1asig.ro
1asig.ro

Swiss Re: Asigurarile de sanatate pe termen scurt, principalul factor de crestere pentru piata de re/asigurari non-life din China

5 min. / 1.540 cuvinte
Un nou raport realizat de Swiss Re a identificat asigurarile de sanatate pe termen scurt drept principalul factor de crestere pentru companiile de re/asigurari non-life care opereaza in China. Potrivit Swiss Re, in primele 11 luni ale anului 2020, primele aferente asigurarilor de sanatate pe termen scurt incheiate in China au crescut cu 35%, stimulate de vanzarile digitale, dar si de faptul ca tot mai multi consumatori au constientizat riscul prezentat de cresterea cheltuielilor medicale.

PROMO


De asemenea, este de asteptat ca, in anii urmatori, aceasta crestere sa fie sustinuta, potrivit Swiss Re, si de un sprijin guvernamental tot mai puternic, de un mix mai important de produse, dar si de noi canale de vanzari online. Swiss Re considera ca focusul pe aceasta linie de asigurari ar putea echilibra impactul pe care il are asupra segmentului non-life scaderea business-ului de asigurari auto, atat in 2020, cat si, estimeaza Swiss Re, in 2021.

Asigurarea de sanatate pe termen scurt, arata sursa citata, abordeaza deficitul dintre asigurarea publica de sanatate (cu acoperire redusa) si asigurarea traditionala de sanatate pe termen lung, in principal prin rambursarea cheltuielilor medicale. Asiguratorii non-life reprezinta principalii jucatori la nivelul industriei de asigurari din China, in timp ce asigurarile de sanatate pe termen scurt au atins, in primele 11 luni din 2020, un nivel de 8,5% din totalul primelor subscrise pe segmentul non-life, comparativ cu 2,7% in 2015.

Swiss Re mai noteaza ca perspectivele de crestere pe aceasta piata sunt pozitive si prin prisma faptului ca guvernul ofera un sprijin puternic, incercand sa extinda accesul la asistenta medicala si, in acelasi timp, sa reduca povara fiscala. In prezent, CBIRC (the China Banking and Insurance Regulatory Commission) estimeaza ca, pana in 2025, primele aferente asigurarilor de sanatate vor atinge, anual, 2 trilioane CNY - o rata de crestere anuala implicita de 20%.

Densitatea si gradul de penetrare a asigurarilor de sanatate in China sunt scazute in comparatie cu cele din pietele avansate - in China, densitatea asigurarilor de viata si de sanatate era, in 2018, de 185 USD, comparativ cu un nivel de 2.670 USD in SUA. Desi Swiss Re observa posibilitati clare de crestere pe piata de asigurari de sanatate pe termen scurt, compania sustine ca multi asiguratori inca se confrunta cu mai multe probleme, cum ar fi dependenta de platformele online terte pentru distributia produselor.

"Acestea aduc o baza larga de clienti, dar majoreaza comisioanele, care influenteaza performanta si rata combinata pentru asiguratori. Asiguratorii non-viata - in special, jucatorii de top -, pot dezvolta propriile canale de vanzari online, pentru a imbunatati performanta. De asemenea, acestia ar putea sa se asocieze cu administratori terti la nivelul serviciilor de sanatate, pentru valorificarea cunostintelor, dar si pentru a construi un avantaj competitiv", noteaza Swiss Re.

908 accesari