1asig.ro
1asig.ro

Sunt companiile pregatite pentru munca hibrida?

5 min. / 1.540 cuvinte

Majoritatea angajatorilor de la nivel global nu au comunicat pana in prezent angajatilor niciun plan privind modul in care isi vor desfasura activitatea dupa incheierea pandemiei COVID-19, alimentand astfel o degradare a relatiei cu acestia, potrivit editiei 2021 a studiului EY "Work Reimagined Employer Survey".

Datele analizate arata ca 79% dintre angajatori intentioneaza sa faca o serie de modificari, de la moderate la semnificative, catre un regim de munca hibrid, pentru care ar opta 90% dintre angajati, care isi doresc flexibilitate in alegerea locului si programului de munca. Cu toate acestea, doar 40% dintre angajatori si-au comunicat aceste planuri, generand o stare de nemultumire in randul angajatilor pe temele cheie care tin de transparenta, flexibilitate, cultura si productivitate.

In pofida constientizarii importantei unui regim de munca flexibil pentru angajati, studiul releva ca 35% dintre angajatorii respondenti vor ca toti angajatii lor sa revina la un program de lucru integral la birou dupa incheierea pandemiei. Desi optiunea este de inteles pentru unii angajatori care activeaza in sectoare in care prezenta la locul de munca este necesara, aceeasi opinie exista si in randul organizatiilor care si-ar putea desfasura activitatea in mod virtual, dar care doresc prezenta fizica la birou.

In privinta celor mai mari riscuri care ar putea aparea odata cu trecerea la un sistem de lucru hibrid, altele decat cele legate de sanatatea fizica, aproape jumatate (45%) dintre angajatori au mentionat capacitatea lor de a evalua corect si echitabil situatiile in care unele posturi impun sau nu un program sau un loc de munca fix. O alta preocupare majora mentionata de 43% dintre angajatori este modul in care ar putea retine talentele si asigura flexibilitatea, in timp ce pentru 40% modelul de lucru hibrid reprezinta un pericol pentru cultura, creativitate si colaborare.

Alte riscuri identificate in randul angajatorilor vizeaza dezvoltarea urmatoarei generatii de resurse umane (39%), stabilirea si masurarea productivitatii (36%), perfectionarea/recalificarea angajatilor pentru noile modalitati de a munci (30%), adoptarea noilor tehnologii pentru a sustine munca hibrida (28%) si imbunatatirea starii de bine a angajatilor (28%).

In pregatirea intoarcerii la birou, siguranta la locul de munca devine, de asemenea, un aspect important. Conform studiului, 43% dintre respondenti spun ca vor impune angajatilor sa fie vaccinati cu schema completa inainte de a reveni la munca de la birou, iar un procent similar (42%) planuieste sa stimuleze vaccinarea, de exemplu prin acordarea de zile libere, in conditiile prevazute de lege.

Mai mult, 51% dintre angajatorii respondenti intentioneaza sa reduca numarul calatoriilor in interes de serviciu dupa pandemie, in timp ce 66% dintre angajatii respondenti isi doresc ca acestea sa se reia, conform studiului EY "Work Reimagined Employer Survey".

Claudia SOFIANU, Partener, lider EY People Advisory Services Romania si CESA, a declarat: "Analiza fata in fata a datelor provenite din studiul nostru global despre perspectivele angajatilor cu cele noi, despre asteptarile angajatorilor, puncteaza mai multe zone de nealiniere decat cele cu directie comuna. Este de inteles, asadar, de ce multi angajatori au decis sa isi amane planurile sau comunicarea efectiva a acestora. Totusi, absenta clarificarilor si a prezentarii modului in care isi vor desfasura activitatea in viitor duce inevitabil la inrautatirea relatiei cu angajatii. De aceea, in absenta unor decizii strategice categorice, este necesara implementarea rapida a elementelor in care interesele celor doua parti converg, pas cu pas, inclusiv pentru a nu mari decalajul de atractivitate fata de angajatorii mai hotarati catre deciziile favorabile agendei angajatilor."

Pe temele esentiale ale culturii si productivitatii exista insa o aliniere de directie intre angajati si angajatori: aproape trei sferturi (72%) dintre angajatorii respondenti sunt de parere ca de la inceperea pandemiei provocate de COVID-19 cultura la locul de munca s-a imbunatatit, mai mult fata de cei 48% dintre angajatii respondenti, iar 82% dintre angajatori cred ca productivitatea poate fi masurata acum indiferent de locul de desfasurare a activitatii, comparativ cu 67% dintre salariati.

Editia 2021 a studiului EY "Work Reimagined Employer Survey" a fost realizata in perioada iunie-iulie 2021 si a analizat 1.083 de raspunsuri din noua tari si 25 de sectoare de activitate. 46% dintre respondenti isi au sediul in Statele Unite ale Americii. 45% dintre respondenti sunt cadre de conducere executiva superioara, 41% sunt membri ai consiliilor de administratie si 14% detin functii de vicepresedinti. Studiul s-a derulat pe un esantion asigurat de un furnizor tert si a vizat angajatori avand intre 500 si 15.000 de angajati.

Datele studiului sunt segmentate in functie de 24 de aspecte demografice si preferinte personale si legate de munca diferite. Varsta respondentilor a variat intre 21 si peste 65 de ani, fiind disponibile raspunsuri atat din partea conducatorilor superiori, cat si a persoanelor din toate functiile.

Acest studiu ofera perspectiva angajatorilor asupra editiei 2021 a studiului EY "Work Reimagined Employee Survey", care a sondat 16.000 de angajati din intreaga lume.

769 accesari