi socurile si de politicile sale guvernamentale, spune Swiss Re, care sustine ca Marea Britanie, SUA si Japonia vor resimti cel mai mare impact in randul economiilor mari.

"Pentru o redresare economica durabila, e nevoie de o resetare a politicilor. Politicile publice ar trebui sa se concentreze pe domenii precum infrastructura, tehnologia si clima. Construirea de noi infrastructuri durabile va avea un impact semnificativ asupra cresterii PIB. Pe langa cheltuielile mai inteligente, factorii de decizie politica ar trebui sa utilizeze mai mult parteneriatele de tip public-privat si sa stabileasca acele cadre operationale si de reglementare care sa permita o participare mai mare a finantelor din sectorul privat, inclusiv a activelor asiguratorilor, in economia reala", subliniaza Jerome Jean HAEGELI - Chief Economist, Swiss Re Group.

988 accesari