1asig.ro
1asig.ro

Swiss Re: Catastrofele naturale din 2020 - pericolele secundare, in centrul atentiei

5 min. / 1.540 cuvinte
Pierderile economice globale provocate de catastrofele naturale din 2020 au fost de 190 miliarde USD. In termeni normalizati ai Produsului Intern Brut, pierderile au crescut cu 1,6% intre 1970 - 2020, noteaza Swiss Re, in cel mai recent raport sigma.

PROMO

Din perspectiva industriei, pierderile asigurate rezultate in urma tuturor dezastrelor naturale inregistrate anul trecut au fost de 89 miliarde USD, al cincilea cel mai mare nivel din rapoartele sigma ale Swiss Re.

Cele mai importante aspecte ale raportului Swiss Re:
  • Pierderile globale asigurate in urma catastrofelor naturale din 2020 au fost de 89 miliarde USD; dezastrele provocate de oameni au generat pierderi asigurate de 8 miliarde USD.
  • Pericolele secundare au generat mai mult de 70% din pierderile asigurate in urma catastrofelor naturale, rezultate, in principal, din furtuni convective severe si incendii. In ultimii 10 ani, riscul de furtuni convective severe a contribuit la mai mult de jumatate din pierderile asigurate la nivel global de pe urma pericolelor secundare.
  • Cu toate acestea, 2020 a demonstrat si potentialul de pierderi de pe urma pericolelor primare. In special, sezonul de uragane din Atlanticul de Nord a fost foarte activ.
  • In plus, istoria indica o tendinta similara de crestere a pierderilor provocate de pericole primare, sugerand ca scenariile viitoare de pierderi semnificative ar putea creste la randul lor. Swiss Re estimeaza ca, intr-un an - atat in ceea ce priveste un sezon de uragane ce provoaca pierderi de varf, cat si multiple pericole secundare -, pierderile asigurate combinate ar putea ajunge, anual, la 250 - 300 miliarde USD.
  • Factorii care stau la baza influentarii rezultatelor de pe urma pericolelor primare si secundare sunt aceiasi, inclusiv schimbarea evolutiilor socio-economice si efectele schimbarilor climatice. Pericolele primare sunt atent monitorizate de industria de asigurari, nu si riscurile secundare. Eforturile de evaluare a riscurilor trebuie reechilibrate, pentru ca pericolele secundare sa devina prioritare.
"Schimbarile climatice reprezinta un risc sistemic pentru intreaga lume. Spre deosebire de criza COVID-19, nu au o data de expirare", a declarat Jerome HAEGELI, Group Chief Economist, Swiss Re.

"Schimbarile climatice devin tot mai vizibile in cresterea frecventei cu care apar pericolele secundare, cum ar fi inundatii fulgeratoare, secete si incendii de vegetatie. Riscurile de dezastre naturale sunt in crestere, iar schimbarile climatice le vor exacerba in mod semnificativ. Acest lucru subliniaza nevoia urgenta de a ne proteja mai bine comunitatile impotriva pierderilor provocate de catastrofe, reducand dramatic, in acelasi timp, emisiile de carbon. Daca nu se iau masuri de atenuare, costul pentru societate va creste in viitor", a mai precizat Jerome HAEGELI.

La randul sau, Martin BERTOGG, Head of Catastrophe Perils, Swiss Re, a declarat: "Avand in vedere natura dinamica a riscurilor, modelele de risc ale reasiguratorilor trebuie sa ia in considerare din ce in ce mai mult tendintele de risc orientate spre viitor, cum ar fi schimbarile climatice, urbanizarea si inflatia socio-economica, mai degraba decat sa se bazeze pe observatii de date istorice, atunci cand se evalueaza magnitudinea potentiala a pierderilor."

Raportul Swiss Re este disponibil AICI.

1.019 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO