1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Swiss Re: Inflatia globala va duce la o crestere a costurilor cu despagubirile

Cresterea primelor pe liniile de asigurari comerciale va influenta dinamica industriei globale de asigurari, cu toate acestea performanta generala a industriei va fi impactata de efectul inflatiei asupra costului despagubirilor, potrivit unui raport al institutului Swiss Re.

Swiss Re prognozeaza rate ale inflatiei mai mari pentru actualul deceniu decat pentru cel precedent. Acest lucru va creste costurile cu daune pentru asigurarile nonlife lucru care se va resimti in cresterea tarifelor.De asemenea, Swiss Re estimeaza o crestere a industriei globale de asigurari de peste 6.1% in acest an, volumul subscrierilor globale depasind in premiera 7000 de miliarde de dolari. Astfel, primele de asigurare nonlife vor creste cu 7.1% in termeni nominali pana la 4100 de miliarde de dolari.

Cresterea reala influentata de rata inflatiei va fi de 0.8. Pentru 2023, se estimeaza ca subscrierile vor creste cu 2,2% in termeni reali, in principal din cauza majorarii continue a tarifelor.

"Ne asteptam ca asigurarile de bunuri si auto sa fie cele mai afectate pe termen scurt. In domeniul constructiilor, intreruperile de aprovizionare si lipsa fortei de munca au dus la o crestere a costurilor de reparatie si reconstructie si, la randul lor, la majorarea despagubirilor", se arata in raport. "In domeniul auto, costurile cu daunele au evoluat deoarece lipsa pieselor de schimb a tinut preturile vehiculelor noi si second hand la un nivel istoric ridicat. Sectorul accidentelor, al raspunderii civile auto si al raspunderii civile generale vor fi, de asemenea, afectate, inflatia ridicata reflectandu-se in cererile de despagubire pentru vatamari corporale."

Cu toate acestea, inflatia va aduce si o "parte buna" pentru asiguratori, cresterea ratelor dobanzilor in timp sustinand profitabilitatea industriei prin obtinerea unor randamente mai mari ale investitiilor, a declarat Swiss Re.

"Stabilirea preturilor pentru sectorul comercial continua sa se imbunatateasca in 2022, desi intr-un ritm mai moderat decat anul trecut. In 2021, cele mai mari cresteri ale tarifelor au fost inregistrate in liniile de raspundere civila financiara si profesionala (+34% in medie) in Marea Britanie, SUA si Australia. Cotatiile pentru primele de asigurare pentru bunuri s-au situat pe un trend ascendent in toate regiunile (+11% in medie), in timp ce asigurarile de raspundere civila au ramas la (+6%)."