1asig.ro
1asig.ro

Swiss Re: COVID-19 erodeaza rezilienta economica, iar deficitul global de acoperire prin asigurare creste

5 min. / 1.540 cuvinte
Pandemia COVID-19 ar putea reduce rezilienta macroeconomica globala cu aproximativ 20% anul acesta, in comparatie cu 2019. In acelasi timp, deficitul global de protectie impotriva pericolelor cheie atinge un nou nivel.

PROMO


Potrivit Swiss Re, cei mai recenti indici de rezilienta arata ca Marea Britanie, Japonia si SUA vor inregistra, in randul marilor economii, cele mai mari scaderi ale rezilientei, iar Elvetia, Finlanda si Canada raman cele mai rezistente trei tari din lume.

Rezilienta economica globala s-a mentinut, in 2019, la acelasi nivel din 2018, insa lumea a intrat in criza COVID-19 cu o capacitate mai mica de absorbtie a socurilor decat inainte de criza financiara din 2008 - 2009, ultima recesiune economica majora. Indicele de Rezilienta Macroeconomica (E-Ri - The Swiss Re Institute Macroeconomic Resilience Index) era, anul trecut, la nivel global, de 0,62, comparativ cu 0,61 in 2018.

Este de asteptat ca raspunsurile guvernelor la COVID-19 sa scada semnificativ rezilienta globala de anul acesta. Estimarea initiala a indexului E-Ri la nivel global este de 0,5, subliniind impactul masurilor fiscale drept raspuns la COVID-19. Multe tari si-au epuizat deja rezervele fiscale si monetare, ceea ce a generat o scadere a rezilientei - in unele tari, cu mai bine de 50%. Studiul Swiss Re mai noteaza ca si economiile avansate vor fi afectate din plin de criza COVID-19.

Dintre tarile din jumatate superioara a clasamentului privind rezilienta, Marea Britanie, Japonia si SUA vor inregistra scaderi semnificative ale rezervelor fiscale, ceea ce va genera si o scadere a rezilientei. In ceea ce priveste China, rezilienta acesteia va ramane, probabil, neschimbata, in primul rand pentru ca a avut un raspuns rapid, care i-a permis sa isi redeschida economia mai devreme decat alte tari. De asemenea, este de asteptat ca Elvetia, Finlanda si Canada sa ramana cele mai rezistente tari.

Sursa citata mai arata ca, in 2019, a scazut rezilienta la nivel de asigurare impotriva a trei riscuri majore - mortalitate, cheltuieli de sanatate si catastrofe naturale. Deficitul combinat de protectie prin asigurare a atins, pentru cele 3 riscuri, un nou maxim: 1,24 trilioane de dolari. Deficitul global de protectie impotriva riscurilor de sanatate a crescut cu peste 5%, pana la 588 de miliarde de dolari, in vreme ce rezilienta la dezastre naturale a fost cea mai mica dintre cele 3 zone de risc.

Swiss Re mai subliniaza ca se asteapta ca deficitul de protectie pe segmentele de mortalitate si sanatate sa creasca semnificativ, in conditiile in care, pe fondul pandemiei COVID-19, gospodariile se vor confrunta cu provocari importante. Printre acestea, venituri mai mici, costuri mai mari pentru asistenta medicala si, de asemenea, consecintele financiare generate de decesul unui membru al familiei, ale carui venituri erau cele mai importante pentru familia respectiva.

"Cresterea deficitului global de protectie prina asigurare este o oportunitate uriasa pentru asiguratori, iar acestia isi pot juca rolul pe partea de absorbtie a riscurilor, dar si pe partea de imbunatarire a rezilientei societatii. Pe timp de criza, gospodariile au nevoie de protectie impotriva riscurilor. Asigurarile sunt un instrument cheie si pot ajuta gospodariile sa isi reduca vulnerabilitatea financiara", arata Jerome Jean HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re.

274 accesari