1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Swiss Re: Pierderi economice globale de 270 miliarde USD in urma catastrofelor naturale din 2021, cu numai 40% pierderi asigurate

Pierderile economice globale provocate, in 2021, de catastrofele naturale au atins 270 miliarde USD, din care aproximativ 111 miliarde USD (40%) au fost acoperite prin asigurare, potrivit celui mai recent raport sigma al Swiss Re Institute.

Astfel, 2021 marcheaza al patrulea cel mai costisitor an NatCat in industria de asigurari din ultimii 51 de ani. In plus, conform inregistrarilor sigma, pierderile asigurate cresc, in medie, cu 5 - 7%, anual, la nivel global.

Cel mai costisitor eveniment al anului 2021 a fost uraganul Ida, din luna august, care a provocat pierderi asigurate de 30 - 32 miliarde USD. Ida a fost un uragan letal, de categoria 4, in Atlantic, care a devenit al doilea cel mai devastator uragan care a lovit Louisiana, dupa uraganul Katrina, din 2005. Printre celelalte dezastre notabile de anul trecut, se numara cutremurul din Haiti (august), care a facut peste 2.000 de victime, furtuna de iarna Uri (februarie), din SUA, si inundatiile din Europa Centrala si de Vest, din iulie, care au provocat pierderi de peste 10 miliarde USD.

Principalii factori determinanti ai pierderilor asigurate din 2021 au fost pericolele secundare, incluzand aici si inundatiile, incendiile si furtunile puternice. Inundatiile au fost, de departe, cel mai frecvent pericol natural din 2021, reprezentand 31% din pierderile economice globale cauzate de catastrofele naturale, cu doar 2% mai putin decat uraganele. In special, doar 25% din pierderile economice globale provocate de inundatii majore au fost asigurate, in 2021, ceea ce indica un deficit de protectie la nivel mondial pentru cel mai frecvent risc care afecteaza mai mult de o treime din populatia globala.

"Cand ne uitam la datele sigma din 2021, cel mai proeminent element [...] este reprezentat, intr-adevar, de pierderile cauzate de inundatii. Ceea ce am dezvaluit este ca evenimentele extreme de inundatii din 2021 au determinat, din nou, pierderi semnificativ de mari, dar si un deficit dramatic de subasigurare, cu 75% din riscurile de inundatii ramanand neasigurate, in 2021", spune Mike MITCHELL - Head of Property & Specialty Underwriting Reinsurance, Swiss Re.

"Pierderile economice globale provocate de inundatii s-au ridicat la 82 miliarde USD, in timp ce contributia pierderilor asigurate a fost de numai 20 miliarde USD, ceea ce subliniaza, pur si simplu, oportunitatile din acest spatiu, dar si provocarile cu care ne confruntam ca industrie. In ciuda pierderilor asigurate la nivel record cauzate de inundatii, deficitul de protectie global asociat ramane o provocare pentru noi, care este, pur si simplu, prea mare."

"Pentru perioada din 2017 si pana astazi, am asistat, intr-adevar, la o schimbare extrema in ce priveste modelele de pierderi si activitatile intr-un spatiu care este, in mod clar, mult mai asociat cu clima."

In America de Nord, impactul schimbarilor climatice este din ce in ce mai clar in fiecare an. In 2021, SUA s-au confruntat cu uragane, tornade, furtuni, incendii de vegetatie si valuri extreme de caldura si frig.

"Uraganul Ida a fost cel mai costisitor dezastru al anului. [...] Ida ne reaminteste potentialul de pierdere al pericolelor primare care lovesc zonele dens populate. E nevoie de un singur eveniment pentru a creste semnificativ pierderile de asigurare pentru un an. Riscul uraganelor este o amenintare majora pentru intreprinderile si rezidentii de pe coasta SUA si un factor de capital sau un risc de varf pentru industria reasigurarilor", a mai punctat Mike MITCHELL - Head of Property & Specialty Underwriting Reinsurance, Swiss Re.

"Ceea ce a fost unic in cazul Ida e faptul ca ramasitele furtunii au adaugat o pierdere secundara de risc, care, prin inundatii grave si tornade in regiunile Mid - Atlantic si Nord - Est, a generat o povara suplimentara semnificativa a pierderilor. Precipitatiile abundente care insotesc un uragan au, deseori, ca rezultat inundatii majore, care pot avea impact asupra unor regiuni aflate la mare distanta de zona de aterizare si mult timp dupa ce vantul s-a potolit."

In timpul lunilor de vara, in nord-estul SUA si vestul Canadei a existat o perioada istorica de temperaturi record. La sfarsitul lunii iunie, un "dom de caldura" - un fenomen meteorologic prin care conditiile de inalta presiune retin aerul care sufla dinspre Oceanul Pacific -, a stabilit un nou record istoric in Canada, cu o temperatura de aproape 50 de grade Celsius, in Lytton, British Columbia. Intre timp, temperaturile din Death Valley, California, au atins 54,4 grade Celsius, in timpul unuia dintre multiplele valuri de caldura din sud-vest.

Caldura exceptionala a fost insotita, deseori, de incendii devastatoare, dar, in comparatie cu anii trecuti, incendiile au invadat zone cu o concentrare mai mica de proprietati, declansand daune asigurate sub medie. Cu toate acestea, pierderile asigurate pentru incendiile de vegetatie din 2021 au depasit, totusi, 4 miliarde USD, in America de Nord.

"Incendiile, asociate cu schimbarile climatice, reprezinta un pericol mereu prezent in America de Nord. E probabil ca pierderile sa continue sa creasca in anii urmatori", subliniaza Mike MITCHELL.

La fel ca si SUA, Canada este puternic afectata de o mare varietate de pericole secundare, iar gravitatea acestora a crescut, de-a lungul anilor, prin prisma factorilor socio-economici si a urbanizarii care au ridicat expunerea in zonele cu risc crescut.

"Riscurile generate de catre schimbarile climatice in Canada au devenit vizibile. Incendiile de vegetatie, furtunile, inundatiile si fenomenele meteorologice extreme sunt exacerbate de incalzirea planetei, punand tot mai multi oameni si bunuri in pericol. Traim, construim si lucram in zonele cele mai expuse la risc - orase si localitati de-a lungul coastelor, in apropierea raurilor, a padurilor sau a zonelor salbatice", a mai precizat Mike MITCHELL - Head of Property & Specialty Underwriting Reinsurance, Swiss Re.